Φρένο στην αύξηση των τιμών των αγροτικών εφοδίων: Νέα μέτρα για την προστασία των παραγωγών

Καταγγείλτε την αύξηση των τιμών σε σπόρους και φυτοφάρμακα.

Η απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης στην ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές σπόρων και φυτοφαρμάκων, παρουσιάζει τα εξής:

Σε απάντηση της με αριθμό 5303/26-06-2024 Ερώτηση του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στις τιμές σπόρων και φυτοφαρμάκων», σας γνωρίζουμε ότι σχετικά με το ζήτημα της αθέμιτης κερδοφορίας που αφορά στην πώληση βασικών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και απαραίτητων αγροτικών εφοδίων εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 54 του ν. 5045/2023 με τις οποίες προβλέπεται ότι έως την 30η Ιουνίου 2024, απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης Δεκεμβρίου 2021. Οι ως άνω διατάξεις επέκτειναν χρονικά την εφαρμογή αντίστοιχων διατάξεων που προβλέπονταν από το άρθρο 58 του ν. 4818/2021. Επιπρόσθετα, σας γνωρίζουμε ότι η ισχύς των ως άνω διατάξεων θα παραταθεί έως και την 31η.12.2024 ενώ, παράλληλα, το ανώτατο ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου θα πενταπλασιαστεί από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται κάθε ενδιαφερόμενος, καθώς και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καβάλας, να υποβάλει συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκειμένου να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.