Αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και στήριξη ελαιοπαραγωγών: Οι δεσμεύσεις του Σταμενίτη

Απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσιου Σταμενίτη, σε ερώτηση του Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλου σχετικά με τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών. Ακολουθεί η απαντηση:

Σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η μειωμένη παραγωγή λόγω κλιματικών συνθηκών δεν αποτελεί ασφαλιστικά καλυπτόμενο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις και τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια.

Ωστόσο, οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. παρακολούθησαν την εξέλιξη των καλλιεργειών για τη συγκέντρωση και αξιολόγηση των απαραίτητων στοιχείων και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.

Εφόσον τελικά κριθεί απαραίτητο, η πολιτεία θα διερευνήσει την ύπαρξη διαθέσιμου μέσου εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και εφόσον αυτό εξευρεθεί θα ενισχυθούν οι καλλιέργειες.

Πέραν αυτού, υπενθυμίζεται ότι οι ελαιοπαραγωγοί ενισχύονται επιπλέον μέσω της εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ελαιοκομικού Τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, με την υπ’ αριθ. 2706/309905/11.10.2024 απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων, εγκρίθηκαν οι δικαιούχοι στο πλαίσιο της παρέμβασης 47.2 «Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ)». Εγκρίθηκαν ογδόντα (80) Επιχειρησιακά Προγράμματα που αφορούν σε 12.320 ελαιοπαραγωγούς-μέλη, συνολικής ενωσιακής χρηματοδότησης 42.647.194,71€ και συνολικής εθνικής χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 8.876.447,11€.

Όσον αφορά στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, σημειώνεται ότι αποτελεί εξ αρχής πρωταρχικό στόχο των Κυβερνήσεών μας και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ η συνολική αναμόρφωση του γεωργοασφαλστικού συστήματος και η νομοθέτηση ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και βελτιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες παραγωγών και κτηνοτρόφων, όπως αυτές διαμορφώνονται και διαφοροποιούνται, με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες.

Σχεδιάζεται ένας εκσυγχρονισμένος, δομικά και επιχειρησιακά, ΕΛΓΑ, πάντα με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και τη φερεγγυότητα των υπηρεσιών του.

Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν προς το σκοπό αυτό, περιλαμβάνουν την αξιολόγηση νέων κινδύνων, νέων μορφών ασφάλισης και της δυνατότητας αξιοποίησης των διαθέσιμων από την νέα ΚΑΠ εργαλείων διαχείρισης κινδύνων (Καν. 2021/2115, άρθρο 76), νέους τρόπους υπολογισμού των ασφαλίστρων αλλά και την οργανωσιακή και τεχνολογική αναμόρφωση του Οργανισμού, προκειμένου να καταστεί πιο γρήγορος και αποτελεσματικός.

Παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας προκειμένου να εναρμονιστεί με τις προτεινόμενο νέο ασφαλιστικό πλαίσιο.

Εντός του επόμενου διαστήματος θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις