Το Κοινοβούλιο επιπλήττει την Επιτροπή για το σχέδιο απαγόρευσης της αλιείας σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές

Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν την πρόταση της Επιτροπής να απαγορεύσει την κινητή αλιεία βυθού σε προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και θέλουν μεταρρυθμίσεις της κοινής αλιευτικής στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων.

Μετά από ένα πρωινό που αφιερώθηκε στη συζήτηση της στρατηγικής της ΕΕ για την αλιεία, ιδίως των προτάσεων που περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων της Επιτροπής για την αλιεία , οι ευρωβουλευτές ψήφισαν και ενέκριναν τρεις εκθέσεις σχετικά με το θέμα.

 

Μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τον καθορισμό των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών

Το Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ψηφοφορία στην ολομέλεια επί σχεδίου έκθεσης, σήμερα, πιστεύει ότι η Επιτροπή υιοθέτησε μια υπεραπλουστευμένη προσέγγιση όταν πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας κινητού βυθού σε όλες τις προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές έως το 2030, και ζητά ισορροπία και συμμετοχή των αλιέων στον ορισμό και την υλοποίηση αυτών των περιοχών.

Η έκθεση «Σχέδιο δράσης της ΕΕ: ​​προστασία και αποκατάσταση θαλάσσιων οικοσυστημάτων για βιώσιμη και ανθεκτική αλιεία», που εγκρίθηκε στην Ολομέλεια με 402 ψήφους, 95 κατά και 57 αποχές, αναφέρει ότι το σχέδιο δράσης της Επιτροπής στερείται συνοχής με άλλες προτεραιότητες και καταγγέλλει την αύξηση των τιμών ή την ενίσχυση η οικονομική ανάπτυξη και η απασχόληση δεν έχουν ληφθεί επαρκώς υπόψη.

Αντιπροσωπεύοντας το 25% των αλιευμάτων, η απαγόρευση της κινητής αλιείας βυθού θα είχε οικονομικό αντίκτυπο σε πολλές περιοχές από τις ακτές, εμποδίζοντας την εκτροφή οστρακοειδών, λένε οι ευρωβουλευτές. Αναμένουν επίσης ότι το κλείσιμο των ζωνών σε αυτή την πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις και να ασκήσει πίεση σε άλλες αλιευτικές περιοχές.

 

Μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής (ΚΑλΠ)

Η ΚΑΠ «πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται και, όπου χρειάζεται, να μεταρρυθμίζεται και να εγκρίνεται ανάλογα», λένε οι ευρωβουλευτές σημειώνοντας ότι οι κοινωνικοοικονομικές πτυχές της δεν έχουν ληφθεί δεόντως υπόψη. Επισημαίνουν εκκρεμείς ελλείψεις σχετικά με την υποχρέωση εκφόρτωσης και σημειώνουν ότι τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα είναι αναπόφευκτα, κυρίως σε μεικτά αλιευτικά είδη. Ως εκ τούτου, ζητούν μια «ρεαλιστική» εφαρμογή αυτού του κανόνα, διατηρώντας τις τρέχουσες εξαιρέσεις και ενθαρρύνοντας τις ανταλλαγές ποσοστώσεων.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το μοντέλο μέγιστης βιώσιμης απόδοσης που βασίζεται στη διαχείριση είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στην περίπτωση πολυειδικών αλιευμάτων. Καλούν την Επιτροπή να εξετάσει ως διαχειριστικό στόχο «τόσο τα βέλτιστα επίπεδα ιχθυαποθεμάτων όσο και τη βέλτιστη κοινωνικοοικονομική απόδοση των στόλων».

Στην έκθεση «Κατάσταση εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και μελλοντικές προοπτικές», που εγκρίθηκε με 371 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 92 αποχές, η Ολομέλεια ζήτησε από το Συμβούλιο να καθορίσει τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα για περιόδους μεγαλύτερες από τις ετήσιες ή εξαμηνιαίες , για να δοθεί περισσότερη βεβαιότητα στους ψαράδες.

 


Πιο εναρμονισμένη εφαρμογή των κανόνων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς

Κάνοντας απολογισμό της πολιτικής για τη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλα τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας που πωλούνται στην ΕΕ, οι ευρωβουλευτές απαιτούν τη βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για τα συστατικά, την ημερομηνία αλιευμάτων, τη γεωγραφική περιοχή αλιείας και τα αλιευτικά εργαλεία.

Ζητούν καλύτερη ιχνηλασιμότητα και κατάλληλο σύστημα επισήμανσης και επιμένουν ότι όλα τα αλιευτικά προϊόντα - τόσο από την ΕΕ όσο και εισαγόμενα - πρέπει να σέβονται τα ίδια πρότυπα περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας. Εγκρίθηκε με 415 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 129 αποχές, η έκθεση «Εφαρμογή του κανονισμού για την κοινή οργάνωση αγοράς στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας» ζητά επίσης την αναγνώριση των «cofradías» και «prud'hommies» ως επαγγελματικών οργανώσεων.

 


Ιστορικό

Σαράντα χρόνια από τη δημιουργία της ΚΑΠ και δέκα μετά την τελευταία αναθεώρησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα « Σύμφωνο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς », συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης εφαρμογής της ΚΑΠ, ενός σχεδίου θαλάσσιας δράσης και μιας έκθεσης σχετικά με τους κανόνες της κοινής οργάνωσης αγοράς .

 

Εγκρίνοντας αυτά τα κείμενα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών που εκφράζονται στις προτάσεις της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης - συγκεκριμένα, τις προτάσεις 1(1, 9) και 2(1, 7) για την αποτελεσματική προώθηση της αλιείας φιλικής προς το περιβάλλον, σαφής σήμανση και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις