«Απειλή» για τους ψαράδες του Ιονίου ο λαγοκέφαλος


Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες στο Ιόνιο από τη ραγδαία εξάπλωση του λαγοκέφαλου γράφει η εφημερίδα «Πατρίς», καθώς τα τελευταία δύο χρόνια ο ρυθμός αναπαραγωγής του είναι πολύ υψηλός και έχει καταγραφεί η παρουσία του από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών ακόμα και στην Αδριατική.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο Δρ. Στέφανος Καλογήρου, από τον Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων, οι πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι έχει φτάσει ως και την Κροατία, ενώ έχει καταγραφεί και στις ακτές της Μάλτας.

Η παρουσία του, πέραν του ότι είναι επιβλαβής για τον άνθρωπο σε περίπτωση κατανάλωσης, επιφέρει σοβαρή ζημιά στην επαγγελματική αλιεία.

«Από τις μελέτες που έχουμε κάνει διαπιστώνουμε τον πολύ υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής του, καθώς και ότι η κύρια τροφή του είναι τα χταπόδια και οι σουπιές. Ο κύριος αντίκτυπος είναι στους επαγγελματίες αλιείς, καθώς προκαλεί πολλές ζημιές. Λόγω του ότι ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντιδών, έχει πολύ κοφτερά δόντια και κόβει τα λεγόμενα παράμαλλα (σ.σ. τα νήματα του παραγαδιού) στο αγκίστρι. Επίσης ο λαγοκέφαλος επιτίθεται στα ψάρια που πιάνουν οι αλιείς στα στατικά δίχτυα και πολύ συχνά παγιδεύεται και αυτός. Για να μπορέσει να απεμπλακεί, αρχίζει και δαγκώνει τα δίχτυα, με συνέπεια να τα κόβει και να τα καταστρέφει», επισημαίνει στην «Πατρίς» ο κ. Καλογήρου.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις από πιθανή κατανάλωση του λαγοκέφαλου, ο κ. Καλογήρου είναι κατηγορηματικός, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

«Ο λαγοκέφαλος εμπεριέχει την τετροδοτοξίνη, μια πολύ επικίνδυνη νευροτοξίνη, η οποία είναι μυοαναλγητική και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τον καταναλωτή. Για αυτό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει σχετικά τα λιμεναρχεία για την αποφυγή της κατανάλωσης. Έχουν γίνει μερικές μελέτες, από τις οποίες προκύπτει μεγάλη συγκέντρωση της τετροδοτοξίνης στα σπλάχνα και στον μυικό ιστό του λαγοκέφαλου», αναφέρει στην εφ.«Πατρίς» ο κ. Καλογήρου και προσθέτει ότι υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει την είσοδο ειδών αυτής της οικογένειας στην αγορά».

Μετανάστης λόγω… διώρυγας

Εξίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στις ελληνικές θάλασσες ο απαντάται λαγοκέφαλος μεγάλου μεγέθους, μήκους 80-90 εκ. και βάρους 8 κιλών. Οι μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ στα παράκτια συστήματα έδειξαν ότι είναι το τρίτο κυρίαρχο είδος σε βιομάζα και καταλαμβάνει τεράστιο χώρο σαν νέος «επισκέπτης».

«Ανήκει στα χωροκατακτητικά αλλόχθονα είδη, είναι μετανάστης από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Έχει εξαπλωθεί παντού και είναι ένα είδος που πρέπει να το προσέξουμε πολύ, διότι δεν είναι βαθύβιο είδος, αλλά παράκτιο, συναντάται πάρα πολύ κοντά στην ακτή. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουμε αναφορέ από τα νησιά του Ιονίου και τις Ακτές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου», τονίζει ο κ. Καλογήρου.
Ο λαγοκέφαλος πρωτοεμφανίστηκε στις ακτές της Τουρκίας το 2003 και εξαπλώθηκε στο Αιγαίο κατά την τριετία 2005-07. Ανήκει στα Λεσεψιανά είδη, τα οποία πήραν την ονομασία τους από τον Γάλλο μηχανικό Φέρντιναντ Λεσσέψ, κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, από το 1854 έως το 1869.

Πηγή: patrisnews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις