Ποιότητα και Οργανοληπτική Αξιολόγηση Ελαιολάδου

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιόλαδου του ΑΣΡ.

Εξαήμερο σεμινάριο ποιότητας και οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου από το Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο και το Εργαστήριο μας.

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιόλαδου του ΑΣΡ συνδιοργανώνουν

Βιωματικό Σεμινάριο Ποιότητας και Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου

δύο επιπέδων, έξι ημερών, 45 ωρών, με δοκιμή τουλάχιστον 75 δειγμάτων και με παροχή ανάλογων  πιστοποιητικών

  • Τόπος διεξαγωγής: Εγκαταστάσεις Εργαστηρίου Οργανοληπτικής Αξιολόγησης ΑΣΡ/Ρέθυμνο
  • Ημερομηνίες διεξαγωγής:
    • Επίπεδο Α: 18,19,20 Σεπτεμβρίου 2020 (20 Εκπ. ώρες)
    • Επίπεδο Β: 25,26,27 Σεπτεμβρίου 2020 (25 Εκπ. ώρες)
  • Συμμετοχή μόνο στο επίπεδο Α είναι εφικτή
  • Για συμμετοχή στο επίπεδο Β, προϋπόθεση είναι η παρακολούθηση του επιπέδου Α ή τουλάχιστον ενός αντίστοιχου σεμιναρίου του εργαστηρίου μας.
  • Θα δοκιμαστούν 75 ατομικά δείγματα (συνολικά και στα δύο επίπεδα)
  • Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας

Το σεμινάριο απευθύνεται σε παραγωγούς, ελαιουργούς, εμπόρους ελαιολάδου, στελέχη εταιρειών, φορέων ή άλλων κλάδων που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης και της διατροφής.

> Οι δοκιμές ατομικών δειγμάτων θα πραγματοποιούνται ανάλογα με την ροή των παρουσιάσεων 

Συνοπτικό πρόγραμμα Επιπέδου Α

  • Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας και  Οργανοληπτική Αξιολόγηση του Ελαιολάδου
  • Γνωριμία με το ελαιόλαδο, την ποιότητα και την ισχύουσα νομοθεσία
  • Τάσεις και προοπτικές στην παραγωγή ελαιολάδου
  • Ποιοτικά κριτήρια και ποιοτικές κατηγορίες ελαιολάδου 
  • Θετικές ιδιότητες 
  • Αρνητικές ιδιότητες (ελαττώματα)
  • Λανθασμένες πρακτικές που οδηγούν σε δημιουργία ελαττωμάτων
  • Βιολογία του δένδρου και του καρπού της ελιάς, συμβατικοί και βιολογικοί ελαιώνες
  • Οι κυριότερες Ελληνικές ποικιλίες με δοκιμές δειγμάτων
  • Η Ποιότητα στο ελαιόλαδο μεταξύ νομοθεσίας, αναγκών της αγοράς και αποδοχής του καταναλωτή
  • Ελαιόλαδο και υγεία, τα μυστικά της σωστής χρήσης του

Συνοπτικό πρόγραμμα Επιπέδου Β

  • Διαγωνισμοί ελαιολάδου, οφέλη και ιδιαιτερότητες
  • Το ελαιόλαδο ως στοιχείο τουριστικής ανάπτυξης.
  • Από τον ελαιώνα έως το ελαιουργείο και την τυποποίηση. καλές πρακτικές για παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας
  • Ποιότητα και εξαγωγές
  • Μια νέα αντίληψη για την ολιστική διαχείριση της ποιότητας του Ελληνικού Ελαιόλαδου και Ελαιόκαρπου από την Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
  • Οι σημαντικότερες τεχνολογίες παρακολούθησης της in-line ποιότητας για την εποπτεία και τον έλεγχο της διαδικασίας παραγωγής και αποθήκευσης του ελαιολάδου
  • Νέες τεχνολογίες έκθλιψης ελαιολάδου: Συνθήκες διαδικασίας, ποιοτικές παράμετροι και βελτιστοποίηση
  • Συνθήκες αποθήκευσης και διατηρησιμότητας του ελαιολάδου
  • Ξένες ποικιλίες με  δοκιμές δειγμάτων
  • Προσέγγιση στην αξιολόγηση ισορροπίας & αρμονίας

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

  • Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε ανακαινισμένη αίθουσα του εργαστηρίου μας, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας από τον COVID-19, όπως αυτά ισχύουν σήμερα (φυσική απόσταση συμμετεχόντων, ατομικά δείγματα, άνετη και καλά αεριζόμενη αίθουσα, εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό, παροχή μασκών και αντισηπτικών, κ.α.)
  • Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Βεβαίωση Παρακολούθησης, και επιπλέον σε εκείνους που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αξιολόγηση δειγμάτων του επιπέδου Β, θα χορηγηθεί Πιστοποιητικό Ικανότητας για την αναγνώριση θετικών και αρνητικών ιδιοτήτων στο παρθένο ελαιόλαδο.
  • Για τους συμμετέχοντες και στα δυο επίπεδα (Α+Β) παρέχεται δωρεάν ένα επιπλέον σεμινάριο πέντε ωρών μέσα στον Ιανουάριο του 2021, για διατήρηση της ικανότητας αναγνώρισης των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου.
  • Θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και στοχευμένες τεχνικές εκπαίδευσης ενηλίκων για υψηλότερη αποτελεσματικότητα του σεμιναρίου
  • Ατομικό κέρασμα και ατομικές φιάλες νερού θα είναι διαθέσιμα όλες τις ημέρες του σεμιναρίου
  • Για όσους επιθυμούν, έχει εξασφαλιστεί προνομιακή τιμή διανυκτέρευσης σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ρεθύμνου (46,5 € ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση). Για κρατήσεις και πληρωμές, η συνεννόηση θα πραγματοποιείται  απευθείας με το ξενοδοχείο.
  • Μετά από την παρακολούθηση και των δύο επιπέδων, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση
    • Να αναγνωρίζουν την κατηγορία ενός δείγματος ελαιολάδου
    • Να αναγνωρίζουν και να περιγράφουν θετικές και τυχόν αρνητικές ιδιότητες
    • Να περιγράφουν σωστά το οργανοληπτικό προφίλ ενός δείγματος
    • Να γνωρίζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν το ποιοτικό προφίλ του ελαιολάδου
    • Να είναι σε θέση να παράξουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας
    • Να αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, σε σχέση και με την ποικιλία του
    • Να μπορούν να χρησιμοποιούν και να αποθηκεύουν σωστά το ελαιόλαδο
  • Περιορισμένος αριθμών συμμετοχών, θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας
  • Συντονίστρια σεμιναρίου: κα Ελευθερία Γερμανάκη (τηλ 6974939462, 2831200883,  email: seminars@oliveoiltastinglab.gr)
  • Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλώ επικοινωνήστε στα παραπάνω τηλ και email, ή εναλλακτικά συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα.
     
  • Κόστος συμμετοχής

    · Ειδική έκπτωση 10% για επιβεβαιωμένες συμμετοχές έως 31 Αυγούστου όπως παρακάτω (στα κοστολόγια περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%):
     > Επίπεδο Α = 304,00 ευρώ σύνολο ((18,19,20 Σεπτεμβρίου 2020), και
     > Επίπεδα Α+Β = 603,00 ευρώ σύνολο (18,19,20 και 25,26,27 Σεπτεμβρίου 2020)

    · Κανονική χρέωση
     > Επίπεδο Α  συνολικό κόστος = 335,00 ευρώ
     > Επίπεδο Α+Β , συνολικό κόστος = 670,00 ευρώ

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ
    > Συμμετοχή μόνο στο επίπεδο Α είναι εφικτή
    > Για συμμετοχή στο επίπεδο Β, προϋπόθεση είναι η συμμετοχή και στο επίπεδο Α
    > Για επιβεβαίωση συμμετοχής, απαιτείται προκαταβολή τουλάχιστον 150 ευρώ ανεξαρτήτως σεμιναρίου
    > Η εξόφληση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του Α επιπέδου. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και με πιστωτική κάρτα, στο POS που διαθέτει το εργαστήριό μας

    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
    Tράπεζα Πειραιώς
    Δικαιούχος; ΠΟΙΟΤΗΤΑ PLUS ΚΟΙΝΣΕΠ
    6453147630707
    IBAN :GR7001714530006453147630707
    BIC : PIRBGRAA
    Αιτιολογια: Seminario poiotitas – sept 2020

Φόρμα Συμμετοχής στο σεμινάριο

Συμμετέχουν οι παρακάτω καταξιωμένοι ομιλητές

Φίλιππος Βερβερίδης

Καθηγητής Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας

Κοσμήτορας Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Επικ. Καθ. Δρ Εμμανουήλ Καμπουράκης

Δντης Εργαστηρίου Ελαιοκομίας και συστημάτων Αγρο-οικολογικής παραγωγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Ελευθερία Γερμανάκη

Υπεύθυνη στο Διαπιστευμένο Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ  Ρεθύμνου, και επικεφαλής της ομάδας δοκιμαστών

Κριτής σε ελληνικούς και ξένους διαγωνισμούς ελαιολάδου

Μανώλης Καρπαδάκης

Διεθνές marketing & εξαγωγές, Παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας, Δοκιμαστής ελαιολάδου & κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς, Βιοκαλλιεργητής

Γεωργία Πετράκη

Διατροφολόγος &  Διαιτολόγος, αρθρογραφεί για θέματα σχετικά με την διατροφή και την ευεξία.

Σε συνεργασία με τους ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ και

ΠΟΙΟΤΗΤΑ PLUS ΚΟΙΝ.ΣΕΠ