Τους μύθους που διακινούνται από την αντιπολίτευση για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός κατέρριψε με συγκεκριμένα στοιχεία ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Σε απάντηση δύο Επίκαιρων Ερωτήσεων που κατατέθηκαν από τους, Ανδρέα Λοβέρδο, βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Αριστείδη Φωκά, βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, ο Υπουργός κατέθεσε το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 3 Αυγούστου ύστερα από τη συνάντηση του με την Ελληνικός Χρυσός. Με το δελτίο αυτό υπενθύμισε στους δύο βουλευτές ότι:
1.Έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία με την «Ελληνικός Χρυσός». Η διαδικασία αυτή προβλέπεται να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου.
2. Ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο της Ολυμπιάδος.
3. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο των Σκουριών.
Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Σταθάκης, δεν κάνει τίποτε κρυφά. Δημοσιοποιεί τις συναντήσεις με εταιρίες, όπως και το περιεχόμενο τους. Στο Δελτίο Τύπου η εταιρία απάντησε με εξώδικο προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει πειστεί ότι η μεταλλουργία είναι εφικτή, δεδομένων των πολύ υψηλών ποσοτήτων αρσενικού στο ορυχείο της Ολυμπιάδας. Αυτό είναι και το επίμαχο θέμα, ανάμεσα στα άλλα, για το αν είναι εφικτή η δημιουργία της μεταλλουργίας που θα παράξει καθαρό χρυσό, όπως λέει η Σύμβαση και ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει κίνδυνος από τη διαρροή αρσενικού στο περιβάλλον.
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ διαχρονικά ισχυρίζονται ότι η κατάδειξη της τεχνικής μελέτης της εταιρίας πρέπει να γίνει με αδιαμφισβήτητο τρόπο. Αυτή η θέση υιοθετείται και επί υπουργίας Μανιάτη. Επιστρέφει τη σχετική μελέτη ως μη εφικτή, ως μη αποδεκτή. Το ίδιο γίνεται και επί υπουργίας Σκουρλέτη τον Ιούλιο του 2016. Η εταιρεία, αντί να επαναφέρει τη μελέτη στο Υπουργείο με βάση τις τεχνικές παρατηρήσεις που έγιναν, προσφεύγει στο ΣτΕ.
Συνεπώς, είναι ευθύνη της εταιρείας που δεν έχει υποβάλει ολοκληρωμένο το επενδυτικό σχέδιο. Αυτό είναι διαχρονικό ζήτημα και το επίμαχο θέμα της διαμάχης. Η συνέχεια του ΥΠΕΝ ξεπερνά τους Υπουργούς της παρούσας Κυβέρνησης, καθώς αφορά και την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Υπάρχει δημόσια διοίκηση σε αυτήν τη χώρα, η οποία έχει άποψη, λειτουργεί και προσπαθεί να τηρεί με ευλάβεια τους νόμους.
Για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ισχύουν δύο βασικοί όροι: α) Η πολύ αυστηρή περιβαλλοντική προστασία, διότι η Χαλκιδική δεν είναι μόνο τα ορυχεία, ζει από δεκάδες άλλες δραστηριότητες. Οποιαδήποτε μικρή διαφοροποίηση από πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, μπορεί να προκαλέσει ανεπίτρεπτες περιβαλλοντικές καταστροφές. β) Το καταστατικό όφελος του ελληνικού δημοσίου ότι η δραστηριότητα θα είναι καθετοποιημένη. Αν εξάγεται το μετάλλευμα στο εξωτερικό, το όφελος του ελληνικού Δημοσίου είναι σχεδόν μηδενικό.
«Δεν έχω καμία αντίρρηση», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, «η εταιρεία και κάθε εταιρεία να αγαπά ορισμένα κόμματα και να μην αγαπά άλλα. Δεν έχω αντίρρηση, δηλαδή, η Eldorado να φτιάξει ένα φαν κλαμπ φίλων της Νέας Δημοκρατίας ή φίλων της Ένωσης Κεντρώων. Κανένα απολύτως θέμα! Με το ανάποδο έχω πρόβλημα, ότι εσείς δεν μπορείτε να φτιάξετε φαν κλαμπ της Eldorado. Συνεπώς, τίθεται ένα θέμα ουσίας για τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα σε σχέση με μία εταιρεία, η οποία προβαίνει σε ανυπόστατες και προκλητικές για το δημοκρατικό μας πολίτευμα λειτουργίες».
Τέλος, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι με τη σημερινή αδειοδότηση διασφαλίζονται όλες οι θέσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις