Χαρακόπουλος: Απώλεια εισοδήματος αμυγδαλοπαραγωγών λόγω “μουμιοποίησης” των αμυγδάλων

«Έντονη αναστάτωση και απογοήτευση επικρατεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς του νομού Λάρισας, καθώς διαπιστώνουν ότι ενέσκυψε “μουμιοποίηση” σε μεγάλο μέρος της παραγωγής τους, γι αυτό και ζητούν την ενεργοποίηση της πολιτείας για την εξέταση του προβλήματος και την αποζημίωσή τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, στην παρέμβασή του υπογραμμίζει ότι σύμφωνα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς «σημαντικό ποσοστό της ηρτημένης παραγωγής είναι ήδη ακατάλληλο για συγκομιδή, καθώς τα αμύγδαλα δεν αναπτύσσονται κανονικά εντός του κελύφους με τον καρπό να εμφανίζεται ως “μουμιοποιημένος” πάνω στα δένδρα. Όπως υποστηρίζουν, κάποιες ποικιλίες (tuono, φυρανιές) παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό ζημιάς, ακόμα και μέχρι 50% της ηρτημένης παραγωγής. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έκδηλη απαισιοδοξία για την παραγωγή που θα συγκομιστεί, την πρόσοδο από την καλλιέργεια και την αντιμετώπιση των βιοποριστικών τους αναγκών.

Τα τελευταία χρόνια η αμυγδαλοκαλλιέργεια αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες δοκιμασίες με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να καταγράφουν διαρκώς απώλειες στην παραγωγή και να προσβλέπουν στην στήριξη της πολιτείας. 

Οι αιτίες του προβλήματος δεν είναι ξεκάθαρες αλλά έχουν επιδράσει καταλυτικά στην μείωση της φετινής παραγωγής. Και επειδή οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι αδιαμφισβήτητα ένας παράγοντας που επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, εύλογα οι καλλιεργητές αμυγδάλου ζητούν από την πολιτεία και τις υπηρεσίες της να διαπιστώσουν τις απώλειές τους, να διερευνήσουν τα αίτια και να προχωρήσουν στις δέουσες ενέργειες για αποζημιώσεις για την χαμένη τους παραγωγή».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι προτίθεται να πράξει για την στήριξη των αμυγδαλοπαραγωγών που, άνευ υπαιτιότητάς τους, αντιμετωπίζουν δραματική συρρίκνωση του εισοδήματός τους εξαιτίας της «μουμιοποίησης» της σοδειάς τους.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις