O Αγγελάκης Χρήστος είναι αγρότοκτηνοτρόφος και κατάγεται από το Αγναντερό Καρδίτσας,μας γνωστοποιεί την προσπάθεια που κάνει ο ίδιος σε συνεργασία με γνωστό ελληνοαμερικάνο κτηνίατρο για την γενετική βελτίωση της φυλής των Καραγκούνικων προβάτων που κάποτε αποτελούσε την ραχοκοκαλιά της εγχώριας προβατοτροφίας.
«Κατά κύριο επάγγελμα είμαι αγρότης, νιώθω και εγώ στο πετσί μου την κρίση που μαστίζει τον τόπο. Βλέποντας να συρρικνώνεται επικίνδυνα το εισόδημά μου από τις συνεχώς μειούμενες επιδοτήσεις και τις χαμηλές τιμές του βαμβακιού ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη λιπάσματα, σπόροι, ασφαλιστικές εισφορές κτλ, αποφάσισα να στραφώ και στην προβατοτροφία.
Η προβατοτροφία αποτελούσε πάντα οικογενειακή μας παράδοση. Ο πατέρας μου εξέτρεφε καραγκούνικα πρόβατα από μικρό παιδί. Με το τυρί, το κρέας, το μαλλί τους μεγαλώσαμε εγώ και τα αδέλφια μου. Σήμερα, διατηρώντας ένα μικρό κοπάδι καραγκούνικα πρόβατα, προσπαθώ να εξελίξω την φυλή, να την κάνω πιο παραγωγική και ανταγωνιστική προς τις ξενικές φυλές. Πιστεύω πως με σωστό προγραμματισμό σε 4-5 χρόνια θα χω δημιουργήσει έναν πυρήνα βελτιωμένων καραγκούνικων προβάτων, μαύρου ομοιογενούς φαινοτύπου, υψηλών αποδόσεων. Στόχος μου τα 400 λίτρα/προβατίνα.
Με δεδομένη την ανθεκτικότητα του καραγκούνικου προβάτου, την μακροβιότητά του, τον χαμηλό δείκτη αντικατάστασής του και των προτερημάτων που απορρέουν από το μαύρο φαινότυπο, νομίζω πως θα τεθούν στέρεες βάσεις ώστε τα «Βελτιωμένα καραγκούνικα πρόβατα» να γίνουν πρώτα στις προτιμήσεις των νέων και όχι μόνο κτηνοτρόφων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Πολλοί με ρωτούν γιατί επέλεξα το καραγκούνικο πρόβατο και όχι κάποια άλλη ξενική φυλή. Απλά γιατί η Δ. Θεσσαλία όπου βρίσκεται και το χωριό μου είναι η γενέτειρα των Καραγκούνηδων ως πληθυσμιακή ομάδα και βάση αυτού είχα την πεποίθηση ότι για να μπορέσω να φτιάξω ένα κοπάδι ξεχωριστό θα έπρεπε να το συνδέσω με τους ανθρώπους, τον τόπο και την κουλτούρα του. Το να βρω όμως καλό γεννητικό υλικό και μάλιστα στο μαύρο φαινότυπο που εγώ θέλω, ήταν πολύ δύσκολο. Ζώα προμηθευτήκαμε από 3-4 παραγωγούς της γύρω περιοχής. Όσον αφορά την απόδοση των ζώων, με σωστό ζωοτεχνικό χειρισμό και γενετική βελτίωση που θα στηρίζεται στην αυστηρότατη επιλογή, πιστεύω να τα καταφέρουμε.
Στόχος. Τα 400 κιλά κατά μέσο όρο. Είναι εφικτό!!! Το καραγκούνικο πρόβατο έχει γάλα. Απλά «στίβει» γρήγορα. Αν επιμηκύνουμε την γαλακτοπαραγωγική περίοδο, θα τα χουμε καταφέρει! Μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι πως μπορούμε να παράγουμε μόνοι μας τις βασικές τουλάχιστον ζωοτροφές (καλαμπόκι, κριθάρι, τριφύλλι κτλ.).
Επίσης το χωριό μας διαθέτει αρκετό λιβάδι μεγάλης βοσκοικανότητας που σημαίνει δωρεάν βόσκηση. Σχετικά με την διάθεση των προϊόντων μας (γάλα, ζώα κτλ) είναι πολύ νωρίς ακόμη για ξέρω πως θα κινηθώ. Το σίγουρο είναι πως θα προσπαθήσω να αξιοποιήσω το brand name «Βελτιωμένα Καραγκούνικα Πρόβατα» με συνέργιες και απώτερο στόχο την εξωστρέφεια.
Τέλος, μια συμβουλή ειδικά για τα νέα παιδιά που σκοπεύουν να ασχοληθούν με το χώρο. Εμπιστευτείτε ΜΟΝΟ επαγγελματίες και ειδικούς του χώρου (κτηνιάτρους, ζωοτέχνες κτλ). Οι παλιοί κτηνοτρόφοι δεν με πείθουν ούτε με για τις γνώσεις τους αλλά ούτε και την αγνότητα των προθέσεων τους. Έχουν ανδρωθεί στην χρυσή εποχή των επιδοτήσεων και του δήθεν συνεταιρίζεσθαι και στην ουσία λειτουργούν μόνο ως τροχοπέδη»,αναφέρει στο agrocapital.gr o Αγγελάκης Χρήστος.