Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος, μαζί με άλλους 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση προς του Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με την οποία τονίζουν ότι, 3 μήνες μετά τη θέσπιση των νέων κανόνων εμπορίας του γάλακτος, με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, «οι προβλέψεις και αιτιάσεις, τόσο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των καθ’ όλα αρμόδιων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και συλλόγων, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε η εφαρμογή τους στην πρωτογενή παραγωγή, επιβεβαιώνονται» αφού: οι τιμές παραγωγού έπεσαν με αποτέλεσμα πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να απειλούνται με κλείσιμο, οι τιμές καταναλωτή έμειναν στάσιμες ή και ανέβηκαν, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες. Επισημαίνεται επίσης ότι αν και ο όρος «φρέσκο γάλα» καταργήθηκε, εντούτοις εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ανάλογα με το συμφέρον της κάθε γαλακτοβιομηχανίας, τη στιγμή που η διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί στις 7 ή 8 ημέρες, ενώ το «γάλα ημέρας» αποδείχτηκε απλώς ένα προεκλογικό τρικ για να καμφθούν οι υποτιθέμενες αντιδράσεις από βουλευτές της κυβέρνησης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, ζητάνε από τους υπουργούς να τοποθετηθούν ως προς τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, δεδομένου ιδιαίτερα του γεγονότος ότι η «μόνη πτώση τιμών που παρατηρείται είναι στις τιμές παραγωγού και όχι καταναλωτή». Επίσης, ζητάνε να μάθουν αν διενεργούνται έλεγχοι ως προς τη διάρκεια ζωής του γάλακτος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών. Τέλος καλούν την κυβέρνηση, μέσω των 2 υπουργών, να αποσύρει άμεσα τις διατάξεις του Νόμου 4254/2014 που αφορούν στο γάλα, «καθώς η ως τώρα εφαρμογή τους έχει πλήξει καίρια, τόσο τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές όσο και την ελληνική οικονομία», ζητώντας παράλληλα, τη λήψη άμεσων μέτρων, ώστε οι έλληνες κτηνοτρόφοι να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο οι κυβερνητικές πολιτικές τους έχουν οδηγήσει.
Η πλήρης ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ως εξής:
Έχουν περάσει 3 μήνες από τη δημοσίευση του Νόμου 4254/2014, με τον οποίο θεσπίστηκαν, μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες εμπορίας του γάλακτος, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η περίφημη έκθεση του ΟΟΣΑ. Η έκθεση αυτή, η οποία τόσο πολύ προβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και τα πάντα πρόθυμα να συνδράμουν στο καταστροφικό έργο της κυβέρνησης, ΜΜΕ, στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε προς όφελος του καταναλωτή, αφού εκτός των άλλων, θα κατέληγε σε πτώση της τιμής του γάλακτος.
Τα αποτελέσματα ωστόσο της μέχρι σήμερα εφαρμογής των προτάσεων του ΟΟΣΑ, κάθε άλλο παρά προς αυτή την κατεύθυνση ήταν. Αντίθετα, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις και αιτιάσεις, τόσο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των καθ’ όλα αρμόδιων επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και συλλόγων, για τις καταστροφικές συνέπειες που θα επέφερε η εφαρμογή τους στην πρωτογενή παραγωγή:
Οι τιμές για τον καταναλωτή όχι μόνο δεν έπεσαν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σημειώθηκε και άνοδός τους. Οι μόνες αυξήσεις που σημειώθηκαν ήταν στα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές παραγωγού έπεσαν σε τέτοια επίπεδα που πολλές κτηνοτροφικές μονάδες φαίνεται πλέον να οδηγούνται σε αφανισμό, γεγονός απολύτως θεμιτό βέβαια για τις ανταγωνίστριες στην κτηνοτροφία χώρες της βόρειας Ευρώπης.
Ο όρος «φρέσκο γάλα», παρ’ ό,τι με τον Νόμο 4254/2014 έχει καταργηθεί, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ανάλογα με το συμφέρον της κάθε γαλακτοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί η διάρκεια ζωής από 5 σε 7 ή και 8 ημέρες, όπως ήταν και από την αρχή το ζητούμενο για το Υπουργείο Ανάπτυξης και τις γαλακτοβιομηχανίες, πριν ακόμη έρθει στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΟΣΑ: Η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος.
Το περίφημο «γάλα ημέρας» ακόμη δεν έχει εμφανισθεί στην αγορά και δεν προβλέπεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Είναι προφανές ότι χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογικό τρικ για να καμφθούν οι αντιδράσεις όσων εκ της κυβέρνησης υποτίθεται ότι διαφωνούσαν.
Η υποχρέωση από τον Νόμο, αντί για την ένδειξη «γάλα υψηλής παστερίωσης» να αναγράφεται η ένδειξη «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας» και η τοποθέτηση του προϊόντος σε ευδιάκριτο ξεχωριστό σημείο από το παστεριωμένο, δεν έχει εφαρμοσθεί καθώς ο όρος αυτός, προφανώς, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι γαλακτοβιομηχανίες, δεν είναι ελκυστικός για τους καταναλωτές.
Δεδομένου ότι:
Είναι αδιανόητο να καταστρατηγούνται διαρκώς τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων, των καταναλωτών αλλά και της εθνικής οικονομίας, προκειμένου να ικανοποιούνται τα συμφέροντα μικρής μερίδας επιχειρηματιών
Σύμφωνα με απάντηση που είχε δώσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Siim Kallas στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, «Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν σχετικά με τον συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής των συστάσεων του ΟΟΣΑ»
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, προβλέπεται η διενέργεια ελέγχων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στη διάρκεια ζωής του γάλακτος, από τις αρμόδιες αρχές
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Πώς κρίνουν τη μέχρι σήμερα εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικότερα το γεγονός ότι η μόνη πτώση τιμών που παρατηρείται είναι στις τιμές παραγωγού και όχι καταναλωτή;
2. Έχουν διενεργηθεί οι προβλεπόμενοι από την Νομοθεσία έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, σχετικά με τη διάρκεια ζωής του γάλακτος; Εάν όχι, γιατί; Εάν ναι, έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις; Τι είδους; Τι κυρώσεις έχουν επιβληθεί;
3. Δεσμεύονται οι νέοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποσύρουν άμεσα τις διατάξεις του Νόμου 4254/2014 που αφορούν στο γάλα, καθώς η ως τώρα εφαρμογή τους έχει πλήξει καίρια, τόσο τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές όσο και την ελληνική οικονομία;
4. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο πλέον βρίσκονται, οι έλληνες κτηνοτρόφοι;