Ρεύμα σε χαμηλή τιμή έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το διεθνή ανταγωνισμό ζητά από την κυβέρνηση η βιομηχανία. Το αίτημα δεν υποβάλλεται προς τη ΔΕΗ αλλά προς το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά μιλώντας στο energypress εκπρόσωποι της ενεργοβόρου επιχειρηματικότητας, «είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ελκυστικό πακέτο τιμολόγησης του βιομηχανικού ρεύματος, εάν βεβαίως θέλει να υπάρχει βιομηχανία στη χώρα».
Το θέμα αφορά κυρίως την υψηλή τάση, καθώς οι βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση και έχουν κατανάλωση πάνω από 13 Γιγαβατώρες το χρόνο, έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία (εξαιρούνται μόλις μία – δύο επιχειρήσεις) υπογράψει τη σχετική σύμβαση με τη ΔΕΗ για ένα χρόνο.
Για την υψηλή τάση, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν μεταφέρει στο ΥΠΕΚΑ ότι μια ανεκτή συνολική τιμή (ενέργεια και τέλη) θα ήταν μέχρι 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις βιομηχανίες που δουλεύουν όλο το 24ωρο και αντίστοιχα μέχρι 35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για βιομηχανίες που δουλεύουν με νυχτερινό ρεύμα, όπως οι χαλυβουργίες.
«Το με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η χαμηλή τιμή ας το εξετάσει η κυβέρνηση» λένε οι συνομιλητές του energypress, αναφέροντας ότι υπάρχουν περιθώρια μέσω της διακοψιμότητας (το ύψος της οποίας μένει να καθοριστεί), το ΕΤΜΕΑΡ, τις ΥΚΩ, τα τέλη CO2 κ.λπ.
Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να αναφερθεί ότι σήμερα η υψηλή τάση πληρώνει το τιμολόγιο Α150 το οποίο φτάνει με τα τέλη στα 70 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ας σημειωθεί δε ότι οι βιομηχανίες δεν έχουν δεχθεί την ξεχωριστή χρέωση για τους ρύπους CO2 που έχει θέσει η ΔΕΗ από την αρχή του χρόνου και δεν την πληρώνουν.
Σε κάθε περίπτωση οι βιομηχανίες της υψηλής τάσης εμφανίζονται αποφασισμένες να προσέλθουν για συμφωνία με τη ΔΕΗ αφού πρώτα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για την πολιτική που επιλέγεται όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι και ο ίδιος ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου εμφανίζεται θιασώτης της άποψης ότι πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και συνολικό σχέδιο όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του ενεργειακού και δη του ηλεκτρικού κόστους των βιομηχανιών. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε καλέσει τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε βεβιασμένες ενέργειες σχετικά με την αντιδικία της με την «Αλουμίνιον της Ελλάδος», πριν να έχει ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του θέματος «βιομηχανικό ρεύμα».
πηγη:energypress.gr
Στο ΥΠΕΚΑ το μπαλάκι του φθηνού ρεύματος και όχι στη ΔΕΗ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Πληρωμες: Πιστώνονται τα 440 εκατ. ευρώ των ενισχύσεων
20 Δεκεμβρίου 2024, 17:53
Στο παγωμένο κλίμα της Φινλανδίας, το Renault Trucks E-Tech T Diamond Echo ξεπερνά κάθε προσδοκία
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:41
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας και τα Προϊόντα του
20 Δεκεμβρίου 2024, 16:13