Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, τονίζοντας την αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης, από την πλευρά του Υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών του, των ζητημάτων που αφορούν στον μελισσοκομικό κλάδο της χώρας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με το Μελισσοκομικό κλάδο της χώρας, λόγω των δυσμενών προϋποθέσεων που απαιτούνται από το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΑΑΤ προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη τριετία. Γεγονός που πλήττει την παραγωγή ενός εξαιρετικά σημαντικού προϊόντος της χώρας μας που ταυτόχρονα συνιστά διαφήμισή της σε όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρεται στην αναγκαιότητα της λειτουργία των Μελισσοκομικών κέντρων, τα οποία αποτελούν πετυχημένο θεσμό και παρέχουν σημαντική στήριξη στον μελισσοκόμο παραγωγό.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Υπό απειλή ο μελισσοκομικός κλάδος στην Κρήτη και στην υπόλοιπη χώρα»
Το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο στρέφεται συστηματικά ενάντια στους μελισσοκόμους και την παραγωγή τους, σύμφωνα με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Κρήτης, αλλά και με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Η αγανάκτηση των μελισσοκόμων της χώρας μας οφείλεται στην αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης των ζητημάτων που τους αφορούν από την πλευρά του Υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών του.
Συγκεκριμένα, οι μελισσοκόμοι ισχυρίζονται πως σύμφωνα με τις εξαγγελίες του αρμόδιου τμήματος του ΥΠΑΑΤ, όσον αφορά το νέο τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας, σημαντικό μέρος της οικονομικής ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα χαθεί, διότι αποκλείεται μεγάλο μέρος παραγωγών. Ωστόσο, τις προηγούμενες τριετίες, η απορροφητικότητα του προγράμματος ανερχόταν σχεδόν στο 100%.
Επιπλέον, η δεσμευτική αίτηση που καλούνται να συμπληρώσουν οι μελισσοκόμοι σε δεύτερη φάση για τη μετακίνηση των σμηνών τους δεν συνάδει με τις προϋποθέσεις και τα δεδομένα του κλάδου, καθώς κανένας μελισσοκόμος δε μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων για τον τόπο και χρόνο τοποθέτησης των σμηνών του, αφού κανείς δε μπορεί να διαβεβαιώσει για τις κλιματολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν, ούτε για τις ανθοφορίες.
Επίσης, μείζον ζήτημα προκύπτει από την μη ύπαρξη υπουργικής απόφασης αναφορικά με τη λειτουργία των Μελισσοκομικών κέντρων, τα οποία αποτελούν πετυχημένο θεσμό και σημαντική στήριξη για τον μελισσοκόμο παραγωγό, η οποία να ρυθμίζει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Δεδομένου ότι η μελισσοκομική παραγωγή συμβάλλει σημαντικά στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας και ταυτόχρονα συνιστά διαφήμισή της σε όλο τον κόσμο.
Δεδομένου ότι η κατοχύρωση των Μελισσοκομικών κέντρων αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για τη δραστηριότητα του κλάδου και ο αντίκτυπος από το κλείσιμο τους στον μελισσοκόμο θα είναι άμεσος.
Δεδομένου ότι η αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προκύψει και επιβαρύνουν την κρητική και ελληνική μελισσοκομία έγκειται στον κατάλληλο χειρισμό από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιος σχεδιασμός υπάρχει προκειμένου να μην χαθούν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για την ελληνική μελισσοκομία και να διασφαλιστεί η επιβίωση των Μελισσοκόμων παραγωγών της χώρας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις