Αλιευτικός στόλος ΕΕ: Ανάκαμψη και προκλήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την ετήσια οικονομική έκθεση του 2024 για τον αλιευτικό στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του στόλου, καθώς τα ακαθάριστα κέρδη το 2024 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2022 και το 2023 και ανήλθαν σε 1,673 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση αποδίδεται σε παράγοντες όπως η πρόοδος ως προς τη βιωσιμότητα των αποθεμάτων, οι υψηλότερες μέσες τιμές πρώτης πώλησης για αρκετά βασικά είδη, η μείωση της αλιευτικής ικανότητας, καθώς και η μείωση των τιμών και της κατανάλωσης καυσίμων.

Η βελτίωση όσον αφορά τη βιωσιμότητα των αλιευτικών αποθεμάτων της ΕΕ, η οποία οφείλεται στα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της αλιευτικής προσπάθειας τα τελευταία χρόνια, έχει αποδειχθεί οικονομικά επωφελής, καθώς οι στόλοι που αλιεύουν αποθέματα τα οποία αποτελούν αντικείμενο βιώσιμης εκμετάλλευσης επί σειρά ετών τείνουν να βελτιώνουν τόσο την κερδοφορία όσο και τις αμοιβές. Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η μετάβαση σε αλιευτικές τεχνικές που απαιτούν μικρότερη κατανάλωση καυσίμων αποφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά μειώνει και το κόστος, ενώ ενισχύει και την κοινωνικοοικονομική ανθεκτικότητα.

Μία από τις διαρθρωτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο στόλος είναι η γήρανση των σκαφών. Ο αριθμός των μη ενεργών σκαφών στον στόλο της ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται, αντιπροσωπεύοντας το 25% του μητρώου αλιευτικού στόλου της ΕΕ, ενώ και οι κοινωνικοοικονομικές επιδόσεις των στόλων παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας υστερούν.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Η ευημερία του αλιευτικού μας τομέα είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των παράκτιων κοινοτήτων. Ενώ ο κλάδος παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά την ενεργειακή κρίση, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση των αποθεμάτων, ώστε οι αλιευτικές κοινότητες να καταστούν πιο ανθεκτικές. Πρέπει επίσης να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη μετάβαση σε χρήσεις ενέργειας χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και σε λιγότερο ενεργοβόρα σκάφη, εργαλεία και αλιευτικές μεθόδους. Η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη ενός ανταγωνιστικού και βιώσιμου αλιευτικού τομέα.»

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις