Η επίθεση που δέχτηκε η ΕΑΣΗ και το ίδιος ο Πρόεδρος από μέλη του δικτύου επειδή τόλμησε να καταγγείλει την εισαγωγή εκατοντάδων τόνων κρασιού από το εξωτερικό που έγιναν από μέλη του δικτύου μας προκαλεί έκπληξη.
Απαντητική επιστολή του προέδρου της ΕΑΣΗ, Σταύρου Γαβαλά:
Η 'Ένωση Ηρακλείου παραμένει σταθερή και αταλάντευτη σε θέματα μείζονος σημασίας που έχουν σχέση με τα αγροτικά προϊόντα που παράγει το νησί, στην προκειμένη δε περίπτωση στο κρασί.
Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου για την εισαγωγή κρασιού από το εξωτερικό από μέλη του δικτύου, μας βρίσκει 1000% αντίθετους και για αυτό το λόγο μπήκε εμβόλιμα το θέμα στη Γενική Συνέλευση και όχι για την καταδίκη των ελληνοποιήσεων που είναι πέρα για πέρα αυτονόητο και καταδικαστέο.
Η επίθεση που δέχτηκε η ΕΑΣΗ και το ίδιος ο Πρόεδρος από μέλη του δικτύου επειδή τόλμησε να καταγγείλει την εισαγωγή εκατοντάδων τόνων κρασιού από το εξωτερικό που έγιναν από μέλη του δικτύου μας προκαλεί έκπληξη, όπως έκπληξη μας προκαλεί η παρέμβαση του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου που τοποθετήθηκε εντελώς απαξιωτικά για την Ένωσης Ηρακλείου και τον Πρόεδρο της, λέγοντας μάλιστα ότι δεν κάνει διάλογο μαζί του.
Εάν λέγοντας την αλήθεια και καταγγέλλοντας τα γεγονότα είναι συκοφάντηση, είναι λάσπη στον ανεμιστήρα, είναι σπίλωση των εταιριών, αυτό μπορεί να το αποφασίσει η δικαιοσύνη και κανείς '''μαθητευόμενος'' δικαστής.
Εμείς δεν είπαμε ότι είναι παράνομη η εισαγωγή αν καταλήγει στον καταναλωτή ως προϊόν Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σαν Ελληνικό προϊόν, είπαμε ότι δεν είναι ηθικό τα μέλη του Δικτυού Οινοποιών Κρήτης να προβαίνουν σε αυτές τις κινήσεις, αφού αν διαβάσει κάποιος προσεχτικά το Καταστατικό του Δικτύου γίνεται συνεχώς αναφορά στην Κρήτη, στους κρητικούς αμπελουργούς, στις κρητικές ποικιλίες, πουθενά όμως δεν αναφέρει για ξενόφερτα κρασιά.
Βάλαμε λοιπόν στην Γενική Συνέλευση, ένα και μοναδικό θέμα: τα μέλη του Δικτύου Οινοποιών της Κρήτης να μην μπορούν να εισάγουν κρασιά από το εξωτερικό και όσοι το κάνουν να διαγράφονται από το Δίκτυο.
Η απόφαση ανοίγει διάπλατα την κερκόπορτα των εισαγωγών, αφού αν υπήρχε η ηθική διάσταση τώρα που το δίκτυο επιτρέπει μετά από ψηφοφορία την εισαγωγή κρασιού από το εξωτερικό, φανταστείτε τι έχει να γίνει.
Εμείς είπαμε στη Γενική Συνέλευση ότι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα - προς θεού Δημοκρατία έχουμε - αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί όταν στην ανακοίνωση του Δικτύου δεν αναφέρεται η πραγματικότητα αλλά παραπλανά τον απλό αγρότη και τον απλό καταναλωτή με τον τίτλο που έβαλε και τον αναφέρουμε αυτολεξεί: «Ομόφωνη καταδίκη των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων οίνων».
Συμφωνούμε όλοι, αλλά αν θέλουμε να έχουμε την συνείδηση μας ήσυχη απέναντι στον κόσμο που μας έχει κατατάξει σε θέσεις ευθύνης για να προστατεύουμε τα συμφέροντα του κρητικού παραγωγού, του κρητικού αμπελώνα και του κρητικού κρασιού, ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν ο εξής: «Τα μέλη του Δικτύου Οινοποιών της Κρήτης σχεδόν ομόφωνα, αποφάσισαν να επιτρέπεται η εισαγωγή κρασιού από το εξωτερικό» μιας και 4 μόλις οινοποιεία ψήφησαν ΟΧΙ στις εισαγωγές από το εξωτερικό.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και περιμένουμε με αγωνία την επόμενη Γενική Συνέλευση που μπορεί να έχει σαν θέμα την διαγραφή της Ένωσης Ηρακλείου από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
Υ.Γ. Ελπίζουμε τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης να έχουν ηχητική καταγραφή, οπότε, όσοι μας κατηγορήσουν για συκοφαντία , να τους τη φέρουμε για να την ακούσουν προσεχτικά!