Κόκκαλης: Το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ είναι ανεπαρκές χωρίς ενιαία αρχή ελέγχου

«Αν σήμερα φέρνατε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με μια ενιαία αρχή ελέγχου των τροφίμων και με έναν προγραμματισμό για προσλήψεις προσωπικού, δύσκολα θα μπορούσε μετά κάποιος να πει «μα, γιατί δεν το στηρίζεις το νομοσχέδιο;». Τώρα, όμως, αυτό, είναι εντελώς αποσπασματικό. Εντελώς» τόνισε μεταξύ άλλων ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Π.Ο.Π Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο, «εντελώς αποσπασματικό, για να το ψηφίσουμε. Κατά την άποψή μας να το αποσύρετε ώστε να συμβάλουμε κι εμείς με τις προτάσεις μας και ξέρετε ότι έχουμε προτάσεις για να το ψηφίσουμε. Ένα θα σας πω. Άλλος ελέγχει και άλλος επιβάλλει το πρόστιμο, με αυτό το νομοσχέδιο. Ο κύριος Πρόεδρος, είναι νομικός. Υπάρχει θέμα; Άλλος ελέγχει, ο «ΕΛΓΟ» και το «ΥΠΑΤ» επιβάλλει το πρόστιμο. Σημεία ελέγχου. Προσέξτε,  για να λέμε την αλήθεια και να μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε υποπροϊόντα. Πόσα είναι τα σημεία ελέγχου και οι εγκαταστάσεις που παράγουν «ΠΟΠ-ΠΓΕ» στη χώρα μας. 1147.

Ο χρόνος πόσες ημέρες έχει; Τριακόσιες εξήντα πέντε. Πόσοι είναι οι ελεγκτές υπάλληλοι; Είναι 20- 25; Εάν το διαιρέσουμε, δεν βγαίνει. Και το συνεργείο είναι διπλό. Είναι δύο υπάλληλοι. Έτσι δεν είναι;

Μα, αν θέλουμε πραγματικά, υπάρχουν παράλληλα, σήμερα, δύο κυρωτικά συστήματα; Με τον κ. Φάμελλο ετοιμάζαμε για την ελληνοποίηση μια πρόταση νόμου. Εάν θέλετε να κάνουμε σοβαρή δουλειά για τις ελληνοποιήσεις. Όλα τα ΠΟΠ δεν είναι τρόφιμα;  Ελέγχει και ο ΕΦΕΤ; Επιβάλλει κυρώσεις και ο ΕΦΕΤ; Ναι. Επιβάλλει και ο ΕΛ.Γ.Ο.; Ποιον βολεύει αυτή η πολυσπερμία των διατάξεων και η ασάφεια; Ποιον βολεύει; Τον πιθανό παραβάτη.

Κύριε Υπουργέ, ακούστε μας, για το καλό των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, αν σήμερα φέρνατε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο με μια ενιαία αρχή ελέγχου των τροφίμων και με έναν προγραμματισμό για προσλήψεις προσωπικού, δύσκολα θα μπορούσε μετά κάποιος να πει «μα, γιατί δεν το στηρίζεις το νομοσχέδιο;». Τώρα, όμως, αυτό, είναι εντελώς αποσπασματικό. Εντελώς.

Εάν θέλουμε, πραγματικά, να λύσουμε το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στη ρίζα του, μόνο με μια επαναξιολόγηση του όλου συστήματος ελέγχου τροφίμων και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου ισχυρού φορέα που θα είναι σε θέση να στηρίξει τους παραγωγούς και να προστατεύει τα προϊόντα τους, τους κόπους και τις θυσίες τους, αλλά και να τους στηρίξει στην ανάπτυξή τους ως επιχειρηματίες παραγωγούς, με συμβολή στην εθνική οικονομία και όχι να είναι ζητιάνοι ενισχύσεων και αποζημιώσεων, να άρετε την πολυδιάσπαση των ελεγκτικών μηχανισμών και τα κάθε είδους, πραγματικά, «μαγαζάκια» που δημιουργούνται και να προχωρήσετε σε μια διοικητική αναδιοργάνωση του όλου συστήματος ελέγχου τροφίμων της χώρας, με ενιαίο αυστηρό και άμεσο κυρωτικό σύστημα για τους παραβάτες και όχι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες οδηγούν σε ατιμωρησία.

Το ανέφερα και πριν, ότι ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» διαπιστώνει την παράβαση και το Υπουργείο επιβάλλει το πρόστιμο. Το ανέφερα και πριν ότι τα περισσότερα προϊόντα ΠΟΠ., ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, είναι στην πλειονότητά τους τρόφιμα, που ελέγχονται ως τρόφιμα και από τον ΕΦΕΤ. Συνεπώς, έχουμε δύο ελεγκτικούς μηχανισμούς, με διαφορετικά κυρωτικά συστήματα. Τα σημεία, επαναλαμβάνω, ελέγχου, είναι 1.147. Εκ των πραγμάτων, είναι αδύνατον να ελεγχθούν από το υπάρχον προσωπικό του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Τώρα, όσον αφορά το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την αιτιολογική του έκθεση επιδιώκεται η εν γένει ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, μέσω και της εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την εφαρμογή του Κανονισμού 2024/1143 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Απριλίου 2024, σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Είναι ελλιπέστατο. Είναι προφανές ελλιπέστατο και αναποτελεσματικό για τη διασφάλιση της ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης. Γιατί; Δεν αποσαφηνίζονται οι αρμοδιότητες κάθε αρχής ελέγχου, ώστε οι έλεγχοι να καταστούν αποτελεσματικότεροι και αποδοτικότεροι για την αντιμετώπιση τυχόν παρανομιών στη διαδικασία παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας προστατευόμενων προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση ομάδων παραγωγών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι προβλέπεται στον βασικό κοινοτικό κανονισμό, χωρίς, βέβαια, περαιτέρω ανάλυση των διαδικασιών.

Επιπλέον, για την έγκριση του κανονισμού πιστοποίησης και όλων των σχετικών με αυτόν, στοιχείων και εντύπων, απαιτείται απόφαση υπουργού, γενικώς, που περιπλέκει τη διαδικασία χωρίς κανένα λόγο, αυξάνοντας τον κίνδυνο να παραμένει κενό γράμμα ο κανονισμός.

Είναι, ξεκάθαρο ότι, ένα νομοσχέδιο που διαμορφώθηκε πρόχειρα, ερήμην των εμπλεκομένων με περιεχόμενο που περιλαμβάνει συμπληρωματικά μέτρα του πρόσφατου κανονισμού 20-24 /1143, για τα προϊόντα Π.Ο.Π. Π.Γ.Ε., αυξάνοντας μάλιστα τις ήδη γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το προτεινόμενο, θεσμικό πλαίσιο, στο μεγαλύτερο μέρος του δεν απέχει ούτε διαφοροποιείται από το ισχύον, δεν προτείνονται σημαντικές βελτιώσεις. Ως «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», θεωρούμε ότι επιβάλλεται μια σύγχρονη προσέγγιση για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον Τομέα των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων, με προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και εγγυημένο παραδοσιακών ιδιότυπων προϊόντων.

Κύριε, Υπουργέ, για να λύσεις ένα πρόβλημα προϋποθέτει ότι γνωρίζεις την κατάσταση, έχεις επίγνωση, κατανοείς το πρόβλημα, για να μπορέσεις να επέμβεις.

Είμαι σίγουρος ότι το έχετε κατανοήσει το πρόβλημα, πλην όμως, το νομοσχέδιο ουσιαστικά είναι ένα μπάλωμα και δεν επιφέρει κάποια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο νούμερο ένα, κατά την άποψή μου, αναπτυξιακό Οργανισμό ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ».

Ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», θέλει στήριξη, μπορεί να παράξει ανάπτυξη για τη χώρα μας το αντικείμενο το «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», είναι πολύ μεγάλο και πάρα πολύ σημαντικό.

Χρησιμοποιώ, λόγια, του παρ. αιτηθέντος Προέδρου. Δεν ασχολήθηκε, το Υπουργείο, τον προηγούμενο χρόνο με τις μελέτες για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, δεν ασχολήθηκε με το αποτύπωμα του άνθρακα, δεν ασχολήθηκε με την προστασία του εδάφους, αλλά δεν ασχολήθηκε με την καταπολέμηση των Ελληνοποιήσεων.

Όταν, δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις, του «ARTEMIS» Σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε το 2018, δεν έχει υπογραφεί. Όταν, δεν έχει υπογραφεί Υπουργική απόφαση, για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που συνοδεύουν το γάλα, να ξέρει το Κράτος, φεύγει το γάλα από τη Βουλγαρία, από τη Ρουμανία, που πάει; 

Πάει, εκεί, πάει στην Αθήνα. Σε ποιον; Στον τάδε. Ο συγκεκριμένος, δεν μπορεί μετά να πει ότι αυτό το γάλα, είναι Ελληνικό.

Πως, καταπολεμάται, το φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων και δεν το έχουν καταλάβει; Γι’ αυτό και προτείνουμε, εάν θέλετε να γίνει σοβαρή δουλειά και σωστή.

Πρώτον, να ενισχυθεί ο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με προσωπικό ξεκάθαρα, ανέφερα ότι είναι πολύ λίγοι οι ελεγκτές για τόσα σημεία.

Δεύτερον, ουσιαστικά, να ασχοληθεί μια Επιτροπή δικιά σας, να συμβάλουμε και εμείς, να υπάρξει μια ενιαία πλέον αρχή για το φαινόμενο και των Π.Ο.Π. για το φαινόμενο των Ελληνοποιήσεων, αλλά και για τα προϊόντα με ονομασία προελεύσεως, γιατί το πλεονέκτημά μας ως χώρα, αυτό είναι, δεν είναι η ποσότητα των προϊόντων. Είναι η ποιότητα. Δεν μπορούμε, να ανταγωνιστούμε για παράδειγμα τα μήλα της Πολωνίας, σε ποσότητα.

Μπορούμε, όμως, να ανταγωνιστούμε το μήλο «Αγιάς» σε ποιότητα, πως;

Με το να κατοχυρωθεί, ως Π.Ο.Π. και να ελέγχεται, η όλη αυτή η διαδικασία σωστά και να παροτρύνουμε τους παραγωγούς να κατοχυρώνουν, να προχωρούν, σε αναγνώριση Π.Ο.Π. και  Π.Γ.Ε. προϊόντων» κατέληξε.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις