Ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα

Παρεκκλίσεις στα συστήματα ελέγχων του ελληνικού ΥΠΑΑΤ στους τομείς της ασφάλειας τροφίμων, της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας

Ο ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Αρβανίτης υπέβαλε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με σοβαρές παρεκκλίσεις που εντοπίστηκαν στα συστήματα ελέγχων ασφάλειας τροφίμων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την οριζόντια επιθεώρηση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ΓΔ SANTE) της Επιτροπής, με αναφορά Ref. 2023-7655 General Follow Up Audit, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες στους τομείς της γεωργίας, της ζωικής παραγωγής, της κτηνιατρικής και της αλιείας.

Η έκθεση αναδεικνύει προβλήματα όπως η πολυδιάσπαση, η υποστελέχωση, η έλλειψη συντονισμού και η αδυναμία επιβολής κυρώσεων, δημιουργώντας ένα κλίμα αυθαιρεσίας που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Ο κ. Αρβανίτης, στην ερώτησή του, ζήτησε από την Επιτροπή να διευκρινίσει αν το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συμμόρφωσης και ποιες ενέργειες θα αναλάβει η ίδια για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις.

Στην απάντησή της, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, τόνισε ότι  τα εθνικά συστήματα επίσημων ελέγχων θα πρέπει να εξασφαλίζουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη να παρακολουθούν την εφαρμογή των σχετικών νομικών διατάξεων και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή της νομοθεσίας. Στο πλαίσιο του ρόλου της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, η Επιτροπή διενεργεί ελέγχους με στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής και της επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, την υγεία των ζώων, την καλή μεταχείριση των ζώων και την υγεία των φυτών και μπορεί να αποφασίζει τη λήψη των κατάλληλων μέτρων. Τα κράτη μέλη καλούνται να υποβάλουν σχέδια δράσης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να αντιμετωπίσουν τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται κατά τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους. Η επαλήθευση της ολοκλήρωσης και της αποτελεσματικότητας των διορθωτικών μέτρων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κύκλου ελέγχου και πραγματοποιούνται τακτικά, εκ νέου, επισκέψεις στα κράτη μέλη ώστε να παρακολουθείται η πρόοδος.

Η Επιτροπή παραμένει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή σχετικά με περαιτέρω επικαιροποιήσεις όσον αφορά ορισμένες από τις εκκρεμείς συστάσεις.

Η Επιτροπή διενήργησε έξι ελέγχους στα συστήματα επίσημων ελέγχων στην Ελλάδα το 2024 και έχει προγραμματίσει τη διενέργεια τριών ακόμη ελέγχων το 20251. Τα οριζόντια
ζητήματα αξιολογούνται στο πλαίσιο ορισμένων από τους εν λόγω ελέγχους. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να προβεί σε μέτρα διασφάλισης ή διαδικασίες επί
παραβάσει, εάν χρειαστεί.