Η ADM θα αποκτήσει εγκατάσταση σύνθλιψης μη γενετικά τροποποιημένων φυτών στην Ουγγαρία

Η ADM συνεχίζει να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα μη γενετικά τροποποιημένων (ΓΤ) προϊόντων στην Ευρώπη για να καλύψει τη ζήτηση τροφίμων και ζωοτροφών με συμφωνία για την εξαγορά της Vandamme Hungaria Kft και των συνδεδεμένων με αυτήν επιχειρήσεων, οι οποίες λειτουργούν μια μονάδα έκθλιψης και εκχύλισης μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων 700 τόνων ημερησίως στη βόρεια Ουγγαρία.

Η μονάδα παραγωγής με έδρα το Κομάρι της Ουγγαρίας κατασκευάστηκε από τον όμιλο Vandamme το 2010 και μετατρέπει τα φύτρα σόγιας και καλαμποκιού σε αλεύρι και έλαια για πελάτες στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Απασχολεί 38 υπαλλήλους και παρέδωσε έσοδα περίπου 114 εκατ. ευρώ (127 εκατ. δολάρια) το 2023.

Η ADM, η οποία έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στο Rolle της Ελβετίας, δήλωσε ότι αναμένει να ολοκληρώσει τη συναλλαγή αυτή, η οποία υπόκειται σε κανονιστικές εγκρίσεις, τους επόμενους μήνες. Οι οικονομικές λεπτομέρειες της εξαγοράς που ανακοινώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου δεν γνωστοποιήθηκαν.

«Οι διαρκείς παγκόσμιες τάσεις της ασφάλειας των τροφίμων και της βιωσιμότητας αυξάνουν τη ζήτηση για προϊόντα χωρίς ΓΤΟ, με το 60% των καταναλωτών σε ευρωπαϊκή έρευνα να δηλώνει ότι η μη ΓΤΟ είναι ένας ισχυρισμός που επιθυμεί να βλέπει στη συσκευασία των προϊόντων, και η ADM επενδύει για να διασφαλίσει ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτή την αυξανόμενη ζήτηση», δήλωσε ο Sebastian Kuck, γενικός διευθυντής της ADM για τη σύνθλιψη σόγιας στην ΕΕ.

«Μετά από μια πολυετή διαδικασία επέκτασης των προσφορών μας σε μη ΓΤΟ σόγιας από τις εγκαταστάσεις μας για τη σύνθλιψη σόγιας στο Becej της Σερβίας, καθώς και στο Straubing και στο Mainz της Γερμανίας, είμαστε ενθουσιασμένοι που προσθέτουμε αυτό το υπερσύγχρονο εργοστάσιο εναλλαγής σόγιας και φύτρων καλαμποκιού, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε περαιτέρω στις ανάγκες των μη ΓΤΟ πελατών μας στις αγορές τροφίμων, ζωοτροφών, κατοικίδιων ζώων και πετρελαίου».

Ο Rene van der Poel, εμπορικός διευθυντής της ADM, δήλωσε ότι το αυξανόμενο αποτύπωμα της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά σόγιας χωρίς ΓΤΟ υποστηρίζει τους αγρότες με μια διέξοδο για μια καλλιέργεια προστιθέμενης αξίας που μπορεί να βοηθήσει στην αμειψισπορά και να υποστηρίξει τις πρακτικές αναγεννητικής γεωργίας.

«Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη και πιστεύουμε ότι αυτές οι επενδύσεις αποτελούν έναν ακόμη τρόπο με τον οποίο προσθέτουμε τις δυνατότητές μας και αποδεικνύουμε τη μοναδική μας ικανότητα να ανταποκρινόμαστε στις ποικίλες ανάγκες των πελατών μας, μεταξύ άλλων όταν οι κανονισμοί της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών τεθούν σε ισχύ», δήλωσε ο van der Poel.

Ο Όμιλος Vandamme, με έδρα το Deinze του Βελγίου, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και τη διύλιση φυτικών ελαίων. Είναι ηγέτης της ευρωπαϊκής αγοράς στην παραγωγή και διύλιση καλαμποκέλαιου και σημαντικός παραγωγός ηλιέλαιου υψηλής περιεκτικότητας σε ελαϊκό οξύ (HO), σόγιας χωρίς γενετικά τροποποιημένη σόγια και αλεύρων υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες για τη βιομηχανία ζωοτροφών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις