Ευρωπαϊκή στήριξη Ελλήνων αγροτών με χαμηλές αποδόσεις λόγω ξηρασίας

Φέτος σχεδόν καμιά παραγωγή δεν πήγε καλά!

«Οι καταστροφικές πλημμύρες, που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε πρώτο πλάνο στα δελτία ειδήσεων, αποτελούν το ένα άκρο του εκκρεμούς των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και μαζί με το άλλο, την ξηρασία και τους καύσωνες, έχουν δραματικές επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή. Στην πληγείσα από τις πλημμύρες Θεσσαλία, φέτος, το δίμηνο των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού και η μακρά περίοδος ξηρασίας συρρίκνωσαν τις παραγωγές και το αγροτικό εισόδημα με ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζει. Όπως λέει ο λαός, “η φτώχεια φέρνει γκρίνια”. Μετέφερα αναλυτικά αυτές τις ανησυχίες στον φίλο ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε τρόπος άσκησης πίεσης στα ευρωπαϊκά όργανα για την ενίσχυση των Ελλήνων αγροτών». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλες με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και μέλος των Επιτροπών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρη Τσιόδρα.

Οικονομική ανακούφιση των Ελλήνων αγροτών

Ο Θεσσαλός πολιτικός επεσήμανε ότι «φέτος σχεδόν καμιά παραγωγή δεν πήγε καλά». Όπως εξήγησε, «οι αποδόσεις σε βασικά αγροτικά προϊόντα (σιτηρά, καλαμπόκι, βαμβάκι, ελιές, φρούτα, σταφύλια) ήταν αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Σε μια αγορά που η αξία των τροφίμων ανεβαίνει, άλλα οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα δεν ακολουθούν την ίδια ανοδική πορεία, εύλογα δημιουργούνται προβλήματα βιωσιμότητας σε πολλά νοικοκυριά, τα οποία είναι εντονότερα στις περιοχές που στηρίζονται στην αγροτική οικονομία, όπως η Θεσσαλία». Για να αντιμετωπιστεί αυτό, ζήτησε από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο οποίος είναι μέλος στις Επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών «να υπάρξουν ενέργειες για την αξιοποίηση ή την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων με σκοπό την οικονομική ανακούφιση των Ελλήνων αγροτών. Ήδη, χώρες όπως η Ρουμανία σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν προβεί σε μέτρα στήριξης των παραγωγών τους».

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η δύσκολη αυτή κατάσταση πράγματι επιβάλλει να υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων. Μάλιστα, εξέφρασε τη βούληση, με την ιδιότητά του ως μέλος των ανωτέρω επιτροπών, να προβεί σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή. Καίρια σημασία στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η διάθεση νέων χρηματοδοτήσεων στον αγροτικό τομέα κατόπιν αποφάσεων από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.