Τις περιοχές που επλήγησαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις επισκέφθηκε ο Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος και διαπίστωσε την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, κυρίως στα κεράσια, αλλά και σε άλλες δενδροκαλλιέργειες και αροτριαίες καλλιέργειες.
Σε Ερώτησή του αμέσως μετά στη Βουλή, ο πρώην Υπουργός καταγράφει τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καλλιεργητές σε χωριά της Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Γιαννιτσών, όπου οι βροχές προξένησαν τεράστιας έκτασης καταστροφές στα κεράσια. Στα ορεινά δε της Έδεσσας και της Αλμωπίας, αποτέλειωσαν όσα κερασοχώραφα είχαν γλυτώσει λόγω μικροκλίματος από τον παγετό της 22ας Απριλίου.
Αναφέρει ότι οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται ιδίως στα κερασοχώραφα, με τις μεσοπρώιμες αλλά και όψιμες ποικιλίες να έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 90% ενώ, ζημιές – πέρα από τα κεράσια – υπέστησαν από χαλαζόπτωση και μήλα, ροδάκινα, αχλάδια, ακτινίδια κλπ σε χωριά της Βεγορίτιδας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας, ενώ σε χωριά των Γιαννιτσών, εκτός από τις δενδροκαλλιέργειες, χτυπήθηκαν αμπέλια, καλαμπόκια, βαμβάκια, τεύτλα, κηπευτικά, κλπ .
Ο Βουλευτής περιγράφει την απόγνωση των καλλιεργητών που, μετά τα αλλεπάλληλα πλήγματα μέσα σε ένα μήνα (παγετός, βροχές, χαλάζι) έχουν εγκλωβιστεί σε δραματικά οικονομικά αδιέξοδα, καθώς και τις συνέπειες για όλους τους απασχολούμενους (διακινητές, εμπόρους, τυποποιητές κλπ), για τις Ομάδες Παραγωγών και, βέβαια, για τις τοπικές αγορές από την παραπέρα συρρίκνωση του τζίρου τους.
Ο πρώην Υπουργός, ζητάει από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου άμεση εκτίμηση των ζημιών, πληρωμή των καθυστερούμενων αποζημιώσεων για ζημιές του 2016 αλλά και αποζημιώσεων για ενστάσεις του 2015 που ακόμη εκκρεμούν, καθώς επίσης και την προκήρυξη και εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής προστασίας παραγωγής και εισοδήματος από θεομηνίες, μέτρα τα οποία ο ίδιος είχε επί υπουργίας του εντάξει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
Επ’ αυτού ειδικότερα, ο Γιώργος Καρασμάνης υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι, ως Υπουργός, είχε εκπονήσει και εντάξει, στο εν λόγω Πρόγραμμα μέτρα για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ και την διασφάλιση των παραγωγών από κινδύνους και απώλειες, όπως:
- Το Μ17 προϋπολογισμού 200 εκ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών από θεομηνίες και την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος.
- Το Μ5 προϋπολογισμού 40 εκ. για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία με επιδότηση επενδύσεων και ενίσχυση 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και 100% για τα μέλη Ομάδων Παραγωγών.
- Την εφαρμογή του άρθρου 71 του νόμου 4235, που με δική του τροπολογία τον Φεβρουάριο του 2014 υιοθετήθηκε ομόφωνα από όλα τα πολιτικά κόμματα, για την κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της ακαρπίας και της καρπόπτωσης από οποιαδήποτε αιτία και εάν προέρχονται.
Μέτρα τα οποία η σημερινή Κυβέρνηση με την ανυπαρξία στοχευμένης και ρεαλιστικής αγροτικής πολιτικής έχει στην πράξη ακυρώσει!
Επισυνάπτεται η Ερώτηση
ΕΡΩΤΗΣΗ
Του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Βροχές και χαλάζι χαριστική βολή στους κερασοπαραγωγούς και άλλους δενδροκαλλιεργητές μας»
Από ακόμη ένα βαρύ πλήγμα – το δεύτερο μέσα σε ένα μήνα! – δοκιμάζονται σκληρά οι παραγωγοί του Νομού μας: Τις νέες πολύ μεγάλες ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες – ιδιαίτερα στα κεράσια όπου η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική – από τις συνεχείς βροχοπτώσεις του τελευταίου δεκαημέρου σε ολόκληρο το Νομό και, κυρίως, σε χωριά της Έδεσσας, Αλμωπίας, Σκύδρας και Γιαννιτσών.
Ο Ερωτών, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές διαπίστωσε την σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή, από τις συνεχείς βροχοπτώσεις.
Οι ζημιές είναι τεράστιες ιδιαίτερα στις ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές, κυρίως της Έδεσσας και της Αλμωπίας, αλλά και σε αυτές της Σκύδρας και των Γιαννιτσών.
Τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν υποστεί τα κερασοχώραφα. Οι μεσοπρώιμες ποικιλίες έχουν καταστραφεί σε ποσοστό 90%, όπως και οι όψιμες ποικιλίες. Αρκεί να ειπωθεί ότι έχουν καταστραφεί στα δένδρα ακόμη και κεράσια πράσινα που μόλις είχαν αρχίσει να αλλάζουν χρώμα ενώ, στο σύνολό τους σχεδόν οι καρποί έχουν ¨ανοίξει¨ σαν τριαντάφυλλα!
Δυστυχώς η θεομηνία δεν περιορίστηκε μόνον στις βροχοπτώσεις. Από χαλαζόπτωση σε χωριά της Βεγορίτιδας, της Αλμωπίας και της Σκύδρας υπέστησαν ζημιές μήλα, ροδάκινα, αχλάδια ακτινίδια, κλπ, ενώ σε χωριά των Γιαννιτσών, εκτός από τις δενδροκαλλιέργειες, χτυπήθηκαν αμπέλια, καλαμπόκια, βαμβάκια, τεύτλα και κηπευτικά, κλπ.
ΕΠΕΙΔΗ, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις αποτέλεσαν τη χαριστική βολή κυρίως για τους κερασοκαλλιεργητές καθώς, , αποτέλειωσαν το σύνολο της προσδοκώμενης παραγωγής – ιδιαίτερα στις μεσοπρώιμες ποικιλίες – και τις ελπίδες τους για εισόδημα…
ΕΠΕΙΔΗ, οι πληγέντες βρίσκονται πλέον σε προφανή αδυναμία όχι μόνον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους (εξυπηρέτηση δανείων, πληρωμές εισφορών, φόρων κλπ) αλλά και στις ανάγκες για στοιχειώδη επιβίωση…
ΕΠΕΙΔΗ, η απώλεια της σοδειάς θα έχει δραματικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς απασχόλησης – συγκομιδής, διακίνησης, εμπορίας, τυποποίησης κλπ – και κατά συνέπεια στις τοπικές αγορές λόγω πτώσης του τζίρου, ενώ και οι Ομάδες Παραγωγών χωρίς προϊόντα φέτος, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση κοινοτικών επιχειρησιακών προγραμμάτων…
ΕΠΕΙΔΗ, παρά την υπουργική δέσμευση ότι θα στέλνονταν γεωπόνοι εκτιμητές των ζημιών από τον παγετό της 22ας Απριλίου, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα…
ΕΠΕΙΔΗ, οι άνθρωποι αυτοί, εξακολουθούν να μένουν ¨στο περίμενε¨ για αποζημιώσεις που τους οφείλονται για ζημιές του 2016…
ΕΠΕΙΔΗ, απερχόμενος από την ηγεσία του Υπουργείου, ο Ερωτών παρέδωσε τεκμηριωμένες προτάσεις – έτοιμες τροπολογίες για την πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, οι οποίες παραμένουν ανεφάρμοστες από τη σημερινή Κυβέρνηση… Μία εξ αυτών προέβλεπε τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών της τρέχουσας χρονιάς, με την αποζημίωση που δικαιούνται οι πληττόμενοι παραγωγοί. Επιπλέον δε, οριζόταν ότι σε παραγωγούς περιοχών που πλήττονται για δεύτερη συνεχή χρονιά από θεομηνία, θα χορηγούνται προκαταβολές αποζημιώσεων, για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες...
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο Υπουργός
· Να δώσει εντολή να κινηθούν οι διαδικασίες καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές. Τούτο δε ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ,διότι μετά από μια εβδομάδα οι κατεστραμμένοι καρποί θα έχουν πέσει από τα δένδρα και θα είναι αδύνατον να γίνουν σωστές εκτιμήσεις.
· Να μεριμνήσει ως οφείλει να πληρωθούν το ταχύτερο οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2016, καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις για τις ενστάσεις του 2015 οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.
· Να προκηρύξει επιτέλους το Μέτρο Μ5 Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, με προϋπολογισμό 40 εκ. για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία με επιδότηση των επενδύσεων και ενίσχυση κατά 80% για τους μεμονωμένους παραγωγούς και κατά 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών.
· Να επαναφέρει το Μέτρο Μ17 του ιδίου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020) με προϋπολογισμό 200 εκ. για την αντιμετώπιση των συνεπειών από ακραία καιρικά φαινόμενα και την αντιστάθμιση των απωλειών εισοδήματος γεωργών και κτηνοτρόφων – το οποίο κακώς καταργήθηκε.
· Να εντάξει στις δηλώσεις και τις ζημιές από παγετούς που είχαν προηγηθεί της 22ας Απριλίου ακόμη και σε πεδινά διαμερίσματα από τοπικούς θύλακες παγετού, λόγω μικροκλίματος, σε δαμάσκηνα, ακτινίδια, πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων και άλλες καλλιέργειες. Κι’ αυτό διότι, μετεωρολογικοί κλωβοί του ΕΛΓΑ αλλά και ιδιωτικοί, έχουν καταγράψει θερμοκρασίες από -2 έως -4 βαθμούς.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις