Κόκκαλης σε κυβέρνηση: Ανέκδοτο ότι «είστε δίπλα στον πολίτη» - 4.500 αιτήσεις στη Θεσσαλία, αλλά κανένα σπίτι δεν έχει ακόμη επισκευαστεί!

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και πράξεων άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα έχει κάνει το κράτος τόσο για τους πλημμυροπαθείς, όσο και για τους σεισμοπαθείς που ακόμη εδώ και χρόνια περιμένουν να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις, καθώς και για μία σειρά ακόμη ζητημάτων που αποδεικνύουν την παντελή κυβερνητική αναξιοπιστία, όπως οι εξοφλήσεις στους αγρότες, η αύξηση της φορολογίας και το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Λαρισαίος πολιτικός ανέφερε τα εξής: «Θέλω να θυμίσω ότι από σήμερα ο καφές για τον Έλληνα και την Ελληνίδα, για όλους όσοι ζουν στη χώρα μας θα είναι ίσως ο πιο ακριβός. Από 1η Ιουλίου από 3,5 ευρώ -όσοι τον πουλάνε 3,5 ευρώ- θα είναι 4,20 ευρώ. Ο ελληνικός από 2,5 ευρώ στα 3 ευρώ. Τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης το 2018; Ότι η μείωση του ΦΠΑ θα βοηθήσει τον καταναλωτή. Τι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης πριν λίγους μήνες, πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2023; Σε ερώτηση του κ. Αυτιά –και ήταν και πομπώδης, μάλιστα, η ερώτηση και ο διάλογος- «δηλαδή, τι μας λέτε κύριε Μητσοτάκη, ότι δεν θα αυξήσετε τους φόρους;», «όχι απλά δεν θα τους αυξήσουμε, αλλά θα τους μειώσουμε». Πάρτε στο κεφάλι, ελεύθεροι επαγγελματίες, ένα φορολογικό νομοσχέδιο με τα τεκμήρια!

Πολιτική Προστασία: Δεν φημίζεται η Κυβέρνησή σας για την Πολιτική Προστασία όπου ασχολήθηκε. «Αποκατάσταση του πεδίου» την ονομάσατε την επιχείρηση μετά τα Τέμπη, κύριε Υπουργέ! Αποκατάσταση του πεδίου! Πριν η εισαγγελέας ασκήσει ποινική δίωξη και πει ότι κακώς έγινε αυτή η αλλοίωση -δεν λέμε, τουλάχιστον προς το παρόν, από ποιον- τι λέγατε; «Όσοι ασχολούνται με αυτά από αυτό εδώ το Βήμα είναι για τα μπάζα, αυτά είναι fakenews, είναι τοξικότητες. Μην ασχολείστε! Είστε τοξικοί!». Τι έγινε; Και η Εισαγγελία Εφετών είναι και αυτή τοξική; Είναι και αυτή για τα μπάζα; Όχι. Θα έχουμε, όμως, χρόνο και με τα στοιχεία που βγαίνουν για να τα πούμε.

Πολιτική Προστασία: Για αυτό το οποίο έγινε στη Θεσσαλία την ευθύνη φέρει και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, αλλά και η Κυβέρνηση. Να θυμίσουμε ότι το «112» άργησε να ηχήσει σε πολλές περιοχές, όπως στον Παλαμά. Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες παραλείψεις, όσον αφορά τη διαχείριση εκείνων των ημερών.

Τι έρχεται τώρα -και πριν λίγους μήνες- η Κυβέρνηση να κάνει; Δημιούργησε έναν Οργανισμό, τον οποίο ονόμασε Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων και λέει επί λέξει ότι «αυτός ο Οργανισμός θα διαχειρίζεται και τον κίνδυνο πλημμύρας». Ο κίνδυνος πλημμύρας –προσέξτε!- έχει να κάνει και με την πρόληψη της πλημμύρας, με τα σχέδια απορροής λεκανών. Και επειδή προφανώς είναι ανίκανη η Κυβέρνηση να προστατεύσει από την πλημμύρα τους Θεσσαλούς, εκχώρησε αυτή την αρμοδιότητα σε αυτό τον Οργανισμό, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε δεν θα έχει και ευθύνη.

Και έρχεστε σήμερα και έχετε και το θράσος -γιατί όχι απλά είστε ανίκανοι, αλλά είστε και επικίνδυνοι- να λέτε ότι δίνετε χρήματα για κρατική αρωγή. Για να δούμε λίγο σε σχέση με την περιβόητη έκφραση «στεγαστική συνδρομή» πόσοι συμπολίτες μας στη Θεσσαλία έχουν λάβει άδεια.

Πριν, όμως, την πλημμύρα, να θυμίσω τον σεισμό, Μάρτιος του 2021, σεισμός στο Δαμάσι. Ο κ. Πέτσας τότε –σε τίτλους- «θα είμαστε δίπλα όλοι και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», «άμεσα η στεγαστική συνδρομή, δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από τις τράπεζες». Ψέμα, ψέμα, ψέμα! Μόνο δύο άδειες εξεδόθησαν από το 2021, δύο! Και παραμένουν τα εβδομήντα πέντε κοντέινερ.

Να συνεχίσω για τον «Daniel»; Έχουν υποβληθεί τεσσερισήμισι χιλιάδες αιτήσεις για επισκευή, διότι τα στάδια είναι πρώτα η πρώτη αρωγή, η αυτοψία από μηχανικούς, ακολουθεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση της περιοχής, ακολουθεί Υπουργική Απόφαση για τις προθεσμίες και τη διαδικασία για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής και τέλος, οι πολίτες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, κανένα σπίτι στη Θεσσαλία δεν φτιάχτηκε, κανένα σπίτι δεν γκρεμίστηκε που έπρεπε να γκρεμιστεί! Σήμερα που μιλάμε έχουν κατατεθεί τεσσερισήμισι χιλιάδες αιτήσεις, αλλά δεν έχει προχωρήσει ούτε μία. Ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών –πιθανότατα- λένε κάποιοι ότι έχει δοθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Αληθεύει ότι οφείλονται εκτός έδρας στους υπαλλήλους του Υπουργείου, οι οποίοι έχουν κάνει αυτοψία; Αληθεύει; Αληθεύει ότι έχουν βάλει από την τσέπη τους οι άνθρωποι για αυτοψίες τις οποίες έχουν διενεργήσει; Όμως, αυτό στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Δεν μπορείτε σήμερα να έρχεστε και να μιλάτε –να έχετε το θράσος, γιατί το πρώτο χαστούκι έγινε στις 9 Ιουνίου- και με ψέματα να λέτε ότι είστε δίπλα στον πολίτη, όταν αποδεδειγμένα δεν έχει φτιαχτεί ούτε ένα σπίτι, δεν έχει επισκευαστεί ούτε ένα σπίτι στη Θεσσαλία και δεν έχει γκρεμιστεί κανένα. Για κατεδάφιση έχουν χαρακτηριστεί χίλια πεντακόσια. Χίλια πεντακόσια αυτή τη στιγμή που μιλάμε και δεν έχει γίνει ακόμη ούτε η απομάκρυνση των μπαζών! Και δεν έχει εκδοθεί ούτε μία έγκριση ανακατασκευής! Και εσείς αυτό το λέτε κρατική αρωγή, το λέτε στεγαστική συνδρομή;

Έρχομαι στην τροπολογία, κυρία Πρόεδρε, για την οποία περιμένουμε να τοποθετηθείτε. Με σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπεται η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος για την αντιμετώπιση των πρώτων βιοτικών αναγκών, για την αντιμετώπιση των απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων και των δευτερευουσών κατοικιών. Όμως, σύμφωνα με το παράρτημα 2 της συγκεκριμένης Απόφασης του 2019, οι εκτιμήσεις των ζημιών αναφέρονται μόνο στο κτήριο που καλύπτει ανάγκες διαβίωσης, ενώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι, όπως αποθήκες και υπόγεια.

Πείτε κύριε Υπουργέ, δεν είναι δίκαιο αυτό το αίτημά τους; Και εννοείται βέβαια όλοι οι νόμιμοι χώροι, οι αποθήκες, τα υπόγεια. Στις εργατικές κατοικίες Γιάννουλης πρώτα τα υπόγεια -και όχι μόνο εκεί και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας- πλημμυρίζουν. Και υπήρχαν υπάρχοντα μέσα, υπήρχαν υλικά. Γιατί να μην αποζημιώνονται και οι υπόγειοι χώροι; Περιμένουν οι πλημμυροπαθείς και στη Γιάννουλη και στον Παλαμά και στην Καρδίτσα και στη Φαλάνη. Θέλουμε να τοποθετείτε ευθαρσώς εάν σκοπεύετε, να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία και αν δεν την κάνετε αποδεκτή την τροπολογία να εξηγήσετε για ποιο λόγο. Μήπως λόγω κόστους; Μήπως δεν είναι σωστό; Μήπως είναι κόντρα στον νόμο; Μήπως δεν προβλέπεται, όταν αποδεδειγμένα έχουν ζημιωθεί, έχουν πλημμυρίσει όλοι αυτοί οι χώροι; Περιμένουν να ακούσουν από εσάς. Είναι μονόδρομος η αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας.

 Και κλείνω με την επίσκεψη του κυρίου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στον ΕΛΓΑ. Στις 30 Ιουνίου -ο κ. Αυγενάκης τα έχει πει δεκαέξι φορές περίπου- θα γινόταν η οριστική εξόφληση στο φυτικό κεφάλαιο. Χθες Κυριακή ήταν 30 Ιουνίου. Δεν λέμε για την Κυριακή, είναι δυνατόν; Σήμερα είναι Δευτέρα. Τώρα αν πούμε ότι είστε ψεύτες, εμείς θα φταίμε;

Πάει μια βδομάδα μετά. Ρωτάτε τον αγρότη ο οποίος δεν μπορεί να έχει κάθε μήνα εισόδημα, δεν έχει τον μισθό; Ρωτάτε τον κτηνοτρόφο; Όχι. Πάει μια βδομάδα μετά, μπορεί και δέκα ημέρες. Είναι ο πέμπτος Υπουργός ο οποίος ασχολείται με αυτά τα θέματα.

Ρωτάμε αν υπάρχει σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα, σχέδιο για το έδαφος, για το νερό, για τις καλλιέργειες και έρχονται οι Υφυπουργοί και κρατάνε στα χέρια τους ό,τι τους λένε οι υπηρεσιακοί, ότι αποζημιώσαμε αυτά με κρατική αρωγή και φυτικό κεφάλαιο αυτά. Τουλάχιστον να πείτε ότι δεν μπορείτε.  Εκτός από ανίκανοι είστε και επικίνδυνοι» κατέληξε.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις