Σε μια νέα μελέτη διαπιστώθηκε πως το ίδιο φυτό έχει εξελιχθεί πλέον με τέτοιο τρόπο που μπορεί να κρύβεται από τους ανθρώπους. Σύμφωνα με το Live Science, ερευνητές που μελετούν το Fritillaria delavayi, ένα γκριζοπράσινο φυτό που παράγει ένα πράσινο λουλούδι κάθε πέντε χρόνια, ανακάλυψαν ότι σταδιακά χάνει το φωτεινό ώριμο χρώμα του σε αντάλλαγμα για μια πιο.. αδιάφορη απόχρωση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που έχει αναπτύξει το φυτό για να κρύβεται από τα χέρια των ανθρώπων.
«Όπως και άλλα φυτά που μελετήσαμε, πιστεύαμε ότι απέκτησε αυτή την ικανότητα για να αποφύγει τα ζώα, αλλά δεν βρήκαμε τέτοια τριγύρω. Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι ο λόγος», δήλωσε ο Yang Niu, συν-συγγραφέας της μελέτης. Το F. delavayi μεγαλώνει μέσα στο βραχώδες τοπίο των βουνών Hengduan της Κίνας και σε τμήματα του Νεπάλ. Ο βολβός του φυτού πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν τον βήχα και άλλες αναπνευστικές ασθένειες.
Ωστόσο, αυτή η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ορισμένα από τα φυτά φαίνεται να διατηρούν το γκρι-καφέ χρώμα τους ως τρόπο ανάμιξης με το βραχώδες περιβάλλον του για να μην ξεχωρίζει. Ένα πείραμα με υπολογιστή επιβεβαίωσε ότι τα πράσινα φυτά ήταν πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν από τους συλλέκτες σε σύγκριση με τις γκρι-καφέ ποικιλίες, ειδικά σε βραχώδες φόντο.
Το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς για πάνω από 2.000 χρόνια. Χρειάζονται 3.500 μεμονωμένα άνθη για την παραγωγή μικρού ποσοστού φαρμακευτικής σκόνης με αποτέλεσμα να είναι ένα φυτό με μεγάλη ζήτηση. Οι επιστήμονες στη μελέτη εκπλήσσονται από το πώς το αποτύπωμα μας στη Γη είναι τέτοιο που μπορεί να επηρεάσει την εξελικτική προσαρμογή ενός οργανισμού. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα αυτού για τα οποία δεν έχουμε ακόμη μάθει.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις