«Οι χώρες των Βαλκανίων θα αποτελούν πάντα τον κύριο παραλήπτη των οπωροκηπευτικών προϊόντων μας, αφ ενός λόγω της βελτίωσης των οικονομιών τους,γεγονός που έχει ήδη συντελέσει στην αναβάθμιση των καταναλωτικών τους προτιμήσεων προς ποιοτικότερα προϊόντα αλλά και αφ ετέρου της ανταγωνιστικότερης θέσης των προϊόντων μας στις αγορές αυτές και λόγω γειτνίασης.
Η σπουδαιότητα των δύο εξ αυτών (Βουλγαρίας και Ρουμανίας) που είναι και κράτη μέλη της Ε.Ε αναδεικνύεται από τον όγκο των εξαγωγών μας προς αυτές, που το 2015 ανήλθε σε 380.000 τόνους .Οι αγορές αυτές θα πρέπει να προσεχθούν και να επιδιωχθεί η διατήρηση και αύξηση του μεριδίου μας σε αυτές.
Δυστυχώς παρά τις συνεχείς επισημάνσεις μας και τις έκκλησεις μας προς την Κυβέρνηση για επίλυση των δίκαιων εκ των αιτημάτων των αγροτών μας αλλά προς τους αγρότες να επιτρέπουν την ομαλή διακίνηση των φρούτων και λαχανικών μας προς τις καταναλωτικές αγορές το κλείσιμο των συνόρων μας και η αδυναμία συνέπειας επί 30 ημέρες σε ανειλημμένες υποχρεώσεις τροφοδοσίας των αγορών αυτών είχε ως αποτέλεσμα την στροφή των αγοραστών – πελατών μας προς προμηθευτές άλλων χωρών όπως Τουρκία, Ισπανία,Αίγυπτος κ.α με διαφαινόμενο τον κίνδυνο για τα επόμενα χρόνια απώλειας μεριδίου αυτών των δύο αυτών αγορών.
Ζητήσαμε και ζητούμε την παρέμβαση και διαβεβαιώση από την πολιτεία προς τους πελάτες μας ότι δεν θα διαταραχθεί η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και οτι οι υποχρεώσεις των ελλήνων εξαγωγέων προς τους πελάτες τους θα είναι απρόσκοπτες» δηλώνει ο Γ. Πολυχρονάκης.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις