Το ασπρόμαυρο κυνηγόσκυλο που μυρίζει τον καρκίνο του προστάτη



Το ασπρόμαυρο κυνηγόσκυλο κοιτάει με σπινθηροβόλο βλέμμα τον εκπαιδευτή του, κουνάει την ουρά χαρωπό, αλλά γνωρίζει πως όταν πρέπει να… στρωθεί στη δουλειά, θα είναι ένας σοβαρός επαγγελματίας.

Ο χαριτωμένος τετράποδος ΜακΜπέιν μπαίνει στο εργαστήριο και ξεκινάει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να μυρίζει.

Μπροστά του υπάρχουν δοχεία με δείγματα ιστών ή ούρων από ανθρώπους που αγωνιούν να μάθουν αν έχουν καρκίνο προστάτη, ωοθηκών, πνεύμονα. Ο ΜακΜπέιν ή η τετραπέρατη Τσουνάμι, γνωρίζουν πως όταν μυρίσουν κάτι ύποπτο θα καθίσουν και με αυτή τους την κίνηση θα ειδοποιήσουν τον ειδικό να εξετάσει περαιτέρω το δείγμα που έχει στη διάθεσή του.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια οι εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να εντοπίσουν τη νόσο του καρκίνου του προστάτη με ακρίβεια κατά 90%, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εξετάσεις που είναι πιθανό να δώσουν ψευδή αποτελέσματα.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η χρήση σκύλων μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον μία πραγματική κλινική ευκαιρία αν προστεθούν σε αυτή τα κοινά διαγνωστικά μέσα», δήλωσε ο γιατρός Τζαν Λουίτζι Ταβέρνα, επικεφαλής έρευνας για τον καρκίνο του προστάτη στην Αμερικανική Ουρολογική Ένωση της Βοστόνης.

Σύμφωνα με τον Ταβέρνα, δύο εκπαιδευμένοι σκύλοι, Ζωή και Λιου, ήταν ακριβείς στις διαγνώσεις τους σε 677 περιπτώσεις, ενώ όπως εξήγησε οι σκύλοι μυρίζουν μία χημική ουσία που εντοπίζεται σε καρκινοπαθείς και εκπέμπεται από την ανάσα του ασθενούς που πάσχει από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και από τα ούρα του σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη.

Μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg η εκπαιδεύτρια σκύλων Ντίνα Ζαφίρις, δήλωσε πως λαμβάνει καθημερινά ηλεκτρονικά μηνύματα ανθρώπων που ζητούν να «εξεταστούν» από τους σκύλους της, ώστε να διαπιστώσουν αν έχουν καρκίνο ή όχι,καθώς οι εξετάσεις τους δε είναι σαφείς.

Στόχος των ειδικών είναι να κατασκευάσουν σε συνεργασία με χημικούς και γιατρούς μία «ηλεκτρονική μύτη» που θα μπορεί να αντικαταστήσει το έργο των σκύλων στον εντοπισμό του καρκίνου.

Μέχρι βέβαια να πραγματοποιηθεί αυτή η μύτη, οι ειδικοί εμπιστεύονται τις υγρές σκυλίσιες μύτες που είναι και πιο χαριτωμένες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις