FAO: Νέος οργανισμός για τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων

Ένας νέος παγκόσμιος οργανισμός διαχείρισης της αλιείας ξεκίνησε σήμερα την εναρκτήρια συνεδρίασή του με βασικά θέματα στην ημερήσια διάταξη, συμπεριλαμβανομένων των βέλτιστων πρακτικών και προσεγγίσεων για την αποτελεσματική διαχείριση των αλιευτικών πόρων και βελτιώσεων στη μεθοδολογία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την εκτίμηση την κατάσταση και την υγεία των αποθεμάτων θαλάσσιων ψαριών στον κόσμο.

Η καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (IUU), η προώθηση προσαρμοστικών αντιδράσεων στην κλιματική κρίση και η ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής COFI για τη Διαχείριση Αλιείας στις 15-18 Ιανουαρίου 2024. με ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία μικρής κλίμακας.

Πάνω από 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται, τουλάχιστον εν μέρει, από την αλιεία για τα προς το ζην - σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες όταν εξετάζουμε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Ενώ το 65 τοις εκατό των ιχθυαποθεμάτων ήταν σε βιολογικά βιώσιμα επίπεδα, το 35 τοις εκατό εκτιμήθηκε ότι ήταν σε μη βιώσιμα επίπεδα - ένα ποσοστό που αυξάνεται από τη δεκαετία του 1970.

Οι κύριες αρμοδιότητες της Υποεπιτροπής Διαχείρισης Αλιείας COFI είναι η παροχή τεχνικής και πολιτικής καθοδήγησης για τη διαχείριση της αλιείας, να εντοπίσει παγκόσμιες προκλήσεις και ευκαιρίες και να προωθήσει συλλογικές λύσεις για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας ενός τομέα που είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και διατροφή.

«Η βελτίωση της παγκόσμιας διαχείρισης της αλιείας παραμένει ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων σε υγιή και παραγωγική κατάσταση και για την προστασία της μακροπρόθεσμης παροχής υδρόβιων τροφίμων», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του FAO QU Dongyu στην ομιλία του στην έναρξη της εικονικής ολομέλειας της συνάντησης. «Αυτή η βελτίωση περιλαμβάνει επίσης την εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας που επηρεάζουν επίσης σε μεγάλο βαθμό τα υδάτινα και παράκτια οικοσυστήματα και τις εξαρτημένες κοινότητες».

Ο Κου υπογράμμισε ότι η Υποεπιτροπή Διαχείρισης Αλιείας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων και πολύπλοκων ζητημάτων. Θα εντοπίσει και θα συζητήσει μείζονες τάσεις και ζητήματα στη διαχείριση της αλιείας που απαιτούν μέτρα και θα κάνει συστάσεις στην Επιτροπή Αλιείας για να βοηθήσει στην προώθηση της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας του FAO για την Υπεύθυνη Αλιεία και στην επίτευξη του οράματος που ορίζεται στο Στρατηγικό Πλαίσιο 2022-31 του FAO για καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω.

Ο Γενικός Διευθυντής σημείωσε ότι η Υποεπιτροπή Διαχείρισης Αλιείας θα καθοδηγήσει τον οδικό χάρτη του FAO για το Blue Transformation και τον βασικό του στόχο να διασφαλίσει την αποτελεσματική και αποτελεσματική διαχείριση των παγκόσμιων αλιευτικών πόρων – συμπεριλαμβανομένων των λιμνών, των ποταμών και των θαλασσών.

Στην ατζέντα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας, τα μέλη θα μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και αποτελεσματικές στρατηγικές για την ενίσχυση της διαχείρισης της αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη ρητά τους οικολογικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, διατροφικούς στόχους και τους στόχους του φύλου. Η συζήτηση θα προσανατολιστεί ιδιαίτερα στη βελτίωση των πρακτικών στην αλιεία μικρής κλίμακας τόσο στην εσωτερική όσο και στη θαλάσσια αλιεία, προωθώντας μια ολιστική προσέγγιση για τη βιώσιμη διαχείριση.

Τα μέλη θα συζητήσουν επίσης τρόπους αξιολόγησης του μεγέθους και των επιπτώσεων της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (IUU) . Αυτό περιλαμβάνει την αναθεώρηση των συστημάτων παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης, καθώς και απαιτήσεων επιβολής, και βελτίωση της συμμόρφωσης με τα διεθνή μέτρα διατήρησης και διαχείρισης.

Ο FAO έχει αναλάβει διάφορες δραστηριότητες για να υποστηρίξει τα μέλη στη μετάβαση στη διαχείριση της αλιείας που είναι ανθεκτική στο κλίμα , και αυτό το θέμα θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου. Η Υποεπιτροπή αναμένεται να μοιραστεί διδάγματα για την ενσωμάτωση της κλιματικής αλλαγής στην εθνική και πολυμερή διαχείριση και διακυβέρνηση της αλιείας και να προτείνει τομείς που χρειάζονται περαιτέρω ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της προσαρμοστικής ικανότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων και πόρων.

Η σημασία της ενσωμάτωσης θεμάτων βιοποικιλότητας στη διαχείριση της αλιείας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα βρίσκεται επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Καλύτερα στατιστικά στοιχεία στον ορίζοντα

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα μέλη θα επανεξετάσουν τις μεθοδολογικές ενημερώσεις του Δείκτη Κατάστασης Αποθεμάτων (SoSI) του FAO , ο οποίος δημοσιεύεται κάθε δύο χρόνια από το 1971 και παρουσιάζεται στην εμβληματική έκθεση του FAO για την κατάσταση της παγκόσμιας αλιείας και υδατοκαλλιέργειας (SOFIA) από το 1997.

Ο FAO είναι ο μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδοτηθεί να συλλέγει τέτοια στατιστικά στοιχεία παγκοσμίως. Οι προτεινόμενες επικαιροποιήσεις στοχεύουν στη βελτίωση της διαφάνειας, της γεωγραφικής κάλυψης και της ακρίβειας των μετρήσεων ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τις αλλαγές στα κυρίαρχα είδη, τα αποθέματα και τις αλιευτικές πρακτικές και να ευθυγραμμίζονται με τις πρωτοβουλίες και τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

Το COFI, μια Τεχνική Επιτροπή του FAO, είναι το μόνο παγκόσμιο διακυβερνητικό φόρουμ όπου εξετάζονται σημαντικά διεθνή προβλήματα και ζητήματα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και απευθύνονται συστάσεις σε κυβερνήσεις, περιφερειακούς φορείς αλιείας, ΜΚΟ, ιχθυοεργάτες, μέλη του FAO και τη διεθνή κοινότητα.

Η COFI έχει ήδη δύο άλλες υποεπιτροπές: μία για την υδατοκαλλιέργεια και μία για το εμπόριο ψαριών. Με τη δημιουργία της Υποεπιτροπής για τη Διαχείριση της Αλιείας, υπάρχει τώρα μια τρίτη υποεπιτροπή αποκλειστικά αφιερωμένη στη βιώσιμη διαχείριση της αλιείας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις