Β. Κόκκαλης: Οι αγρότες περιμένουν πάνω από ενάμιση χρόνο τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

«Από 12 έως 18 μήνες κυμαίνεται ο χρόνος εξόφλησης των αποζημιώσεων σε παραγωγούς από τον ΕΛΓΑ, μετά από 5 χρόνια εξαγγελιών και ανακοινώσεων για την επίσπευση του» τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου σχετικά με την αδικαιολογήτως χρονοβόρα διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα για τα πορίσματα, που έχουν εκδοθεί από τις αρχές Ιανουαρίου του 2024 μέχρι και σήμερα, διαπιστώθηκε ότι «κατά μέσο όρο ο χρόνος που χρειάζεται να βγει το πόρισμα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ ανέρχεται στις 327 μέρες δηλαδή περίπου 11 μήνες».

Από την πλευρά του κ. Κόκκαλη επισημαίνεται ότι, μετά την έκδοση του πορίσματος, δεν είναι απαραίτητο ότι αμέσως αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί. “Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών, πρώτα για υποβολή ενστάσεων, στη συνέχεια αξιολόγηση των ενστάσεων. Έπειτα, τα πορίσματα κατηγοριοποιούνται, για να υπάρξει συντονισμός από τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ και να πληρωθούν σε παρτίδες. Επειδή, μάλιστα, οι πληρωμές του ΕΛΓΑ δεν είναι τακτικές, δηλαδή γίνονται περίπου 4 φορές τον χρόνο, μπορεί οι παραγωγοί που τους αφορά ένα πόρισμα να πληρωθούν τον επόμενο μήνα από την έκδοσή του, αλλά μπορεί να χρειαστεί και 3 μήνες, για να πληρωθούν, μετά την έκδοση του πορίσματος”

Αναφέρεται τέλος ότι «Μετά από 5 χρόνια εξαγγελιών και ανακοινώσεων για μικρότερο χρονικό διάστημα εξόφλησης αποζημιώσεων και έκδοσης πορισμάτων από τους εκτιμητές – γεωπόνους, τελικά, διαπιστώνεται ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στον ΕΛΓΑ».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις