Σχολιασμός της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια από τη Μυρτώ Λύκα,κτηνοτρόφο, για το agrocapital.gr.
Με μεγάλη μου χαρά έλαβα πριν λίγες μέρες την ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια. Μία απόφαση που περιμέναμε με ανυπομονησία καθώς χωρίς αυτή οι δήμοι δεν έβγαζαν τα βουνά προς ενοικίαση και αυτό δημιούργησε τεραστία αναστάτωση και προβλήματα όχι μόνο στους μετακινούμενους αλλά και σε όλους τους κτηνοτρόφους. Όσο αναφορά το άρθρο 3 για την επιλεξιμότητα κτηνοτρόφων η μόνο ένσταση που έχω είναι οι τρεις ΜΜΖ. Θεωρώ ότι αν κάποιος έχει απλά πχ τρεις αγελάδες, δεν θεωρείται κτηνοτρόφος οπότε δεν μπορεί να λαμβάνει και ενίσχυση γι αυτές.
Όσο αναφορά το άρθρο 5 για τα κριτήρια και τους κανόνες κατανομής βοσκοτόπων αναφέρει ότι η προτεραιότητα στην χρήση βοσκοτόπων έχουν πρώτα οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι που διατηρούν την έδρα της εκμετάλλευσης τους στον δήμο και αν περισσεύει βοσκότοπος παίρνουν σειρά οι διπλανοί δήμοι και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που έκαναν ή θα κάνουν χρήση τον βοσκότοπο. Σημαντικό στοιχείο για τους μετακινούμενους αποτελεί το γεγονός ότι θα πρέπει με παραστατικά να αποδείξουν ότι έκαναν την μετακίνηση και θα γλυτώσουμε από εκείνο το τραγικό λάθος που έγινε πέρυσι και ξαφνικά βρέθηκαν μετακινούμενοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν ποτέ μετακινηθεί και αυτό μας έφερε ένα τεράστιο πρόστιμο από την ευρωπαϊκή ένωση με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά οι κτηνοτρόφοι να χάσουν μεγάλα ποσά από τις επιδοτήσεις τους.
Η παράγραφος 10 του άρθρου 5 ανάφερε ότι προτεραιότητα έχουν όσοι έκαναν χρήση του ίδιου βοσκοτόπου κατά την πενταετία 2010 -2014. Κρίνεται ως πολύ σημαντική καθώς καθησυχάζει του μετακινούμενος που χτυπάνε κάθε χρόνο δημοπρασίες με υπέρογκα ποσά που αγγίζουν ακόμη και τα 35000 ευρώ.
Όσο αναφορά την παράγραφο 4 του άρθρου 8. Καταλαβαίνω ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μετακινούν με τα πόδια τα κοπάδια τους για λόγους οικονομίας και βρίσκω σε αυτό το γεγονός ότι έχουν περιθώριο 48 ώρες. Για να περάσουν από κάθε περιφέρεια του Δήμου αλλά με το υγειονομικό κομμάτι τι γίνεται; Ποιος εγγυάται ότι τα ζώα είναι υγιή και δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα στην μετάδοση κάποιας ασθένειας προς τα άλλα κοπάδια που βοσκούν εκεί;
Τέλος, μία απορία έχω για κάποια θέματα που δεν αναφέρονται.
Πρώτον, ένας κτηνοτρόφος που μπαίνει τώρα στην παραγωγή και έχει στην κατοχή του 30 μεγάλα ζώα, σκοπεύει να διπλασιάσει το ζωικό κεφάλαιο του, θα δικαιούται επιπλέον ενίσχυση ή θα ισχύσει το παλιό καθεστώς ότι με όσα μπήκες τόσα δικαιούσαι και θα ψάχνουμε όλοι να ξαναγοράσουμε δικαιώματα;
Δεύτερον, με τα σταβλισμένα ζώα που δεν κάνουν χρήση βοσκότοπου τι θα γίνει;
Γνωρίζουμε όλοι ότι αν ο βοσκότοπος μείνει ανεκμετάλλευτος σε λίγα χρόνια δεν θα είναι βοσκότοπος αλλά θαμνώδης και ξυλώδεις βουνό.
Και τέλος, τι γίνεται με τις πραγματικές ανάγκες των ζώων για βοσκή; Το άρθρο 4 αναφέρει τα ποσοστά αναγκών ως προς την ενίσχυση, πέρα από αυτό όμως, όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα 10 ή 15 επιλέξιμα στρέμματα που αντιστοιχούν σε κάθε μεγάλο ζώο, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τις ανάγκες του ζώου.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις