Ένα κύμα καύσωνα άνευ προηγουμένου πλήττει την Κίνα σαρώνοντας καλλιέργειες και αφήνοντας ζώα νεκρά. Το γεγονός προκαλεί ανησυχία σε σχέση με την επισιτιστική επάρκεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Άλλες περιοχές της τεράστιες αυτής χώρας πλήττονται από θερμοκρασίες – ρεκόρ και ξηρασία και άλλες από σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Το καλοκαίρι του 2022 η Κίνα ήρθε αντιμέτωπη με το πιο σκληρό κύμα καύσωνα και ξηρασίας εδώ και δεκαετίες. Φέτος η εκτίναξη της θερμοκρασίας ήρθε ακόμη νωρίτερα από πέρυσι και πολλοί φοβούνται ακόμη πιο ζοφερές επιπτώσεις. Ήδη καταγράφονται περιοδικά διακοπές ρεύματος, ενώ έχουν επηρεαστεί σημαντικά οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών. Χοίροι, λαγοί και ψάρια πεθαίνουν ως αποτέλεσμα των θερμοκρασιών – ρεκόρ και οι καλλιέργειες ρυζιού ξηραίνονται.
Στη Γιουνάν και τη Σιτσουάν το θερμόμετρο δείχνει σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες και η ξηρασία έχει χτυπήσει κόκκινο. Έως και την περασμένη Τετάρτη 578 εθνικοί σταθμοί καιρού σε διάφορα σημεία ανά τη χώρα είχαν καταγράψει θερμοκρασίες – ρεκόρ για αυτή την περίοδο του έτους. Την ίδια ώρα οι καλλιέργειες σίτου στα κεντρικά της χώρας πλημμυρίζουν από τον μεγαλύτερο όγκο βροχής εδώ και μία δεκαετία.
Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς αναμένεται και το πέρασμα του Ελ Νίνιο, το οποίο θα μπορούσε να φέρει ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες. Τις τελευταίες ημέρες, οι αναφορές για ζώα φάρμας που σκοτώθηκαν από υπερβολική ζέστη κυριαρχούν στις ειδήσεις. Σε μια φάρμα στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού, εκατοντάδες χοίροι πέθαναν αυτή την εβδομάδα μετά από ξαφνική διακοπή ρεύματος που προκάλεσε τη διακοπή του συστήματος εξαερισμού και κλιματιστικών, όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα.
Τα γουρούνια πέθαναν από ασφυξία εν μέσω υπερβολικής ζέστης και κακής κυκλοφορίας αέρα, ανέφερε το Jimu News, κυβερνητικό ειδησεογραφικό site, που επικαλείται έναν ανώνυμο υπάλληλο στη φάρμα. Στο κύμα καύσωνα αποδίδεται και ο θάνατος μεγάλου αριθμού εκτρεφόμενων κυπρίνων που ζούσαν σε ορυζώνες στη νοτιοδυτική περιοχή Γκουανσί. Χωρικοί δήλωσαν στην εφημερίδα South of China Today ότι τα ψάρια τους «ψήθηκαν ζωντανά» καθώς η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε στα ύψη λόγω του καύσωνα.
Οι τιμές των κεφαλών κουνελιών, ένα παραδοσιακό πιάτο στη Σιτσουάν, έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες ημέρες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν θανάτους κουνελιών στα αγροκτήματα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά. Τα πικάντικα κεφάλια κουνελιών είναι ένα δημοφιλές φαγητό του δρόμου στη νοτιοδυτική επαρχία, όπου οι κάτοικοι καταναλώνουν περισσότερα από 200 εκατομμύρια από τα κεφάλια ετησίως, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης του κλάδου. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επίσης επηρεάσει τη μεγαλύτερη σιτοκαλλιεργούμενη περιοχή της χώρας.
Οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τα χωράφια της Χενάν, μιας κεντρικής επαρχίας που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της παραγωγής της Κίνας, την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, λίγες μέρες πριν από τη συγκομιδή. Οι βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να μουχλιάσουν ορισμένες καλλιέργειες σιτηρών. Η κατεστραμμένη καλλιέργεια αντιπροσώπευε το 20% των αποδόσεων ορισμένων αγροτών για ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με την κρατική China Media Group”. Yψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται ήδη από πολύ καιρό πριν:
Πηγή: naftemporiki.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις