Ο αγρότης στην Ολλανδία έχει πολλαπλάσιες ευκαιρίες από κάθε άλλο αγρότη.
Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκου στο agrocapital.gr
Έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την Ελληνική Λύση ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κοινοβουλευτική σας δραστηριότητα εστιάζεται - μεταξύ άλλων – κυρίως στα αγροτικά θέματα. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα στην Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η ελληνική αγροτική ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα σε φυσικό πλούτο, γόνιμα εδάφη και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Όταν παράγεις, είσαι ανεξάρτητος. Με την ιδιότητά μου ως κτηνίατρος, η ευαισθησία μου για κτηνοτροφικά και αγροτικά θέματα είναι τέτοια, ώστε να εστιάζουμε την πολιτική μας δράση έντονα για τον Έλληνα αγρότη και Έλληνα κτηνοτρόφο.
Στην επιλογή των Eπιτροπών μας κινούμαστε βασισμένοι σε ορισμένες αρχές. Συγκεκριμένα, θέλουμε να εκπροσωπούμε όλους όσους δεν έχουν φωνή και διασυνδέσεις, αλλά θέλουν να εισακουστούν, καθώς οι αγρότες απολαμβάνουν του μικρότερου ενδιαφέροντος από τα κέντρα εξουσίας. Επιπλέον, επειδή το εμπόριο αποτελεί αποκλειστική ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, επηρεάζοντας τις ευρωπαϊκές εμπορικές αποφάσεις. Τέλος, το υπάρχον σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα δεν πιστεύει στο μέλλον της υπαίθρου, ενώ σήμερα στην Ευρώπη και στις μεγάλες διεθνείς αγορές αποζητούν το αυθεντικό, την παραγωγή μικρής κλίμακας και την ολιστική εμπειρία που παρέχει η Ελλάδα, όπως τις γαστρονομικές εμπειρίες που μπορείς να προσφέρει, παράλληλα με τον τουρισμό της.
Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχει με γοργούς ρυθμούς στα αγροτικά θέματα και οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα επιλέγουν να βλέπουν την ελληνική αγροτική οικονομία εξαρτώμενη παρά ακμάζουσα. Οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην αγροτική παραγωγή και τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αναβάθμισή της είναι εκείνα τα σημεία πολιτικής στα οποία εστιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα και η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει μία θέση ως πρωτοπόρος των εξελίξεων αντί να δέχεται παθητικά τις αποφάσεις κρατών-μελών με ισχυρότερη αγροτική παραγωγή.
Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει μία δίκαιη αγροτική πολιτική για όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης;
Τολμώ να πω πως όχι, δεν είναι δίκαιη. Για αυτό, όπως και στη ζωή, πρέπει να αξιοποιούμε τις όποιες ευκαιρίες που παρέχονται. Ομοίως λειτουργεί και το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Προφανώς, ο αγρότης στην Ολλανδία έχει πολλαπλάσιες ευκαιρίες από κάθε άλλο αγρότη.
Ωστόσο, σίγουρα είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Οφείλω, δε, να σας αναφέρω ότι τα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης συχνά κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση για «μεγαλύτερες επιδοτήσεις στις μεσογειακές χώρες». Εμείς προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε τα κεκτημένα μας. Η ευρωπαϊκή πολιτική συνοχής παρέχει εργαλεία. Εναπόκειται στην Ελλάδα αν θα τα αξιοποιήσει για ανάπτυξη ή αν θα τα απωλέσει.
Ενόσω η διεθνής αγορά μεταβάλλεται, το ζητούμενο είναι να παρέχονται εργαλεία και στους δικούς μας αγρότες, για να μεταβάλλουν την παραγωγή τους με ασφάλεια και με ελάχιστη γραφειοκρατία. Αυτό είναι κάτι το οποίο ζητούμε διαρκώς. Η ευρωπαϊκή πολιτική ευνοεί τις συνεργασίες, τους συνεταιρισμούς, την καθετοποίηση της παραγωγής, τη συνεργασία με την έρευνα και τα πανεπιστήμια. Έτσι, πρέπει να διερωτόμαστε εάν είμαστε δίκαιοι με τη διεκδίκηση των δυνατότητων που μας παρέχονται από το ελληνικό φυσικό μας περιβάλλον, το ευρωπαϊκό εμπορικό πλαίσιο και την τεράστια διεθνή ζήτηση ποιοτικών προϊόντων.