Η καταστροφή στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας είναι ολοκληρωτική και οι πληττόμενοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία σχεδόν προοπτική, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Σε σημαντικές προτάσεις που αφορούν την ελλιπή και προβληματική διαχείριση ζητημάτων επιβίωσης των πλημμυροπαθών αγροτών και κτηνοτρόφων της Θεσσαλίας, προχώρησε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός συνεχάρη και δια ζώσης τον κ. Τσιάρα για τα νέα του καθήκοντα, τονίζοντας πως προσδοκά σε μία συνεργασία επωφελή για την κοινωνία, με ρεαλιστικές προτάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, αλλά και με κριτική απέναντι σε λάθη και παραλείψεις.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Κόκκαλης παρέδωσε στον Καρδιτσιώτη Υπουργό, υπόμνημα «για τα σοβαρά ζητήματα της Θεσσαλίας που απειλούν το μέλλον της υπαίθρου και τις οικογένειες της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, καθώς συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα 10 μήνες μετά την καταστροφική επέλαση των ακραίων φαινόμενων «DANIEL» και «ELIAS», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε αυτό.
Τα τέσσερα σημεία στα οποία εστιάζει το υπόμνημα είναι τα εξής:
1.Το Υπομέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε από τις πλημμύρες, και την ανακατασκευή των σταβλικών εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν, έχει καταστεί ανεφάρμοστο για τους πληγέντες κτηνοτρόφους. Είναι αδύνατη για τους κατεστραμμένους οικονομικά κτηνοτρόφους, η πλήρωση των προϋποθέσεων που ορίζονται, τόσο ως προς την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα τους, όσο και ως προς την εξόφληση των δαπανών από ιδία κεφάλαια. Οι πληγέντες κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, στερούνται την εισροή οποιουδήποτε εισοδήματος και ο χρόνος εξεύρεσης λύσεων για την δυνατότητα παραμονής τους στο επάγγελμα εκπνέει.
2.Εκκρεμεί ακόμη η καταβολή αποζημίωσης των αγροτών που αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους λόγω των φερτών υλικών που έχουν εναποτεθεί μετά την κακοκαιρία και παραμένουν ακόμη ενώ οι πληγέντες προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα και αγνοώντας εντελώς την πιθανότητα και τον χρόνο που θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους.
3.Αδιαφάνεια και αδικίες παρατηρούνται στα πορίσματα εκτίμησης ζημιών και καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και ακόμη για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα ποσά αποζημίωσης ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια.
4.Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις εκπρόθεσμες αιτήσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ, των 1.000 περίπου πλημμυροπαθών αγροτών, προκειμένου να βρεθεί λύση και να καταστεί δυνατή η αποζημίωση τους αλλά και να εξασφαλισθεί η δυνατότητα παραμονή τους στο επάγγελμα.
Το υπόμνημα του κ. Κόκκαλη καταλήγει με τη διαπίστωση πως «η καταστροφή στις πλημμυροπαθείς περιοχές της Θεσσαλίας είναι ολοκληρωτική και οι πληττόμενοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να παραμένουν χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία σχεδόν προοπτική, στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Η μέχρι σήμερα διαχείριση έχει αποδειχθεί ελλιπής και προβληματική. Το μέλλον του παραγωγικού ιστού της Θεσσαλίας φαντάζει δυσοίωνο και πλέον η άμεση ουσιαστική και αποτελεσματική διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων τους με ρεαλιστικές λύσεις, αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση της επιβίωσης τους».