Στη χώρα μας οι εκχερσωμένες εκτάσεις φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια στρέμματα, που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης
Μέχρι τα τέλη Νοέμβρη αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τις ημέρες μπαίνουν οι «τελευταίες πινελιές» που θα δώσουν λύση σε περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια στρέμματα εκχερσωμένων εκτάσεων σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο σχεδιασμός του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ως βασική κατεύθυνση την επιδότηση των εν λόγω εκτάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς σήμερα περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αγρότες καλλιεργούν εκχερσωμένες εκτάσεις παίρνοντας επιδοτήσεις, συμβάλλοντας έτσι στην αγροτική οικονομία.
Με τη νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση ο χαρακτήρας των εκχερσωμένων εκτάσεων, δεν αλλάζει, κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες αγρότες θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν και για όσο διάστημα λαμβάνουν τις επιδοτήσεις, χωρίς να έχουν το δικαίωμα της μεταβίβαση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, στη χώρα μας οι εκχερσωμένες εκτάσεις φτάνουν τα 1,9 εκατομμύρια στρέμματα, που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης (π.χ. παραχώρησης), που στις αεροφωτογραφίες του 1945 φαίνονται ως δασικές, και όσοι τις εκμεταλλεύονται εισπράττουν, όπως προαναφέρθηκε, εδώ και δεκαετίες, κοινοτικές επιδοτήσεις.
Μάλιστα, έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία μεταξύ άλλων περιγράφονται αναλυτικά η συνεισφορά των εκχερσωμένων εκτάσεων στο τοπικό ΑΕΠ ανά περιφέρεια, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν, αλλά και το σύνολο των επιδοτήσεων που έχει δοθεί τα τελευταία 30 χρόνια.