Σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή απάντησε ο Υφυπουργός Αν.Πετρόπουλος σχετικά με τις συντάξεις των αγροτών.
Δείτε την ερώτηση και την απάντηση στη Βουλή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, όσοι έχουν γεννηθεί το 1950, από 1-1-2017 έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.
Τι συνέβαινε μέχρι τώρα; Πλήρωναν τις εισφορές τους μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς -στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2016- και από την 1η Ιανουαρίου του επόμενους έτους κατέθεταν αίτηση συνταξιοδότησης και έπαιρναν σύνταξη του καλοκαίρι, τον Ιούλιο, δηλαδή, της χρονιάς που κατέθεσαν αίτηση, τον Ιούλιο του 2017 στη συγκεκριμένη περίπτωση. (ΜΤ)
Ο ΟΓΑ έστελνε επιστολές για να ζητήσει τις εισφορές της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό έκανε και φέτος. Οι αγρότες πλήρωσαν όλες τους τις εισφορές και κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης.
Επίσης, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε ότι από 1/1/2017 έχει διακοπεί η ασφάλιση των συγκεκριμένων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, με βάση και το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΓΑ και περίμεναν τη σύνταξή τους τον Ιούλιο του 2017.
Τι συνέβη τώρα; Με βάση τον αντιασφαλιστικό νόμο που περάσατε και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ από 1/1/2017, σε αυτούς τους ασφαλισμένους συνεχίζει να στέλνει ο ΕΦΚΑ επιστολές για να πληρώσουν εισφορές τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, φαντάζομαι και τους επόμενους μήνες μέχρι να πάρουν σύνταξη, ενώ σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε η τελευταία εισφορά να ήταν στο τέλος του 2016.
Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο. Τι μέτρα πρόκειται να πάρετε για να μην πληρώσουν ασφάλιστρα αυτοί που έχουν σταματήσει την ασφάλισή τους από 1/1/2017, με βάση το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΓΑ και έχουν καταθέσει αίτηση για να πάρουν σύνταξη;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Κύριε Βαρδαλή, από το σύστημα του OPS ΟΓΑ δεν διατίθενται πλέον στοιχεία, γιατί λειτουργεί το σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από 1/1/2017. Γι’ αυτό δεν εμφανίζεται κάτι στο σύστημα του ΟΓΑ. Δεν υπάρχει πλέον σύστημα του ΟΓΑ, υπάρχει σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Θα σας πω ότι με βάση τις προηγούμενες διατάξεις, κάποιος που συμπλήρωνε το 66ο έτος της ηλικίας του την 1η Ιανουαρίου 2017, θα έπρεπε να πληρώσει για όλο το 2017 και μετά να περιμένει και επτά μήνες από το 2018 για να πάρει τη σύνταξή του.
Αυτό σήμαινε καθυστέρηση εξασφάλισης του δικαιώματος της σύνταξης, με πολλές συνέπειες, με την πιθανότητα έλευσης θανάτου και μια σειρά άλλων θεμάτων που μπορούσαν να προκύψουν, όταν ο ασφαλισμένος αγρότης ή αγρότισσα, κτηνοτρόφος ή αλιεύς δεν συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις γιατί αυτές υπήρχαν, όπως το είπατε εσείς, από τον Ιούλιο και μετά.
Αυτό οδηγούσε στο παράδοξο να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας μέσα σε ένα έτος και να μην μπορεί να πάρει σύνταξη. Ήταν αίτημα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων, οι οποίοι διαπίστωναν αυτό το παράδοξο να έχουν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας το δικαίωμα να λαμβάνουν σύνταξη. Αυτό γίνεται τώρα με τον ν. 4387.
Επομένως, είναι μία εντύπωση που δημιουργείται με έναν τρόπο που δεν αποδίδει το πραγματικό δικαίωμα των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΓΑ.
Είναι μία βελτιωμένη παραδοχή στον νόμο και αποδίδει το δικαίωμα ακριβώς, όπως και σε όλους τους ασφαλισμένους, όπως ορίζει ο Αστικός Κώδικας στα άρθρα 241 και 242 που λέει πότε συμπληρώνεται το όριο ηλικίας.
Θα μπορούσατε, λοιπόν, να το δείτε ως θετικό, ότι δηλαδή δεν υπάρχει χρονοτριβή ή καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων των πρώην ασφαλισμένων του ΟΓΑ και έχουν όλοι το ίδιο δικαίωμα έναρξης καταβολής της σύνταξης από την ημέρα που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή. Προσπάθησα να ακολουθήσω το συλλογισμό σας.
Εδώ έχουμε μία συγκεκριμένη περίπτωση. Ασφαλισμένοι του ΟΓΑ έχουν κλείσει το όριο και μπορούν να πάρουν σύνταξη. Έχουν καταθέσει αίτηση και έχουν πληρώσει τα ασφάλιστρα μέχρι και την προηγούμενη χρονιά. Στην πράξη αυτό που μου είπατε είναι το εξής: Αυτός δηλαδή που θα έπρεπε, συμπληρώνοντας τα χρόνια τον Δεκέμβρη του 2016, να πάρει τη σύνταξή του, θα την πάρει το καλοκαίρι, τον Ιούνιο. Δεν έχετε προσθέσει κάτι, δεν θα την πάρει δηλαδή τον Δεκέμβρη του 2016 γιατί έχει περάσει.
Πρόκειται για μία συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων του ΟΓΑ. Αυτό που μου είπατε εσείς, στην ουσία, προσθέτει από δύο έως δώδεκα μήνες επιπλέον εισφορές, γιατί κάποιος μπορεί να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2017 τα 67 του χρόνια και κάποιος τον Δεκέμβρη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν από τρεις μήνες, πριν υλοποιηθεί δηλαδή ο «αντιασφαλιστικός» νόμος, δημιουργηθεί ο ΕΦΚΑ και αρχίσει να λειτουργεί από 1ης/1/2017, αυτός δεν θα πλήρωνε περισσότερες εισφορές από τον Δεκέμβρη του 2016. Άρα, δηλαδή, στην πράξη, για μια κατηγορία ασφαλισμένων, τους προσθέτετε από έναν, δύο ως και δώδεκα μήνες εισφορές. Αυτό είναι το πρόβλημα.
Και το πρόβλημα δεν είναι πέντε, δέκα ή δώδεκα μήνες επιπρόσθετες εισφορές σε κάποιους ασφαλισμένους του ΟΓΑ. Αυτά θα πρέπει να τα δείτε σωρευτικά. Τους πήγατε τις εισφορές στο 27% και πλέον. Για την υγεία αυξήσατε τις εισφορές από 2% που πλήρωναν, στο 6,95%, αν θυμάμαι καλά. Άρα, λοιπόν, συνολικά, αυτό που περάσατε φορτώνει νέα βάρη, πέραν από το ότι δίνει και συντάξεις φτώχειας στους αγρότες.
Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι αγρότες και από αυτή την περίπτωση, γιατί απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν πρόκειται να πάρετε κανένα μέτρο για να ελαφρυνθούν οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι –τουλάχιστον έτσι κατάλαβα από την απάντηση που δώσατε- θα πρέπει να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να αντιπαλέψουν όχι μόνο την αντιασφαλιστική σας πολιτική, αλλά συνολικά την πολιτική σας, γιατί τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τελικά, στο ξεκλήρισμα από το χωράφι.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Βαρδαλή, το θετικό από τη ρύθμιση είναι ότι κάποιος αντί να πάρει από τον Ιούλιο και μετά σύνταξη, μπορεί να πάρει από τον Γενάρη, εφόσον έχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας. Αυτό είναι θετικό. Σας είπα το προηγούμενο παράδειγμα, αν κάποιος συμπληρώνει το 66ο έτος της ηλικίας μέσα στον Ιανουάριο. Παίρνω αυτή την εκδοχή. Και μιλάμε για έξι μήνες έτσι κι αλλιώς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΔΑΛΗΣ: Αυτό είναι κατανοητό.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Γιατί δεν διαβάζετε από την άλλη πλευρά το παράδειγμά σας, ότι κάποιος θα καθυστερούσε να πάρει σύνταξη μέχρι και έξι μήνες και λέτε ότι θα κάποιος θα πληρώνει παραπάνω εισφορές μέχρι και έξι μήνες;
Το παράδειγμα που σας που είπα στην πρωτομιλία μου αποδεικνύει ότι υπάρχει ένας κανόνας δίκαιος για όλους που καταβάλλουν εισφορές και λαμβάνουν τη σύνταξη μέχρι την ημέρα που θα συμπληρώσουν το 67ο έτος, δηλαδή την προηγούμενη ακριβώς ημέρα της γενέθλιας ημέρας για τον καθένα -αυτή είναι η συμπλήρωση, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα- και ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους. Και παίρνουν και οι αγρότες, οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, στην ώρα τους τη σύνταξη.
Διαφορετικά, αυτό που συνέβαινε οδηγούσε στο εξής παράδοξο. Να πληρώνουν κάποιοι περισσότερο από άλλους. Το ανάποδο γινόταν. Ενώ τώρα δεν πληρώνει κανείς περισσότερο από άλλους. Όλοι πληρώνουν το ίδιο ακριβώς μέχρι και την ημέρα που δημιουργείται το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Θετικό είναι. Δείτε το. Είναι μαθηματικό το πρόβλημα. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε ότι είναι δικαιότερο αυτό που κάνουμε και πιο δίκαιο για τους ίδιους τους ασφαλισμένους.
Όσον αφορά τις αυξημένες εισφορές, το έχω ξαναπεί. Δεν θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τις λεπτομέρειες. Το 90% των αγροτών πληρώνει το ελάχιστο που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία στη βάση της ασφαλιστικής εισφοράς την οποία καλούνται να πληρώσουν.
Σας ευχαριστώ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις