Χαρακόπουλος στον Λυκουρέντζο: Απαιτήσεις για ταχύτερες αποζημιώσεις και αλλαγές στον ΕΛΓΑ

Οι έντονες χαλαζοπτώσεις τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου, που έπληξαν διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας και έφεραν σε δύσκολη θέση τους πληγέντες αγρότες λίγο πριν τη συγκομιδή, το χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης των αποζημιώσεων για τις περυσινές ζημιές, αλλά και η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε το θέμα των σφοδρών χαλαζοπτώσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως προχθές στα χωριά της Ελασσόνας, αλλά και κατά τον Αύγουστο σε καλλιέργειες σε πολλά χωριά των δήμων Φαρσάλων, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Λάρισας, Τεμπών και Αγιάς. Σημειώνοντας την σφοδρότητα του χαλαζιού κατά τόπους, την έκταση των ζημιών, αλλά και την δυσχερή θέση των πληγέντων στο παρά πέντε της συγκομιδής, επεσήμανε την αναγκαιότητα για ταχύτητα στην αποτύπωση των ζημιών, στις εκτιμήσεις, αλλά και τις αποζημιώσεις. Επιπροσθέτως, λόγω της αύξησης της συχνότητας των ζημιών στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και των εκτάσεων που πλήττονται, μετέφερε το αίτημα των αγροτών για αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται περισσότερα ζημιογόνα αίτια που εμφανίζονται λόγω κλιματικής κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό και την στελέχωση του Οργανισμού, ειδικά για το Υποκατάστημα Θεσσαλίας, το οποίο κλήθηκε λόγω του Daniel να διαχειριστεί τεράστιο όγκο ζημιών. Τέλος, υπήρξε συζήτηση για τις αιτήσεις αναθεώρησης πορισμάτων για τον παγετό του 2023 (κυρίως αμύγδαλα) και τις απώλειες ζώων από τον Daniel.

 

Τέλη Σεπτεμβρίου εξόφληση Daniel

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ανέφερε ότι η αποτύπωση την ζημιών για το προχθεσινό χαλάζι στα χωριά της Ελασσόνας γίνεται σε άμεσο χρόνο, συγκεκριμένα σήμερα από κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, και το ίδιο γρήγορες ήταν οι ενέργειες και για τις χαλαζοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, που επλήγησαν εντός του Αυγούστου. Όσο για τις αποζημιώσεις για τις περυσινές ζημιές από τις πλημμύρες του Daniel απάντησε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, τόνισε, ότι ο Οργανισμός ανταποκρίνεται όσο καλύτερα μπορεί, παρά τη σημαντική μείωση των εργαζομένων του -από 565 το 2019 σε 355 σήμερα. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για την πολύχρονη συνεργασία που έχουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή γενικότερα και τις ζημιές στο νομό Λάρισας ειδικότερα, καθώς και για την κατανόησή του στα επείγοντα και σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύουν οι ζημιές για τους αγρότες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις