Οι αναθεωρημένοι κανόνες προωθούν τις ίσες ευκαιρίες μεταξύ της αλιείας της ΕΕ και ρυθμίζουν αποτελεσματικότερα τις αλιευτικές δραστηριότητες ειδών όπως το ευρωπαϊκό χέλι, η γιγάντια κόκκινη γαρίδα ή το κόκκινο κοράλλι.
Με 645 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 3 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για την αναδιάρθρωση των όρων αλιείας στην περιοχή της Συμφωνίας της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ).
Προώθηση ίσων ευκαιριών για τους φορείς της ΕΕ
Στόχος του εγκριθέντος κανονισμού είναι να διασφαλίσει ότι τα σκάφη της ΕΕ εκτός των υδάτων της ΕΕ τηρούν τους ίδιους κανόνες με εκείνα που αλιεύουν στα ύδατα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προβλέπει ισοδύναμους όρους ανταγωνισμού για όλα τα μέλη της περιοχής που καλύπτεται από αυτή την περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης της αλιείας.
Για να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ των μερών, οι ευρωβουλευτές συμπεριέλαβαν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (EFCA) στον κατάλογο αποδεκτών των ανακοινώσεων των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τις δραστηριότητες ελέγχου και επιθεώρησης.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι η εκτίμηση των αλιευμάτων ερασιτεχνικής αλιείας είναι σημαντική προκειμένου η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή να παρέχει τις καλύτερες συμβουλές.
Βιώσιμη εκμετάλλευση των ειδών και καταπολέμηση της παράνομης αλιείας
Το κείμενο που εγκρίθηκε περιγράφει λεπτομερώς τις διαδικασίες που αφορούν την αλιεία συγκεκριμένων ειδών, όπως το ευρωπαϊκό χέλι, η γιγάντια κόκκινη γαρίδα, η μπλε και κόκκινη γαρίδα και το κόκκινο κοράλλι, ιδίως η έγκριση σκαφών, η αλιευτική δραστηριότητα, η καταγραφή των αλιευμάτων, η δημιουργία περιορισμένης αλιείας περιοχές, χωρικούς ή χρονικούς περιορισμούς και καθορισμένα σημεία προσγείωσης.
Στην περίπτωση εκφόρτωσης ευρωπαϊκού χελιού, τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή εναλλακτικές λύσεις αντί των καθορισμένων σημείων εκφόρτωσης που πρέπει ωστόσο να είναι αποτελεσματικές. Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν στις χώρες της ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία στην καταπολέμηση της παράνομης, άναρχης και λαθραία αλιείας (IUU).
Όσον αφορά τη μικτή αλιεία στη Μεσόγειο, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι αλιευτικές προσπάθειες πρέπει να περιοριστούν όταν αναπαράγονται ενήλικες σημαντικών αποθεμάτων, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κίνδυνοι για την αναπαραγωγή είναι χαμηλοί και να διασφαλίζεται η ανάκτηση των ειδών.
Επιπλέον, οι ερασιτεχνικοί ψαράδες δεν μπορούν να πιάσουν και να διατηρήσουν επί του σκάφους, να μεταφορτώσουν ή να προσγειώσουν κόκκινα κοράλλια.
Παραθέτω, αναφορά
Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Ladislav Ilčić (ECR, Κροατία ) είπε: « Σήμερα εντάσσουμε τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή πριν από πέντε χρόνια στο δίκαιο της ΕΕ, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, και αυτό είναι εντελώς άσκοπο.
Εκτός από το ότι είναι αργή, η Επιτροπή συχνά καταχράται το δικαίωμά της να υπογράφει διακυβερνητικές συμφωνίες. Έτσι, όταν η Επιτροπή δεν συμπαθεί την άποψη του Κοινοβουλίου, πηγαίνει σε κάποια διακυβερνητική οργάνωση όπως η GFCM, παίρνει μια απόφαση εκεί που δεν πέρασε στο Κοινοβούλιο και μετά πέντε χρόνια αργότερα έρχεται στο Κοινοβούλιο για να μας ζητήσει να μεταφέρουμε την ίδια απόφαση που απορρίψαμε πριν από πέντε χρόνια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Με αυτόν τον τρόπο, τίθεται σε πλήρη κίνδυνο η βασική αρχή ότι οι αποφάσεις στην ΕΕ λαμβάνονται μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Ας συμβάλουμε μαζί στην ενίσχυση της δημοκρατίας και της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις