Οι λαμπεροί ιριδισμοί στα φτερά των πεταλούδων και στο σώμα ορισμένων σκαθαριών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια των επιστημόνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Πώς ακριβώς δημιουργούνται οι εντυπωσιακοί αυτοί τόνοι έντονου κίτρινου, μπλε, κόκκινου και οι προσμίξεις αυτών και πώς αναπαράγονται;
Ερευνητές από το Μουσείο Εθνικής Ιστορίας του Λονδίνου πιστεύουν, ότι κατάφεραν να λύσουν το γρίφο. Η ανακάλυψή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στο χρώμα που… ποτέ δε χάνεται.
Οι ιριδισμοί δημιουργούνται, όχι από χρωστικές, αλλά από μικροσκοπικές, τρισδιάστατες δομές, οι οποίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντανακλάται το φως.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, τα φτερά των πεταλούδων και το σώμα ορισμένων σκαθαριών στην πραγματικότητα είναι διάφανα, όμως αντανακλούν το φως με τέτοιο τρόπο που να φαίνονται αυτοί εκπληκτικοί χρωματισμοί.
Ο καθηγητής Andrew Parker «μεγάλωσε» φτερά από πεταλούδες και άλλα ζώα στο εργαστήριό του, φέρνοντας τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία χρωμάτων, που δε θα εξασθενούν ποτέ.
«Η έρευνά μου γύρω από το χρώμα στα φτερά των πεταλούδων, στα κολιμπρί και σε διάφορα τροπικά ψάρια διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων προσπαθούσα να καταλάβω πώς δημιουργούνται. Τα ιριδίζοντα χρώματα δε δημιουργούνται από χρωστικές ουσίες, αλλά από υλικά με νανο-δομή. Και φυσικά, διαρκούν για πάρα πολύ καιρό. Έχουμε ανακαλύψει σκαθάρια 49 εκατ. ετών και είχαν το ίδιο χρώμα, όπως όταν πέθαναν» είπε και συνέχισε: «Το πρόβλημα με αυτές τις νανο-δομές είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθούν με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας τώρα. Είναι πολύ περίπλοκες, ακόμη και για τις σύγχρονες τεχνικές που διαθέτουμε. Διαπιστώσαμε, ότι τα ζώα κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά, σε ό,τι αφορά την “ανάμιξη” αυτών των υλικών για να φτιαχτούν αυτές οι δομές, σε χαμηλές θερμοκρασίες και υπό συνθήκες χαμηλής πίεσης».
«Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κύτταρα, τα οποία δημιουργούν αυτές τις οπτικές δομές από μόνα τους. Χρειάστηκε να περάσουν μερικά χρόνια, όμως τώρα τα καταφέραμε» πρόσθεσε.
Ο καθηγητής Parker και οι συνεργάτες του κατάφεραν να «καλλιεργήσουν» τα κύτταρα από τα φτερά μιας πεταλούδας Morpho peliedes, τα οποία έχουν τρισδιάστατη δομή και θα οδηγήσουν σε ιριδίζοντα χρώματα.
Είναι η πρώτη φορά, σημειώνει το δημοσίευμα, που ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν με ακρίβεια αυτές τις δομές στο εργαστήριο και τώρα θέλουν να κλιμακώσουν τις διαδικασίες, για να παράγουν αρκετά μεγάλες ποσότητες για εμπορική χρήση.
Τα συμπεράσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Bioinspired, Biomimetic and Nanobiomaterials.
Πηγή: newsbeast.gr