Πώς θα γράψεις ένα μικρό γεωργικό business plan;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν αυτά τα εργαλεία, χάσιμο χρόνου. Είναι όμως έτσι; Μήπως κάνοντας χρήση τέτοιων εργαλείων προετοιμαζόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα για το επόμενο βήμα;

Μια αναλυτική και χρηστική ανάρτηση στο blog του Γεωπόνου, Αγροτικής Οικονομίας, ΜΒΑ, Γιάννη Περουλάκη.

Βασικό εργαλείο για το σχεδιασμό της αγροτικής σου επιχείρησης είναι να γράψεις ένα επιχειρηματικό πλάνο. Πολλές φορές είναι και βασική απαίτηση για να διασφαλίσεις τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια για την επιχείρησή σου. Η διαδικασία συγγραφής, μπορεί να φαίνεται, αρχικά δύσκολη και τρομακτική, αλλά αν αναλύσεις τα βασικά βήματα τότε όλο αυτό γίνεται πολύ πιο διαχειρίσιμο.

Τι είναι το Επιχειρηματικό Πλάνο;

Το επιχειρηματικό πλάνο, είναι όπως ένας χάρτης για την αγροτική σου επιχείρηση. Έχει να κάνει και με τη διαδικασία αλλά και με τα προϊόντα. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του επιχειρηματικού πλάνου, πρέπει να αποκτήσεις μια ολοκληρωμένη άποψη για την αποστολή της επιχείρησής σου. Θα πρέπει να αναλογιστείς τους μίκρο και μάκρο πρόθεσμους στόχους σου. Να ορίσεις τα βήματα προς επίτευξη των στόχων σου. Και έτσι θα ορίσεις την κατεύθυνση της επιχείρησής σου, με σκοπό να αναπτυχθεί στα επόμενα πέντε χρόνια. Αν έχεις ήδη ιδρύσει την επιχείρησή σου, με το νέο επιχειρηματικό σου πλάνο θα σχεδιάσεις τα βήματα για να δεις τελικά που θα καταλήξεις την επόμενη πενταετία.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα πλήρες επιχειρηματικό πλάνο;

Να είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, ΑΠΛΟ, ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, ΠΛΗΡΕΣ.

Ποια θα είναι η αποστολή του;

Η αποστολή του επιχειρηματικού πλάνου ξεκινά από το σκοπό της επιχείρησής σου. Γιατί συνεχίζει να υπάρχει η εκμετάλλευσή σου; Πού κατευθύνεται; Όλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από το να βγάζεις απλώς χρήματα. Γιατί η αποστολή σου πρέπει να βασίζεται σε αξίες και να έχει την προσωπική σου σφραγίδα.

Πως πρέπει να είναι αυτοί οι στόχοι;

Οι στόχοι πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι και να μπορούν να επιτευχθούν. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι εκείνοι που επιτυγχάνονται μέσα σε ένα χρόνο. Μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι εκείνοι που για να επιτευχθούν χρειάζεται χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι:
• Συγκεκριμένοι
• Μετρήσιμοι
• Εφικτοί
• Αυτοί που τελικά ανταμείβουν το "σωστό"
• Στο κατάλληλο χρονικό πλαίσιο.

Ποια είναι τελικά τα κομμάτια ενός επιχειρηματικού σχεδίου;

Αρχικές πληροφορίες

  • Σε αυτό το κομμάτι του επιχειρηματικού σου σχεδίου κατέγραψε, αρχικά:
  • τι έχεις μέχρι τώρα;
  • Πού βρίσκεσαι;
  • Πόσα στρέμματα (ζώα) διαθέτεις;
  • Πότε δραστηριοποιήθηκες στον αγροτικό τομέα;
  • Με τι ασχολείσαι επί του παρόντος;
  • Ποιες μεθόδους κατεργασίας χρησιμοποιείς;
  • Είναι φιλική προς το περιβάλλον η επιχείρησή σου;
  • Τι γίνεται στο κομμάτι της αγοράς;

Στρατηγική της Εκμετάλλευσής σου

Εδώ είναι που αρχίζει να δουλεύει το επιχειρηματικό σου πλάνο. Από τώρα θα αρχίσεις να διατυπώνεις τη στρατηγική της αγροτικής σου εκμετάλλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

1. Συγκέντρωσε πληροφορίες και κάνε μια έρευνα στην αγορά. Βεβαιώσου ότι η επιχείρησή σου «κολλάει» στην αγορά, σε ότι αφορά τουλάχιστον τις προμήθειες αλλά και τις απαιτήσεις. Εξερεύνησε και ανέλυσε τις τάσεις της βιομηχανίας, την ταυτότητα των ανταγωνιστών σου και όρισε τους αγοραστές σου.
2. Ανάλυση SWOT. Το καλύτερο και αναλυτικότερο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων. SWOT αρχικά των strength= δυνατά σημεία, weakness= αδυναμίες, opportunities= ευκαιρίες και threats= απειλές. Ανέλυσε τα δυνατά σου σημεία και τις αδυναμίες σου. Εσύ τα ξέρεις καλύτερα για την επιχείρησή σου. Στη συνέχεια μελέτησε, ως εξωτερικός παράγοντας, τι ευκαιρίες και απειλές, υπάρχουν- ανταγωνιστές, νέες αγορές, κυβερνητικοί κανονισμοί, οικονομικές συνθήκες κ.ο.κ.
3. Δημιούργησε εναλλακτικές στρατηγικές. Μελετώντας τις πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει και την ανάλυση που μόλις έκανες, όρισε τη στρατηγική σου. Μη βασίζεσαι μόνο στην τιμή, αφού η οικονομία κλίμακας είναι αρκετά προκλητική σε επίπεδο μικρής γεωργικής εκμετάλλευσης. Και μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Αξίζει τον κόπο ,πραγματικά, να αφιερώσεις χρόνο στο να αναλύσεις πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των στρατηγικών σου. Προσπάθησε να βρεις τρόπους να συνδυάσεις τα δυνατά σου σημεία και τις ευκαιρίες που σου δίνονται.
4. Πρόσεξε η στρατηγική σου, να μην αποκλίνει από την αποστολή που έχεις ορίσει για την αγροτική σου επιχείρηση.
5. Τέλος ασχολήσου με την υλοποίηση του πλάνου σου. Εδώ είναι που αρχίζει η εφαρμογή του και αρχίζει να δουλεύει η στρατηγική σου.

Στρατηγική Αγοράς και Σχεδιασμός

Επόμενο βήμα είναι να αναπτύξεις μια στρατηγική αγοράς για τα προϊόντα ή και τις υπηρεσίες σου. Αυτό βασίζεται κατά ένα μεγάλο κομμάτι στο προηγούμενό σου βήμα. Για κάθε προϊόν να συμπεριλαμβάνεις την τιμή, την τοποθεσία και την προώθησή του. Ανακάλυψε, πώς θα εκφράσεις την πραγματική και την αντιληπτή αξία στους πελάτες σου.

Περίληψη της διαχείρισης

Σε αυτό το κομμάτι, περιλαμβάνεται με κάθε λεπτομέρεια η δομή της αγροτικής σου επιχείρησης. Θα πρέπει να αναφέρονται όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση της επιχείρησης. Επίσης εδώ αναφέρονται και οι εξωτερικοί συνεργάτες.

Η οικονομική Ανάλυση

Κάθε κίνηση με οικονομικό αντίκτυπο για την επιχείρησή σου θα πρέπει να αναλύεται λεπτομερώς σε αυτό το κομμάτι. Ξεκίνησε κάνοντας μια λίστα με τα οικονομικά της αγροτικής επιχείρησης, συμπεριλαμβάνοντας έσοδα και έξοδα. Έτσι θα μπορείς να προβλέψεις τις μελλοντικές ανάγκες για την περαιτέρω ανάπτυξή της και θα σου είναι πιο εύκολο να πετύχεις του στόχους σου όσον αφορά το κεφάλαιό σου. Τέλος, συμπεριέλαβε μελλοντικά έξοδα λειτουργίας.

Συναρμολόγηση του ... Puzzle

Το να γράψεις ένα επιχειρηματικό πλάνο για την αγροτική σου επιχείρηση δεν είναι μικρή υπόθεση. Μην το αναβάλλεις. Το πλάνο σου μπορεί να είναι όσο απλό χρειάζεται για αρχή. Ξεκινώντας δηλαδή με τους στόχους σου. Ασχολήσου λίγο παραπάνω με την ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά. Αναζήτησε τάσεις και πιθανούς ανταγωνιστές. Ανακάλυψε διαφορετικές στρατηγικές.

Τέλος, έχε στο μυαλό σου ότι τα βήματα για την επιτυχία πρέπει να γίνονται αργά και σταθερά...