Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα.
«Τι προτίθεστε να πράξετε για να υλοποιηθούν άμεσα οι ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ των αγροτών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, προκειμένου: α) να μπορέσουν να ποτίσουν τις εαρινές τους καλλιέργειες και β) να ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους στο δίκτυο όσοι είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό;». Το παραπάνω ερώτημα διατυπώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικούς που έγινε αποδέκτης της αγωνίας πολλών αγροτών προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να ολοκληρωθεί η ευνοϊκή ρύθμιση της κυβέρνησης για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών αγροτών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «οι πρωτοφανείς ζημιές από τον Daniel στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου σε καλλιέργειες, σε αγροτική γη και εξοπλισμό, αλλά και σε οικίες, προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στους αγρότες της Θεσσαλίας. Επέφεραν απώλεια εσόδων και έκτακτα έξοδα, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική θέση και αναγκάζοντάς τους να αφήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μέχρι να ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις από την πολιτεία και να αρχίσουν να παράγουν ξανά.
Γι’ αυτό και οι πλημμυροπαθείς αγρότες υποδέχθηκαν με μεγάλη ανακούφιση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους στη ΔΕΗ για το αγροτικό ρεύμα (ΦΕΚ 40 Α/15.3.2024).
Η διαδικασία της παραγωγής στον θεσσαλικό κάμπο, για όσους δύνανται να καλλιεργήσουν, ξεκίνησε και απαιτεί τη διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού για βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι και το βαμβάκι. Ωστόσο, παρά την ισχύ της σχετικής νομοθεσίας, οι πλημμυροπαθείς αγρότες διαμαρτύρονται διότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους λόγω αδυναμίας της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε αυτούς τους διακανονισμούς και συνεπώς δεν δύνανται να αρδεύσουν μετά τις εαρινές σπορές.
Ομοίως, παρόμοιο ζήτημα αντιμετωπίζουν και όσοι πληγέντες αγρότες είχαν προχωρήσει στην κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για ενεργειακό συμψηφισμό με το ρεύμα για άρδευση, το γνωστό net metering. Οι προθεσμίες που είχαν για την σύνδεσή τους στο δίκτυο λήγουν προσεχώς, αλλά η καθυστέρηση ρύθμισης των οφειλών τους στη ΔΕΗ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται, δεν τους επιτρέπει να συνδεθούν στο δίκτυο έγκαιρα, θέτοντας έτσι σε επισφάλεια το εγχείρημα του ενεργειακού συμψηφισμού για τις αγροτικές παροχές τους».
Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγοντας τονίζει ότι «οι πλημμυροπαθείς αγρότες εύλογα ζητούν να επισπευστούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ άμεσα και να ξεκινήσουν, απαλλαγμένοι από το βάρος της οικονομικής δυστοκίας, ξανά την παραγωγική διαδικασία».