Ο κλάδος της αμπελουργίας και της οινοποιίας αποτέλεσε από την πρώιμη αρχαιότητα, μαζί με την ελαιουργία και την καλλιέργεια σίτου.
«Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για τον τομέα της οινοποιίας αλλά και συνολικά για την πρωτογενή παραγωγή είναι σχεδόν υπαρξιακό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στο Οινοποιείο Αλατά το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο του σχετικού πανευρωπαϊκού διημέρου «Ανοιχτές Πόρτες Οινοποιείων» που διοργανώνεται κάθε χρόνο, με στόχο την εξοικείωση των καταναλωτών με τη διαδικασία παρασκευής, τυποποίησης και γευσιγνωσίας του ποιοτικού κρασιού.
Ολόκληρη η δήλωση του Θεσσαλού πολιτικού έχει ως εξής:
«Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου, κατά την σοφή βιβλική ρήση, η οποία ισχύει στο ακέραιο έως σήμερα. Ο κλάδος της αμπελουργίας και της οινοποιίας αποτέλεσε από την πρώιμη αρχαιότητα, μαζί με την ελαιουργία και την καλλιέργεια σίτου, έναν από τους βασικούς άξονες της αγροτικής δραστηριότητας των Ελλήνων. Και σήμερα τα ελληνικά κρασιά είναι περίφημα και δικαίως χαίρουν εκτίμησης στις διεθνείς αγορές. Αναμφίβολα, όμως, μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, κυρίως με την προώθηση των προϊόντων μας, με ευθύνη και της πολιτείας.
Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για τον τομέα της οινοποιίας αλλά και συνολικά για την πρωτογενή παραγωγή είναι σχεδόν υπαρξιακό έπειτα από τις αρνητικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί για τον αγροτικό τομέα στην ΕΕ, και τις δυνατότητές του να ανταγωνιστεί προϊόντα από τον εξωευρωπαϊκό χώρο σε συνθήκες μη ισότιμου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό και πρέπει η κυβέρνηση να δώσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στη στήριξη των παραγωγών μας και των προϊόντων τους. Ιδιαίτερα στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη στήριξη των αγροτών και την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Ειδικά για τον τομέα της αμπελουργίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι αμπελοπαραγωγοί την προηγούμενη χρονιά ζημιώθηκαν σημαντικά από την έξαρση της ασθένειας του περονόσπορου λόγω των κλιματικών συνθηκών, με επιπτώσεις στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα της παραγωγής, ενώ φέτος μιλούν για ακαρπία λόγω των μη φυσιολογικών υψηλών θερμοκρασιών το χειμώνα. Σε κάθε περίπτωση η αμπελοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει προβλήματα, οι αμπελουργοί διαπιστώνουν μείωση του εισοδήματός τους και αναμένουν την στήριξη και την αρωγή της πολιτείας με οποιονδήποτε τρόπο είναι αυτό εφικτό, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν».