Γιατί θα υλοποιηθούν λιγότερα σχέδια βελτίωσης σε σχέση με τη προηγούμενη προκήρυξη;

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι βάσεις από τις περιφέρειες είδαμε όπως είναι φυσικό ότι υπάρχουν πολλοί επιλαχόντες, Αυτό συνέβη γιατί η ζήτηση για το εν λόγω πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με τα διαθέσιμα χρήματα ανά περιφέρεια. Για τους επιλαχόντες η κυβέρνηση ψάχνει να βρει επιπλέον κονδύλια για να ικανοποιήσει όσο περισσότερους μπορεί, κάτι που όμως φαίνεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο και τα περιθώριο μικρά.

Ωστόσο εκτιμάται από αρκετούς μελετητές πως το ποσοστό υλοποίησης των σχεδίων βελτίωσης θα είναι μικρότερο σε σχέση με τη προηγούμενη προγραμματική περίοδο και οι λόγοι είναι οι παρακάτω:

1. Σημαντική διαφορά με τα σχέδια του 2011 είναι ότι τότε υπήρξε μεγάλη ευελιξία ως προς την υλοποίηση τους σε σχέση με τα τελευταία σχέδια βελτίωσης. Η ευελιξία αυτή έγκειται στο ότι πολλά σχέδια ολοκληρώθηκαν με πολλές τροποποιήσεις και μάλιστα τροποποιήσεις που αφορούσαν ΜΗ πραγματοποίηση πολλών επενδύσεων. Η ευελιξία αυτή προέκυπτε από τη μη ύπαρξη επιλαχόντων τότε, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα. Σήμερα δεν υπάρχει ευελιξία σε αντίστοιχο βαθμό με το 2011 και μάλιστα είναι πιο δεσμευτικοί οι όροι υλοποίησης (προκύπτει από τη βαθμολογία του κάθε επενδυτικού σχεδίου) σε σχέση με τότε. Τα παραπάνω, από προηγούμενη εμπειρία μας, αυτομάτως θα καταστήσουν πολλά σχέδια αδύνατο να υλοποιηθούν.

2. Βρισκόμαστε ως χώρα σε πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση σε σχέση με το 2011. Αυτό από μόνο του κάνει τις τράπεζες πιο δυσκίνητες όσων αφορά τις χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης.

3. Η έξαρση του κορονοϊού συμπιέζει ήδη την παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου και την Ελληνική οικονομία. Το ήδη βεβαρυμένο τραπεζικό σύστημα δέχεται πιέσεις και αυτές όπως φαίνεται θα ενταθούν ακόμα περισσότερο εντός του 2020. 

Οι παραπάνω είναι τρεις από τους σημαντικότερους παράγοντες που σίγουρα θα επηρεάσουν την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης και πρέπει το κατά τη ταπεινή μου γνώμη, το ΥΠΑΑΤ και όσοι εμπλέκονται με την υλοποίηση των σχεδίων βελτίωσης, να σταθμίσουν. 

 

Περουλάκης Γιάννης

Γεωπόνος, MBA - Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Λάρισα, 2410551326 

www.infoagro.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις