Σοβαρές ευθύνες στη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης απέδωσε ο Γιώργος Καρασμάνης για ολιγωρίες και παραλείψεις στο θέμα της προωθούμενης συμφωνίας με Τρίτες Χώρες και ειδικότερα με τη Νότια Αφρική για την κατοχύρωση της ονομασίας της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος. Την εγκάλεσε ακόμη – με στοιχεία και ημερομηνίες – διότι ψευδολογεί προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να μεταθέσει ευθύνες στους προκατόχους της και την κάλεσε να πράξει ό,τι απαιτείται για να βελτιώσει έστω και την τελευταία στιγμή την επικείμενη συμφωνία, ώστε να προασπιστούν τα συμφέροντα των παραγωγών κτηνοτρόφων μας.
Στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρώην Υπουργός επεσήμανε ότι δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία:
«Δημιουργήσαμε επί των ημερών μας, είπε, μια ξεχωριστή Περιφέρεια σε ολόκληρη τη χώρα για τον κτηνοτροφικό τομέα, αυξήσαμε από 19% σε 25% το ποσοστό ενίσχυσης, δηλαδή κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι μας θα παίρνουν 440 εκατομμύρια – δηλαδή 150 εκατομμύρια περισσότερα απ’ όσα τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους. Όσον αφορά, σημείωσε, τη μείωση κατά 15% των ενισχύσεων με την νέα ΚΑΠ, , αυτό είναι απόφαση της Κομισιόν και ισχύει και για τα 28 κράτη – μέλη».
(Να σημειωθεί ακόμη ότι, για πρώτη φορά δόθηκε και στα αιγοπρόβατα συνδεδεμένη ενίσχυση για την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος – κυρίως για την παραγωγή φέτας. Όπως επίσης για πρώτη φορά, δόθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση και στα κτηνοτροφικά ψυχανθή, με στόχο τη μείωση του κόστους και την επάρκεια ζωοτροφών).
Ο Γιώργος Καρασμάνης απάντησε βέβαια και στους ισχυρισμούς του νυν Υπουργού κ. Αποστόλου ο οποίος με δηλώσεις του και παλιότερα και τώρα, έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, είχε – δήθεν – κλείσει τη μια φορά λέει τον Μάρτιο και την άλλη το Σεπτέμβρη του 2014 και μάλιστα ότι, αυτό έγινε ενώ η χώρα μας ασκούσε χρέη προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Τον κατηγόρησε δε επειδή σ’ αυτές ανακρίβειες, παρέσυρε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Μπόλαρη, ο οποίος στη Βουλή είπε ότι ¨η χώρα μας μονόγραψε αυτή τη συμφωνία στις 15 Ιουλίου 2014¨.
Βάζοντας τέλος στην επιχειρούμενη παραπληροφόρηση και για πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η ελληνική προεδρία ασκήθηκε από την 1 Ιανουαρίου του 2014 ως τις 30 Ιουνίου του 2014. Εγώ πήγα στο Συμβούλιο Υπουργών στις 17 Ιουνίου (Υπουργός 4 ημερών) στο κλείσιμο της Προεδρίας. Η προεδρία ενός κράτους μέλους δεν ασκείται, κύριε Υπουργέ, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά στα συμβούλια των Υπουργών της Ε.Ε., στα οποία συμμετέχει και το αρμόδιο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Νότιας Αφρικής έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρώτο στάδιο σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
-Καμία συμφωνία, λοιπόν, δεν έχει κλείσει ούτε έχει μονογραφεί στο χρονικό διάστημα της ελληνικής προεδρίας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και συνεπώς και από την Ελλάδα. Φυσικά η οποιαδήποτε μονογραφή της Συμφωνίας από την Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και την οριστικοποίησή της, αφού τελεί πάντα υπό την έγκριση του αρμοδίου συμβουλίου υπουργών, του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των κυβερνήσεων και των 28 εθνικών κοινοβουλίων των κρατών – μελών.
-Εάν η Συμφωνία κύριε Υπουργέ, είχε κλείσει επί ελληνικής προεδρίας το 2014, έθεσε το ερώτημα ο Γιώργος Καρασμάνης, πως γίνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά, Απρίλιος του 2016, εσείς ο ίδιος να δηλώνετε στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας για σχέδιο συμφωνίας, το οποίο ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με την νότιο Αφρική; Δελτίο Τύπου δικό σας αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου στις 14.4.2016. Επίσης στο συμβούλιο του Μαΐου του 2016 μιλάτε για συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότιο Αφρική. Πάλι δελτίο Τύπου αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου 17.5.2016.
-Τελικά, ας μας πει ο κ. Αποστόλου ποιος μονόγραψε τη Συμφωνία και πότε. Επίσης, να μας πει, εάν πράγματι η συμφωνία έκλεισε ή μονογράφτηκε το 2014, γιατί στα συμβούλια Υπουργών Γεωργίας, που συμμετείχε ο ίδιος στις 16 Μαρτίου και 16 Νοεμβρίου του 2015, στα οποία συζητήθηκαν οι διεθνείς συμφωνίες της ευρωπαϊκής επιτροπής με τρίτες χώρες, δεν αντέδρασε ως όφειλε και δεν έκανε καμία νύξη για την εν λόγω Συμφωνία;
Και συνέχισε ο πρώην Υπουργός:
«Καθ΄ όλο το διάστημα των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριξε και βοήθησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το τότε επισπεύδον Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (που ήταν και το αρμόδιο για την συμφωνία) παρέχοντας όλη την αναγκαία τεχνική υποστήριξη.
-Τα τελευταία έγγραφα, που εστάλησαν από πλευράς του ΥΠΑΑΤ, προς το επισπεύδον Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και από εκεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2014, διεκδικώντας την πλήρη προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.
-Το θέμα της πλήρους προστασίας της ελληνικής φέτας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έθεσα κατά τη διμερή συνάντηση, που είχα με τον ομόλογό μου, Τoμ Βίλσακ, Υπουργό των Ηνωμένων Πολιτειών στις 17/6/14. Μάλιστα, και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τη διατλαντική συμφωνία, τη γνωστή ΤΤΙΡ, προσκάλεσα τον κ. Βίλσακ να επιλέξει την Ελλάδα, ως μια από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες που σχεδίαζε να επισκεφθεί, ώστε να διαπιστώσει, εκ του σύνεγγυς τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας στις περιοχές παραγωγής τους, που την έχουν αναδείξει ως προϊόν ονομασίας προελεύσεως. Πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από πλευράς του αμερικανού Υπουργού, αλλά η Κυβέρνησή σας, εσείς κ. Αποστόλου, ουδέποτε την αξιοποιήσατε.
-Στις 13 Μαΐου του 2016 η Ολλανδική Προεδρία ενημέρωσε τα κράτη-μέλη, ότι η υπογραφή από πλευράς κρατών - μελών της συμφωνίας, δεν μπορεί να λάβει χώρα, αν όλα τα κράτη - μέλη δεν συμφωνήσουν».
Σχετικά με την αναφορά του Υπουργού Αποστόλου ότι ¨πέτυχε μια μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της συμφωνίας¨ ο Γιώργος Καρασμάνης σχολίασε ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από πολλά «θα», πολλά «χρόνια» αλλά από ουσία τίποτα! Τόνισε δε με έμφαση ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για βελτίωση της συμφωνίας, μιας και δεν έχουν μπει ως τώρα υπογραφές… «Εκτός και αν» όπως σημείωσε επικαλούμενος πληροφορίες από ευρωβουλευτές μας που παρακολουθούν το θέμα, «στις 10/6/2016 απεστάλη από την Κομισιόν σε όλες τις χώρες-μέλη για υπογραφή, το τελικό σχέδιο απόφασης για τη συμφωνία». Δρομολογήθηκε δηλαδή, όπως είπε, μια ¨σιωπηρή διαδικασία¨ - όπως λέγεται στην κοινοτική ορολογία με ημερομηνία λήξης την 15η/6/16.
«Μέχρι τον Οκτώβρη του ’16, υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός, η συμφωνία θα έλθει για επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και τότε, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα αποδοθούν στον καθένα οι ευθύνες που αναλογούν»!
Κατά την ομιλία του, ο Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στο ζήτημα αυτό, ζήτησε από τον Υπουργό να καταθέσει:
- Όλα τα έγγραφα των ετών 2014, 2015 και 2016 που αφορούν στην υπόθεση της συμφωνίας με την Νότιο Αφρική.
- Την επιστολή των δύο γενικών γραμματέων προς την Κομισιόν για το ίδιο θέμα, την οποία επικαλέστηκε ο κ. Αποστόλου και – ασφαλώς – την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προφανώς προηγήθηκε και στην οποία υποχρεώθηκαν να απαντήσουν οι δύο γενικοί γραμματείς