To 2012, επανεμφανίστηκε η νόσος της Λύσσας σε ζώα στην Ελλάδα. Έκτοτε, έχει κορυφωθεί μια μεγάλη προσπάθεια για την επιτήρηση και την καταπολέμηση του νοσήματος, ενώ το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε τον Μάιο του 2014.
Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λύσσας την 28η Σεπτεμβρίου, στη χώρα μας επικρατεί περισσότερη αισιοδοξία, αλλά όχι εφησυχασμός. Το νόσημα εξακολουθεί να αφορά όλους εμάς: τους πολίτες, τους κτηνιάτρους, τους επαγγελματίες υγείας και τα ζώα μας, οικόσιτα και άγριας πανίδας.
Συμμέτοχοι στην καταπολέμηση της νόσου στη Ελλάδα είναι:
- Το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής & Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως συντονιστής του Προγράμματος καταπολέμησης της νόσου, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας και το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα Ζώα, ως αρμόδιοι για την αποστολή και εξέταση του απαραίτητου αριθμού των δειγμάτων για τον ιό της Λύσσας.
- Οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας, οι κυνηγοί και οι δασικές υπηρεσίες που συμμετέχουν από το 2012 με ιδιαίτερη αφοσίωση, στο δύσκολο έργο προσκόμισης δειγμάτων, συνδράμοντας σημαντικά στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
- Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, τα Νοσοκομεία και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας, για τη διαχείριση των περιστατικών πιθανής ανθρώπινης έκθεσης στον ιό της λύσσας και την ανοσοποίηση του προσωπικού που μετέχει στο πρόγραμμα.
- Οι ιδιώτες κτηνίατροι και οι κτηνίατροι των Δήμων, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση των λυσσύποπτων ζώων (κατοικίδιων και αδέσποτων αντιστοίχως).
- Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) που δεν ξεχνούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ζώων τους από κτηνίατρο, για προστασία έναντι του ιού της Λύσσας, και την επανάληψη χορήγησης του εμβολίου αυτού από τον κτηνίατρο, βάσει της διάρκειας ανοσίας που παρέχει το κάθε εμβολιακό σκεύασμα.
- Οι πολίτες, οι οποίοι ενημερώνουν τις κτηνιατρικές/δασικές υπηρεσίες και τους θηροφύλακες σε περίπτωση ανεύρεσης θηλαστικών τα οποία εμφανίζουν συμπεριφορά ύποπτη Λύσσας ή ανευρίσκονται νεκρά.
Ας συνεχίσουμε τις προσπάθειες ώστε να καταπολεμηθεί η Λύσσα στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις