Καταστροφές στη Χίο και ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των μαστιχοπαραγωγών και όλων των πληγέντων

Ερώτηση του ευρωβουλευτή Κώστα Παπαδάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις πλημμύρες στη Χίο. Ακολουθεί η ερώτηση: 

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν στη Χίο ύστερα από βροχή που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Σπίτια και καταστήματα της πόλης πλημμύρισαν. Είναι ενδεικτικό ότι πλημμύρισαν η ανακαινισμένη πτέρυγα του αεροδρομίου αλλά και κεντρικός δρόμος που μόλις είχε ασφαλτοστρωθεί, ενώ τεράστιες ήταν οι καταστροφές στην καλλιέργεια μαστίχας που, σύμφωνα με τον συνεταιρισμό των παραγωγών μαστίχας και τις πρώτες εκτιμήσεις, φτάνουν το 70%, δηλαδή 160 τόνοι μαστίχας.

Το πλήγμα για τους μαστιχοπαραγωγούς είναι τεράστιο, αφού ήταν περίοδος κατά την οποία γινόταν το μάζεμα της μαστίχας και είχε συλλεχθεί μόνο το 20% της φετινής παραγωγής.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η διοίκηση του δήμου και η Περιφέρεια έχουν μεγάλες ευθύνες. Ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός είναι ανύπαρκτος και όλα αυτά τα χρόνια έχει περιοριστεί σε ένα μόνο έργο που ολοκληρώθηκε πέρσι.

Η πολιτική αυτή είναι η εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕΚ της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία τα αντιπλημμυρικά έργα δεν σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες των κατοίκων αλλά με βάση την οικονομική ανταποδοτικότητα και το χαμηλό κόστος.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

  • 1.στο αίτημα για 100% άμεση αποζημίωση στους πληγέντες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που θα συνυπολογίζει και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στην καλλιέργεια της μαστίχας;
  • 2.στο να χρηματοδοτηθούν άμεσα όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές στο νησί, που καρκινοβατούν για δεκαετίες, ώστε να μην βρίσκονται οι κάτοικοί του σε διαρκή αγωνία για τη ζωή και το βιος τους μπροστά σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή;
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις