Oι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, στις 30 Οκτωβρίου, αντιδρώντας σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξαν ότι «η προσεχής αναθεώρηση της πολιτικής για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της ΕΕ καθώς δεν είναι ρεαλιστική, εφικτή, οικονομικώς αποδοτική και επιστημονικά τεκμηριωμένη».
Επίσης, οι οργανώσεις επισήμαναν ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι μειώσεις και οι επενδύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από τον γεωργικό τομέα.
Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε «Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναγνωρίσει τις μειώσεις και τις επενδύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από τον γεωργικό τομέα. Για παράδειγμα, οι εκπομπές αμμωνίας ήδη μειώθηκαν κατά 22 % μεταξύ 1990 και 2009 σε 288.000 τόνους στο Ηνωμένο Βασίλειο (εκτός φυσικά των εκπομπών από τα άγρια ζώα και τους ανθρώπους), στην Ιταλία κατά 25 % στην εκτροφή πουλερικών, και σε γενικές γραμμές κατά περίπου 20 % από το 1990 στην Γερμανία. Αυτό είναι ένα σημαντικό θετικό βήμα και ένα μεγάλο κόστος για τον γεωργικό τομέα».
Οι φιλόδοξοι στόχοι μείωσης της αμμωνίας που επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ισχύσουν στο πλαίσιο της οδηγίας για τα εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών (NEC), θα πρέπει επίσης να αντανακλούν τόσο τα πρόσφατα συμφωνηθέντα ανώτατα όρια για το 2020 στο πρωτόκολλο του Γκέτεμποργκ αλλά και τα συμπεράσματα των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΔΤ) σχετικά με τα νέα ανώτατα όρια εκπομπών αμμωνίας που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στο ίδιο πρωτόκολλο του. Όσον αφορά την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, η εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (ΒΔΤ) και οι εν εξελίξει εργασίες για την αναθεώρηση του εγγράφου αναφοράς για τις εντατικές εκτροφές πουλερικών και χοίρων θα παραδώσουν αναμφίβολα περαιτέρω μείωση των εκπομπών.
Και συνεχίζοντας ανέφερε «Επιπλέον, θα πρέπει να αναγνωριστούν οι σημαντικές συνέργειες μεταξύ της πολιτικής του αέρα και άλλες πολιτικών όπως για την κλιματική αλλαγή. Μέτρα με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων από τη γεωργία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μείωση της παραγωγής της ΕΕ, απειλώντας την ασφάλεια των τροφίμων σε μια εποχή που η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί 70 % μέχρι το 2050. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Pesonen, δήλωσε «Οι Copa - Cogeca έχουν σημαντικές ανησυχίες για το αν είναι ρεαλιστικές, εφικτές, οικονομικά αποδοτικές ή αν συνοδεύονται από έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, οι σχεδιαζόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περαιτέρω περικοπές των εκπομπών. Οι Copa - Cogeca καλούν συνεπώς την Επιτροπή να αναθεωρήσει τις προτάσεις ώστε να βρεθεί μια λειτουργική ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας της γεωργίας και της συμβολής στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, της ποιότητας του αέρα, της βιοποικιλότητας, της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας και της ποιότητας του νερού».