Να μην επικυρώσουν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε. - Καναδά (Canada - European Union Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA), ζητούν με γραπτή παρέμβασή τους 21 βουλευτές, όλων των κομμάτων, σε κείμενο που υπέγραψαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με επικεφαλής τον ανεξάρτητο βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασαπίδη.
Οι βουλευτές, μεταξύ των οποίων είναι και ο Θ. Πετράκος του ΣΥΡΙΖΑ, αντιδρούν κάθετα στην εκχώρηση του ονόματος των ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων της «φέτας» αλλά και της «ελιάς Καλαμάτας» στον Καναδά, που επιχειρείται μέσω της συμφωνίας CETA, όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων.
Το κείμενο της συμφωνίας, στο τμήμα του για τις Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, αναφέρει ότι, όσον αφορά στα ονόματα «Asiago», «Feta», «Fontina», «Gorgonzola» και «Munster», ο Καναδάς διατηρεί τη δυνατότητα για όσους μέχρι τώρα παράγουν προϊόντα μ’ αυτά τα ονόματα να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν. Στο μέλλον, αυτοί που θέλουν να χρησιμοποιούν αυτά τα ονόματα θα μπορούν να το κάνουν μόνο όταν συνοδεύονται από εκφράσεις όπως «kind», «type», «style», «imitation» ή «like».
Επίσης, ο Καναδάς διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το καθιερωμένο όνομα μιας ποικιλίας φυτών ή μιας φυλής ζώων σε προϊόντα του. Οι παραγωγοί, για παράδειγμα, θα μπορούν να πουλάνε την ποικιλία ελιάς Καλαμάτας και να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας στη συσκευασία.
Όπως καταγγέλλουν οι Έλληνες βουλευτές, μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά δύο από τα εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας, παγκοσμίου φήμης και ζήτησης. Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζουν το κείμενο της συμφωνίας αυτής, που ζημιώνει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η συλλογή των υπογραφών που ξεκίνησε στη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου θα συνεχίσει μετά και την ενημέρωση του συνόλου των βουλευτών με αποστολή του κειμένου στις προσωπικές τους διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ήδη, οι 21 απαίτησαν από τον πρόεδρο της επιτροπής και πέτυχαν έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την πλήρη ενημέρωση και διαλεύκανση της υπόθεσης της «φέτας» και της «ελιάς Καλαμάτας» και την πορεία των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν επιζήμια για τη χώρα μας.
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας προέβη χθες στην ακόλουθη δήλωση: «Ο Δήμος Καλαμάτας πληροφορήθηκε με ανησυχία την ύπαρξη συμφωνίας, που προωθείται προς έγκριση, για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, η οποία εκτιμάται πως θίγει την ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.
Η προοπτική αυτή μας βρίσκει αντίθετους και ζητούμε την προστασία των ποιοτικών αγροδιατροφικών μας προϊόντων, τα οποία αποτελούν σημαντικά «όπλα» της Ελλάδος στην προσπάθεια να υπερνικήσουμε την κρίση.Συμφωαν με το θαρρος νεα και τον Κ. Πετρόγιαννη
Η συστράτευση στο στόχο αυτό επιβάλλεται να είναι πανεθνική, στην κατεύθυνση προστασίας των ελάχιστων brandnames που διαθέτει η χώρα μας, όπως η φέτα ΠΟΠ και η ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις