«Η επέλαση του Daniel στη Θεσσαλία προκάλεσε, δυστυχώς, και δευτερογενείς ζημιές στην αγροτική παραγωγή, οι οποίες διαπιστώνονται εκ των υστέρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Πλατανούλια, όπου υπάρχουν δένδρα που δεν στέγνωσαν από την παραμονή τους κάτω από το νερό αλλά αναβλάστησαν, ωστόσο είχαν απώλεια της φετινή τους παραγωγής. Γι’ αυτό και θέσαμε -με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών και τον πρόεδρο της κοινότητας- το δίκαιο αίτημα της αποζημίωσης κι αυτών των παραγωγών στον φίλο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για την απόλυτη κατανόηση του προβλήματος και την βούλησή του για την εξεύρεση λύσης για την αποζημίωσή τους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε, μαζί με τις διοικήσεις του Α.Σ. Πλατανουλίων και του Α.Σ «Φρουτοπηγής», με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.
Παρόντες στη συνάντηση από πλευράς των παραγωγών ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Δένδρων Πλατανουλίων κ. Δημήτρης Ρίζος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Πλατανουλίων κ. Αθανάσιος Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιας και το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Συνεταιρισμό «Φρουτοπηγή» παρέστησαν ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκος και το μέλος κ. Γιάννης Σιούλας. Στη σύσκεψη συμμετείχε κι ο Λαρισαίος διευθυντής του γραφείου του υπουργού κ. Ντίνος Κόκκινος.
Ο κυβερνητικός βουλευτής περιέγραψε στον αρμόδιο υπουργό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δενδροκαλλιεργητές της περιοχής, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα δένδρα που σώθηκαν από τις πολυήμερες περσινές πλημμύρες, φέτος δεν κάρπισαν. Και επειδή τέτοιου είδους ζημιά είναι πρωτόγνωρη, ζήτησε την συνδρομή του υπουργού ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαπιστώσεις και να δοθούν οι αποζημιώσεις για τα δένδρα που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Ακόμη, αναφέρθηκε στο ζήτημα του πλαφόν στις αποζημιώσεις, που θέτουν οι καλλιεργητές δένδρων για τις χρονιές που υπάρχουν πολλαπλές ζημιές, όπως η περυσινή, ενώ, τέλος, επεσήμανε την ποιοτική υποβάθμιση των φρούτων φέτος λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι στις περιοχές που πλημμύρισαν δίπλα στον Πηνειό, τα δένδρα που δεν ξεράθηκαν από τις περσυνές πλημμύρες αναβλάστησαν έντονα και δεν κάρπισαν, με αποτέλεσμα να χάσουν εντελώς την φετινή τους παραγωγή. Ζήτησαν να διαπιστωθεί η απώλεια παραγωγής από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και να υπάρξει μέριμνα για αποζημίωση, καθώς υπάρχουν καλλιεργητές που σημαντικό μέρος της εκμετάλλευσής τους βρίσκεται στην εν λόγω πληγείσα περιοχή. Επιπροσθέτως, επειδή οι καλλιέργειές τους το 2023 επλήγησαν από παγετό, χαλάζι και πλημμύρες, υπάρχουν παραγωγοί που δεν θα λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω του υφιστάμενου από τη νομοθεσία πλαφόν. Προς τούτο, ζήτησαν ενέργειες για την αναθεώρηση του ανώτατου ορίου αποζημιώσεων σε χρονιές που σημειώθηκαν πολλαπλές ζημιές.
Τέλος, οι εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν να υπάρξει ενεργοποίηση από τον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις για τη ζημιά στα φρούτα λόγω των φετινών παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, που όπως είπαν, υποβάθμισαν ποιοτικά την παραγωγή τους (μικροκαρπία και πρόωρη ωρίμανση).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις