Κικίλιας: Σε 1.018 κέντρα ο εμβολιασμός για κορονοϊό – Πάνω από 2 εκατ. εμβολιασμοί τον μήνα
Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού που θα κλείνεται μέσω sms, online ή τηλεφωνικά.

Ο κ. Κικίλιας εξήγησε πως το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους καθώς λογίζεται ως δημόσια αγαθά. Επιπρόσθετα τα εμβόλια θα παραδοθούν σε όλες της χώρες της ΕΕ ταυτόχρονα, ενώ αντίστοιχα θα έχουν την ίδια τιμή για όλα τα κράτη – μέλη.

Θα υπάρχει πρωϊνή και απογευματινή βάρδια επί 6 μέρες και κάθε εμβολιασμός υπολογίζεται να διαρκεί δέκα λεπτά. Αν υπάρχουν παραπάνω διαθέσιμα εμβόλια θα αναπτύξουμε κι άλλα κέντρα, τόνισε ο υπουργός.

Πρώτα θα εμβολιαστεί το υγειονομικό προσωπικο, μετά οι ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.  Για τους οίκους ευγηρίας ανέφερε ότι  65 κινητές ομάδες εντός 10 ημερών θα εμβολιάσουν το προσωπικό και τους φιλοξενούμενούς τους.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού που θα κλείνεται μέσω sms, online ή τηλεφωνικά.

Οι συμφωνίες της ΕΕ για τα εμβόλια

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα το σχέδιο εμβολιασμού και το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες. Ξεκαθάρισε ότι η προμήθεια θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες.

Θα υπάρξει κεντρική προμήθεια των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι θα φτάσουν στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες και με άλλες εταιρείες. Συμφωνία προαγοράς έχει υπογραφεί με τις δύο πρώτες, καθώς η αποτελεσματικότητα του πειραματικού τους εμβολίου ανέρχεται στο 90%.

Εμβολιασμοί σε 1.018 κέντρα σε όλη τη χώρα

Τα εμβόλια από τις κεντρικές αποθήκες θα καταλήξουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Θα κατασκευαστούν συνολικά 1018 εμβολιακά κέντρα σε όλη τη χώρα. Θα μπορούν να εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα.

Ο Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε πως εάν έρθουν περισσότερες δόσεις εμβολίων, τότε θα αυξηθούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Κατά μέσο όρο ένας εμβολιασμός θα διαρκεί περί τα 10 λεπτά.

Τα εμβολιαστικά κέντρα ανά περιφέρεια

Τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν ανά υγειονομική περιφέρεια καθορίζονται ως εξής:

    1η ΥΠΕ: 245
    2η ΥΠΕ: 135
    3η ΥΠΕ: 123
    4η ΥΠΕ: 129
    5η ΥΠΕ: 144
    6η ΥΠΕ: 176
    7η ΥΠΕ: 66

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις