Μετά από πρόταση της Επιτροπής, το Συμβούλιο Υπουργών αποφάσισε σήμερα να συμπεριλάβει το Μπελίζ, την Καμπότζη και τη Γουινέα στον κατάλογο των χωρών που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα κατά της παράνομης αλιείας.
Μετά από πολλές προειδοποιήσεις προς τις χώρες αυτές, θα ληφθούν τώρα μέτρα εξουδετέρωσης των εμπορικών οφελών που απορρέουν από την παράνομη αλιεία. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι εισαγωγές στην ΕΕ αλιευτικών προϊόντων που έχουν αλιευθεί από σκάφη των συγκεκριμένων χωρών, ενώ τα σκάφη της ΕΕ δεν θα μπορούν να αλιεύουν σε ύδατα των εν λόγω χωρών. Είναι η πρώτη φορά που μέτρα τέτοιου είδους εγκρίνονται σε επίπεδο ΕΕ.
Η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε διεθνές επίπεδο για βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η προσέγγιση της ΕΕ στο θέμα αυτό βασίζεται στο ότι η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία είναι εγκληματική δραστηριότητα για τον πλανήτη, επιβλαβής όχι μόνο για τους αλιείς της ΕΕ, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η επίτροπος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη επικρότησε την απόφαση: «Οι αποφάσεις αυτές είναι ιστορικές. Δείχνουν ότι η ΕΕ αποτελεί παράδειγμα όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες της ΕΕ ότι τα ψάρια που καταναλώνουν είναι βιώσιμα, από όπου κι αν προέρχονται. Προχωρούμε σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι η καταχώριση του Μπελίζ, της Καμπότζης και της Γουινέας στη μαύρη λίστα θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε οι χώρες αυτές να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα για την εξάλειψη της παράνομης αλιείας.»
Ιστορικό
Παρά τη στενή συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις αρχές του Μπελίζ, της Καμπότζης και της Γουινέας για τη θέσπιση μέτρων διαχείρισης και αποτελεσματικού ελέγχου της αλιείας, οι τρεις χώρες δεν έχουν ακόμη επιλύσει διαρθρωτικά προβλήματα και δεν έχουν αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας. Για τον λόγο αυτό, μετά από πολλές προειδοποιήσεις[1], η Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο να συμπεριλάβει τις εν λόγω τρεις χώρες στις μη συνεργαζόμενες χώρες, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για την ΠΛΑ αλιεία[2].
Η απόφαση που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο σημαίνει ότι τα αλιευτικά προϊόντα που αλιεύονται από σκάφη υπό σημαία των χωρών αυτών απαγορεύεται πλέον να εισάγονται στην ΕΕ. Τα σκάφη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να αλιεύουν στα ύδατα των εν λόγω χωρών. Άλλες μορφές συνεργασίας, όπως κοινές αλιευτικές δραστηριότητες ή αλιευτικές συμφωνίες με τις χώρες αυτές, δεν θα είναι πλέον δυνατές.
Έτσι, η ΕΕ ανταποκρίνεται στις διεθνείς δεσμεύσεις της όπως ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη και τον FAO. Και οι τρεις προαναφερθείσες χώρες παρέλειψαν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους ως κράτη σημαίας, παράκτια κράτη, κράτη λιμένα ή αγοράς, παραβαίνοντας τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και της Συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ιχθυαποθέματα.
Η ΕΕ αναλαμβάνει συγκεκριμένη δράση κατά της παράνομης αλιείας
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Το Καζακστάν θα κατασκευάσει εργοστάσιο επεξεργασίας σιταριού
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:55
Τι φυτεύει για το 2025 η Γερμανία
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:36
ΟΠΕΚΕΠΕ: Από σήμερα η καταχώρηση ποσοτήτων για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις
23 Δεκεμβρίου 2024, 10:17