Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασε το αίτημα κοινοτικής στήριξης της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της μετάδοσης ζωονόσων από την Τουρκία, με ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ο κ. Κεφαλογιάννης ζητά στήριξη από τα κοινοτικά ταμεία, αφενός για τη λειτουργία του Διασυνοριακού Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας και αφετέρου για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο. «Οι πρωτοβουλίες αυτές θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που εισάγονται από την Τουρκία, οι οποίες επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους, ενώ θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη μη περαιτέρω εξάπλωσή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «ο νομός Έβρου, εδώ και αρκετά χρόνια, αντιμετωπίζει τις δυσμενείς συνέπειες από τα νοσήματα που εισάγονται σε ποσοστό σχεδόν 90% από την Τουρκία, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός ζώων, που ξεπερνά τις 120.000, να έχουν θανατωθεί τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της ευλογιάς, της οζώδους δερματίτιδας και άλλων ζωονόσων». Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε γνωστοποιήσει στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επιστολή που τους είχε αποστείλει πριν από λίγες ημέρες, ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος τους ζητούσε να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να προωθηθεί το αίτημα στήριξης του νομού Έβρου στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που μεταδίδονται στην περιοχή, προερχόμενες από την Τουρκία.