Στον αποκλεισμό της φυτικής παραγωγής και των νέων καλλιεργειών, καθώς και στις μεγάλες ανισότητες στους Κτηνοτρόφους και στις Περιφέρειες, στη νέα Προκήρυξη του ΥπΑΑΤ για τις Βιολογικές Καλλιέργειες αναφέρονται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης – Βουλευτής Σερρών κα Φωτεινή Αραμπατζή και 23 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Μεγάλη απογοήτευση προκάλεσε σε χιλιάδες βιοκαλλιεργητές αγρότες η νέα αναμενόμενη για έναν περίπου χρόνο προκήρυξη του σχετικού Μέτρου 11 στο ΠΑΑ 2014 – 2020, που δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες. Απογοήτευση, γιατί αποκλείει αδικαιολόγητα το σύνολο των δικαιούχων της φυτικής παραγωγής και τις νέες καλλιέργειες ενώ δεν λύνει κανένα πρόβλημα στις ανισότητες μεταξύ των Περιφερειών σ’ ό,τι αφορά στη Βιολογική Κτηνοτροφία.
Μετά το φιάσκο της 1ης προκήρυξης του Μέτρου, τις 3 διαδοχικές παρατάσεις και την περικοπή του από τα 443 στα 223 εκατ. ευρώ, που «πέταξε» τελικά απ’ έξω όλους ανεξαιρέτως τους κτηνοτρόφους και όλους τους δικαιούχους φυτικής πλην των περιοχών Natura
Και παρά τις διαβεβαιώσεις του Αν. Υπουργού κ. Γιάννη Τσιρώνη σε συνάντησή του με εκπροσώπους βιοκαλλιεργητών στις 6 Νοεμβρίου 2017, ότι θα συμπεριληφθεί η φυτική παραγωγή στη νέα Προκήρυξη, έστω και με το ισχνό ποσό των 103 εκατ. ευρώ. Τελικά, η αβελτηρία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, υπονομεύει δυστυχώς μια πολύ δυναμική καλλιέργεια, με προοπτικές και προστιθέμενη αξία!
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά στη Βιολογική Κτηνοτροφία, την οποία τελικά μειώσατε στα 200 εκατ. ευρώ, οι υποσχέσεις του κ. Τσιρώνη στη Βουλή στις 2-3-2017 για αύξηση της επιδότησης, ώστε να μην φθάνει στην οροφή της μιας ζωικής μονάδας (211 ευρώ για τα αιγοπρόβατα, 267 ευρώ για τα Βοοειδή κρεατοπαραγωγικής και 333 για τα Βοοειδή γαλακτοπαραγωγικής) αλλά στην οροφή των 450 ευρώ για αιγοπρόβατα και βοοειδή, αποδείχθηκε «πουκάμισο αδειανό».
Γιατί παρότι δόθηκε η δυνατότητα αυτής της τιμής στην προηγούμενη προκήρυξη εντούτοις ο κόφτης Natura απέκλεισε ως γνωστόν συλλήβδην όλους τους κτηνοτρόφους της Βιολογικής. «Πουκάμισο αδειανό» γιατί στη νέα Προκήρυξη στις 20-02-2018, αντί της οροφής των 450 ευρώ, δίδεται ως «ταβάνι» ο συντελεστής 1,29, με τον οποίον δεν προσεγγίζονται τα 450 ευρώ πλην των βοοειδών.
Εν τω μεταξύ παραμένουν οι ανισότητες ενίσχυσης στο Πρόγραμμα μεταξύ Περιφερειών, ανάλογα με τους κατανεμηθέντες βοσκοτόπους, λόγω της ανορθολογικής Περιφερειοποίησης, η οποία οφείλεται στην αδικαιολόγητη καθυστέρηση του Υπουργείου να προχωρήσει επιτέλους στην έκδοση των οριστικών σχεδίων βόσκησης. Αυτό, πέραν των αδικιών, δημιουργεί τον κίνδυνο αποθάρρυνσης των Νέων Κτηνοτρόφων στο Μέτρο.
Εκτός όμως από την ανισοκατανομή των βοσκοτόπων η νέα Προκήρυξη δημιουργεί και ανισοκατανομή μεταξύ Κτηνοτρόφων διαφορετικών εκμεταλλεύσεων. Γιατί ενώ δίνει αύξηση - με μικρότερο συντελεστή βέβαια του 1,29 - από τα 180 ευρώ στα 211 ευρώ για τους Αιγοπροβατοτρόφους, η αντίστοιχη αύξηση στους αγελαδοτρόφους ελευθέρας βοσκής από 166 ευρώ, φτάνει πλέον στα 267».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν ενέταξε στη νέα προκήρυξη τη φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα τις νέες καλλιέργειες, οι οποίες αφενός δεν έχουν καθόλου ενισχυθεί αφετέρου εντάχθηκαν στην τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, υποτίθεται γι’ αυτόν το λόγο;
2. Θα προκηρυχθεί και η φυτική παραγωγή και αν ναι, με βάση ποια Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης; Γιατί αν γίνει πλέον με βάση την ΕΑΕ του 2018, που αναμένεται πια σε λίγες ημέρες, τότε θα χαθεί και η χρονιά του 2017.
3. Τι θα γίνει με το ποσό των 103 εκατ. ευρώ, που έχετε δεσμευθεί για τη φυτική παραγωγή; Θα δοθεί στο σύνολό του σε αυτή – όταν και αν προχωρήσετε σε προκήρυξη του Μέτρου - ή μέρος αυτών θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη παλαιότερων υποχρεώσεων ή και σε άλλα μέτρα;
4. Τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων της προκήρυξης (κατ’ επάγγελμα αγρότης, παλαιότητα συνειδητής άσκησης βιολογικής κτηνοτροφίας) είναι ελέγξιμα; Με ποια στοιχεία άραγε θα γίνει ο έλεγχος για τον επαγγελματία αγρότη καθώς τα στοιχεία του 2017 δεν είναι ακόμη έτοιμα από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου; Μήπως θα γίνει με στοιχεία του 2016; Και αν ναι, ελλοχεύει ο κίνδυνος καταλογισμών για τη χώρα από την ΕΕ και επιβολής προστίμων;
5. Η κατανομή των ποσών ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τη νέα προκήρυξη (Περιφερειοποίηση) είναι σύμφωνη με τον Κοινοτικό Κανονισμό; Με ποια κριτήρια έγινε; Ελλοχεύει και εδώ ο κίνδυνος καταλογισμών για τη χώρα από την ΕΕ και επιβολής προστίμων;
6. Πότε θα εκδώσετε επιτέλους τα οριστικά σχέδια βόσκησης, με σκοπό να αρθούν μεταξύ άλλων και οι μεγάλες ανισότητες ενίσχυσης στο Μέτρο ανά Περιφέρεια;
7. Γιατί καταργείτε στη νέα Προκήρυξη την πρόβλεψη για επιτόπιους ελέγχους του 5% των εκμεταλλεύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ίσχυε στην προηγούμενη; Δεν θέλετε τους ελέγχους κ. Υπουργέ;».