Στο φραγμό που βάζει η Κυβέρνηση στην πρωτογενή παραγωγή και στα αντικίνητρα που δημιουργεί για την επανάκαμψη του αγροτικού τομέα, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Βάσει του Ν. 4387/2016, ψαλίδι 60% στις συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΓΑ, του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, μπαίνει για τους νέους συνταξιούχους που παραμένουν ενεργοί αγρότες.
Από 1-1-2017, οι συνταξιούχοι αγρότες που καλλιεργούν τη γη τους και λαμβάνουν επιδοτήσεις, θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη σύνταξη και στο αγροτικό επάγγελμα. … οι νέοι συνταξιούχοι καλούνται να μεταβιβάσουν την αγροτική τους περιουσία και να εκχωρήσουν τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης, βάσει των οποίων λαμβάνουν τις επιδοτήσεις. Σε άλλη περίπτωση, οι συντάξιμες αποδοχές θα μειώνονται κατά 60%. …
Ειδικά για την Κρήτη, η μείωση των ενισχύσεων εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 60%. Και με τον όρο μειώσεις επιδοτήσεων στην Κρήτη, εννοούνται μειώσεις επιδοτήσεων για παραγωγούς που παράγουν προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και τα αμπελουργικά και συνεπώς τρόφιμα για τον ελληνικό λαό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτει σε εφαρμογή έναν πρωτόγνωρο νόμο, που βάζει φραγμό στην πρωτογενή παραγωγή και την παραγωγική διαδικασία, και δημιουργεί αντικίνητρα για να επανακάμψει ο αγροτικός τομέας στη χώρα μας.
Αντί να θεωρήσει ότι η επιδότηση, τα δικαιώματα δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης, είναι ένα ομόλογο, ένας τίτλος και συνεπώς η ύπαρξή της δεν δύναται να περικόψει τις συντάξιμες αποδοχές των αγροτών, ή σε κάθε περίπτωση, να θέσει κάποιο συντελεστή ανάλογα με το ύψος των χορηγούμενων επιδοτήσεων, έτσι ώστε να προστατεύσει όσους συνταξιούχους αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, τους «τιμωρεί» συλλήβδην για το γεγονός ότι θέλουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, ακόμα κι αν η επιδότηση που λαμβάνουν είναι 500€ το χρόνο».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μην είναι οι αγρότες της χώρας μας υποχρεωμένοι να επιλέξουν μεταξύ σύνταξης και επιδότησης;
2. Θα λάβετε μέτρα να προστατεύσετε όσους συνταξιούχους αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν;
3. Διαθέτετε σχέδιο αγροτικής πολιτικής προς το σκοπό της τόνωσης της πρωτογενούς παραγωγής την ανακούφιση των άμεσων αναγκών της αγροτικής οικογένειας και την τόνωση της ρευστότητας στην αγροτική οικονομία ή η κυβερνητική σας προσπάθεια αποτελεί έρμαιο της τύχης και των κακών επιλογών;».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις