Δεκάδες μικρά και μεγάλα προβλήματα έχει δημιουργήσει ο νόμος Σκανδαλίδη περί συνεταιρισμών, διότι μαζί με τα ξερά δηλαδή τους περίπου 2.500 συνεταιρισμούς - σφραγίδες, που επηρέαζαν και την εκλογή διοικήσεων, έκαψε και τα χλωρά, υγιείς συνεταιρισμούς ή Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα να λειτουργούν σχεδόν όλοι στο περίπου.
Με τη λήξη της 30ής Σεπτέμβρη τελείωσε ουσιαστικά και η προθεσμία των συνεταιρισμών για εγγραφή στο Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά τα προβλήματα δεν εξέλιπαν, όπως ισχυρίζονται αγροτοσυνεταιριστές είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο με τη μετατροπή τους σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις είτε όχι. Ετσι:
1. Σήμερα Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν επιχειρήσει να ενωθούν και με άλλους συνεταιρισμούς ή να μετατραπούν σε πρωτοβάθμια σωματεία αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα, σε ό,τι αφορά τις περιουσίες, συγχωνεύσεις κ.ά.
2. Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που είχαν τις δυνατότητες να είναι βιώσιμες αλλά είχαν χρέη ή μεγάλα δάνεια ενώ θα
μπορούσαν να σβήσουν χρέη πουλώντας μέρος της περιουσίας τους, έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια διότι ο συνεταιριστικός νόμος τους το απαγορεύει.
3. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ενέσεις ρευστότητας από τις τράπεζες διότι επειδή δεν ξέρουν πως θα είναι το καθεστώς την επόμενη μέρα στους συνεταιρισμούς λόγω επικείμενων αλλαγών στη νομοθεσία αρνούνται τη χρηματοδότηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μαζί με την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά να δημιουργείται οικονομική ασφυξία στους συνεταιρισμούς.
Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας ζήτησε να καταργηθεί ο νόμος Σκανδαλίδη και να γίνουν οι
τροποποιήσεις που προβλέπονται με βάση τα πορίσματα των επιτροπών, που σύστησε το υπουργείο και ζήτησε άμεσα αλλαγές ειδάλλως το υπουργείο θα τους βρει μπροστά τους.