Κakha Bendukidze: Ο Γεωργιανός που σαρώνει την Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια

O κ. Kakha Bendukidze είναι Γεωργιανός επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός. Στην Ελλάδα δεν ήταν γνωστός σε όσους παρακολουθούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά μέχρι το καλοκαίρι του 2010 όταν  έκανε την εμφάνισή του στα εγχώρια ύδατα αποκτώντας συμμετοχή στους μεγάλους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.

Δηλαδή σε Δία Ιχθυοκαλλιέργειες, Νηρέα και Σελόντα, μέσω του ολλανδικού fund Linnaeus Capital Partners BV του οποίου ηγείται ο ίδιος.
Από τότε μέχρι και σήμερα, κοντά δύο χρόνια μετά, ο Γεωργιανός επιχειρηματίας που δημιούργησε την περιουσία στη Ρωσία με τον όμιλο βαριάς βιομηχανίας OMZ, από τον οποίο αποχώρησε το 2004, έχει ρίξει στην αγορά ήδη 70 εκατ. ευρώ. Αρκετά αν σκεφτεί κανείς ότι το χρήμα στην Ελλάδα είναι είδος προς εξαφάνιση. Το συγκεκριμένο ποσό πάντως που έχει ήδη διαθέσει προκειμένου να αποκτήσει θέση στους μεγάλους του κλάδου, αποτελεί μέρος του συνολικού κεφαλαίου που λέγεται ότι σκοπεύει να επενδύσει. Όπως λένε οι άνθρωποί του στο «ταμείο» του έχει τουλάχιστον άλλα 150 εκατ. ευρώ που προτίθεται να διαθέσει προκειμένου να υλοποιήσει τον αρχικό του στόχο. Δηλαδή να γίνει ο «βασιλιάς» των ελληνικών ψαριών.


Στόχος ο οποίος δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη γιατί όπως αποδείχθηκε οι ύφαλοι που συνάντησε στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι απ’ όσους υπολόγιζε. Παρ’ όλα αυτά και με αρκετή χρονική καθυστέρηση το σχέδιό του για το big deal στον κλάδο έχει τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή.


Τελευταίο «επεισόδιο» το deal με τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες και η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου σε αυτή. Κίνηση η οποία τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη συγκέντρωση στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Κύκλοι, μάλιστα, του fund Linnaeus Capital Partners δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες ανάλογες κινήσεις για την απόκτηση πακέτων μετοχών και στις άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες του κλάδου στις οποίες έχει ήδη θέση.  Αν και τίποτε όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι δεν είναι συμφωνημένο ακόμη, εκτιμούν ότι η μετοχική αλλά και διοικητική αλλαγή στη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειας σε συνδυασμό με τον βαρύ τραπεζικό δανεισμό που κουβαλούν οι υπόλοιποι παίκτες έρχεται να διευκολύνει υπάρχουσες συζητήσεις μεταξύ της Tethys Ocean B.V., βραχίονα της Linnaeus Capital Partners στο κομμάτι των ιχθυοκαλλιεργειών, με τους υπόλοιπους του κλάδου. 


Τραπεζικοί και Χρηματιστηριακοί κύκλοι πάντως υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση η συγχώνευση στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών που επιδιώκει ο ίδιος  περιλαμβάνει εκτός από τη Δίας τουλάχιστον ένα εκ των δύο άλλων παικτών. Υπενθυμίζεται ότι η Linnaeus κατέχει ακόμη το 25% της Σελόντα και το 23,048% της Νηρέας, ενώ πρόσφατα εξαγόρασε από τη Σελόντα τη θυγατρική της στην Ουαλία τη Selonda UK.


Οι προθέσεις της Linnaeus άλλωστε για τη μεγάλη συγκέντρωση στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι κρυφές. Αντιθέτως επιβεβαιώθηκαν και στην πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας με δήλωση της Managing Partner αυτής Anita Hamilton η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις. «Η πλειοψηφική συμμετοχή στη Δίας ενισχύει τη δέσμευση της Linnaeus για τη δημιουργία μιας ηγέτιδας εταιρείας στην αγορά λευκού ψαριού μέσα από τη συγκέντρωση του κλάδου της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας», τόνισε η ίδια.


Εν τω μεταξύ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά την αυριανή μετ' αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της Σελόντα η οποία θα κληθεί να αποφασίσει για το σχέδιο συγχώνευσης με την Interfish θυγατρική της εταιρεία. Υπενθυμίζει ότι στις αρχές Φεβρουαρίου όπου είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση,  η εκπρόσωπος της Linnaeus είχε ζητήσει την αναβολή της με το επιχείρημα ότι οι μέτοχοι είχαν ελλιπή ενημέρωση για τη συγχώνευση. Το τι θα γίνει αύριο δεν απομένει παρά να το δούμε. Αν και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από τον κλάδο υποστηρίζουν ότι το «επεισόδιο» του Φεβρουαρίου  δεν φαίνεται να το τελευταίο στο σίριαλ μεταξύ της Σελόντα και του επενδυτικού fund Linnaeus.


Γιώργος Παλαιολόγος

Πηγή: moneypost.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις